Индексът на потребителските цени в САЩ се е увеличил с по-бързо от очакваното темпо през март, което показва, че инфлацията остава упорито по-висока и вероятно ще накара Федералния резерв да остави лихвените проценти на сегашните им високи нива.

ИПЦ, широкообхватна мярка за разходите за стоки и услуги в цялата икономика, се е повишил с 0,4% за месеца и с 3,5% на годишна база, съобщи Министерството на труда в сряда. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3% и 3,4% на годишна база.

Като се изключат променливите храни и енергийни компоненти, основният ИПЦ също се ускорява с 0,4% на месечна база, като същевременно се повишава с 3,8% спрямо година по-рано, в сравнение със съответните оценки за 0,3% и 3,7%.

Доходността на държавните облигации на САЩ се покачи веднага след доклада, отразявайки залозите, че данните ще забавят намаляването на лихвените проценти.

Инвеститори и икономисти очакваха с нетърпение съобщението в сряда с необичайно висок интерес – дори по стандартите на отчетите за ИПЦ, които винаги са акцент в месечния икономически календар, отбелязва The Wall Street Journal.

Последните данни показаха, че инфлацията за януари и февруари е по-висока от очакваното, което бе нежелана от инвеститорите пауза след месеците на окуражаващи доклади, показали подчертано забавяне в темпото на повишаване на цените.

Представителите на Федералния резерв описаха тези данни като неравности по пътя към целта за инфлация от 2%, което постави допълнителен фокус върху ИПЦ за март. Много анализатори казват, че трети пореден месец на разочароващи данни за инфлацията може да оправдае по-голяма промяна в паричната политика на централните банкери в посока още затягане или задържане на сегашните нива на ставките.

Инвеститорите започнаха годината, очаквайки шест намаления на лихвените проценти от Фед, но промениха възгледите си в отговор както на докладите за инфлацията, така и на солидните данни за икономическата активност.

Миналия месец тясно мнозинство от представители на Фед смятаха, че поне три съкращения ще бъдат оправдани тази година, ако инфлацията продължи да намалява. Фючърсите на лихвените проценти предполагат, че инвеститорите като цяло сега имат същата прогноза, но някои отиват по-далеч, залагайки, че Фед ще намали лихвите само веднъж или два пъти или изобщо няма да ги намали.

Публикуваните минали петък данни за заетостта дадоха гориво за този скептицизъм. Те показаха, че американската икономика е добавила много повече работни места от очакваното през март - знак, че задържането на по-високите лихвени проценти не е толкова невъзможно, колкото мнозина смятаха.

Миналата седмица председателят на Фед Джером Пауъл каза, че все още е вероятно лихвените проценти да бъдат намалени тази година, но добави, че централните банкери ще се нуждаят от повече увереност, че инфлацията се връща устойчиво до 2%, преди да предприемат ход.

Все пак много икономисти остават оптимисти, че инфлацията върви към спад, посочва WSJ.

Освен всичко друго, те изтъкват, че специално горещите данни за януари може да са били подсилени от еднократни корекции на цените в началото на годината. Те също така твърдят, че неотдавнашният силен икономически растеж и бързото наемане на работна ръка могат да бъдат частично приписани на увеличената имиграция.

Вместо да подклажда инфлацията, този приток на работници може да е намалил конкуренцията за работна ръка и да е улеснил предприятията да посрещнат търсенето на техните продукти, като по този начин е ограничил увеличенията на цените е една от тезите, които изтъкват оптимистите.

Повече от един начин за измерване на инфлацията

По всички показатели инфлацията все пак се понижава значително след пика си в средата на 2022 г., когато данните за ИПЦ показваха, че цените са се покачили близо 9% спрямо година по-рано.

Докладът за ИПЦ от сряда освен това няма да бъде последната дума за това какво се случва с цените в САЩ. Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - докладът за индекса на личните потребителски разходи – ще бъде публикува към края на месеца.

Този измерител включва и данни за индекса на производствените цени, които ще бъдат актуализирани в четвъртък.

През последните месеци индексът на личните потребителски разходи се движи значително под ИПЦ, представяйки по-розова картина за Фед и инвеститорите. Като се изключат хранителните и енергийните категории, индексът се повиши с 2,8% през февруари спрямо година по-рано.

Лошо потребителско настроение

Проучванията показват, че американците остават разочаровани от цената на живота.

Индексите на потребителските нагласи постепенно се подобряват, но остават доста под предпандемичните нива. Скорошно проучване на The Wall Street Journal сред избиратели в седем от най-важните щати за изборите през 2024 г. установи, че 74% смятат, че инфлацията се е движила в грешна посока през последната година.

Влияние върху тези настроения вероятно имат повишенията на някои важни лихвени проценти като тези по ипотечните кредити например, които са тясно свързани с доходността на по-дългосрочните държавни облигации на САЩ. Те се покачиха тази година, тъй като инвеститорите се отказват от своите залози за намаляване на лихвените проценти от Фед.

Средният 30-годишен лихвен процент по фиксирана ипотека се движи около 6,8%, според Freddie Mac, спрямо 6,6% в края на миналата година и 3,7% в края на 2019 г., точно преди пандемията.