Доходността на държавните облигации на САЩ достигна най-високите си нива от месеци, а акциите започнаха новата седмица с малка промяна, докато инвеститорите очакват нови данни за инфлацията, които биха могли да насочат пътя на лихвените проценти.

S&P 500, Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average завършиха понеделник без промяна, като всеки от тях се движеше само с няколко стотни от процентния пункт спрямо затварянето в петък.

За разлика от приглушените фондови пазари, на дълговите доходността на 2-, 10- и 30-годишните референтни държавни облигации на САЩ се покачи до най-високите си нива от ноември. Доходността на 10-годишните бонове се установи на 4,422% спрямо 4,377% в петък. Доходността нараства, когато цените на облигациите падат, обобщава The Wall Street Journal.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ прави нещо, което обикновено не е правила в миналото, продължавайки да се покачва дълго след като Федералният резерв даде знак, че е приключил с покачването на лихвените проценти, отбелязва MarketWatch.

Последният път, когато централните банкери повишиха лихвените проценти, беше на 26 юли 2023 г. Тогава те достигнаха диапазона 5,25% - 5,5% - или 22-годишен връх. През ноември председателят на Фед Джером Пауъл намекна, че централната банка е приключила с повишаването.

Междувременно 10-годишната доходност не е спаднала с нивата, близки до тези при сценарий, в който Фед действително е приключил със затягането на паричната политика, според Падхраик Гарви, стратег в базираната в Нидерландия банка ING. „Ако извънземно от Марс кацне на Земята и просто погледне текущото движение на 10-годишната доходност, то вероятно би заключило, че Фед изобщо не е достигнал своя връх“, пише той, цитиран от MarketWatch. Силните данни за пазара на труда и неравностите в данните за инфлацията „мътят водата“, долълва експертът.

Миналата година стратегът на RBC Wealth Management Робърт Слеймър определи 10-годишна доходност над 5% като нивото, при което фондовият пазар вероятно ще се коригира. Въпросните 5% се разглеждат от други анализатори като знак, който прави държавния дълг по-привлекателен за инвеститорите в сравнение с акциите.

Притесненията за по-агресивна разпродажба на дългосрочен държавен дълг на САЩ се появиха този месец в резултат на по-горещи от очакваното данни, свързани с производството и работните места. Те поставиха под съмнение способността на Федералния резерв да намали лихвите с три четвърти пункта.

„Пазарът на облигации има склонност да показва песимизъм, когато се очаква икономиката да обърне курса и инфлацията да остане висока. Е, икономиката сега не се обръща, но инфлацията остава висока“, казва пред WSJ Брад Макмилън, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network.

Все повече трейдъри залагат, че централната банка ще намали референтната лихва по федералните фондове само веднъж или два пъти тази година - по-малко от последната средна прогноза на официалните лица за намаления с три четвърти пункта.

Джордж Лагариас, главен икономист в Mazars, казва пред CNBC, че намаленията на лихвените проценти през лятото сега изглеждат много по-малко вероятни и че те ще се случат към края на годината. „Въпреки че американската икономика е подкрепена от дълг и донякъде от претоварени кредитни карти, тя е силна. Това означа, че Федералният резерв ще продължи да търси причини да не намали лихвите скоро“, казва експертът.

Пазарните оценки отразяват продължаващата несигурност, като вероятността за намаление на лихвените проценти сега е под 50% както за юни, така и за юли, според инструмента FedWatch на CME - значително по-ниска, отколкото в началото на месеца.

Спекулациите, че тази година изобщо няма да има намаления на лихвените проценти също нарастват, въпреки че икономистите остават разделени.

Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management, каза миналия месец пред CNBC, че не очаква никакви съкращения лихвите, тъй като икономиката на САЩ „просто не се забавя“, докато бившият заместник-председател на Федералния резерв Роджър Фъргюсън заяви миналата седмица, че вижда 10%-15% шанс да няма съкращения тази година.

Други анализатори все още подкрепят сигнала на Фед от март, че очаква три четвърт процентни пункта съкращения тази година. „Времето за това, разбира се, ще зависи от краткосрочните данни и реакцията на Фед, но според нашата прогноза бих бил доста изненадан, ако не получим намаления на лихвените проценти тази година“, коментира главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус.

Отвъд дълговите пазари, при отделните акции Tesla се повиши в понеделник с 4,9%, след като Илон Мъск каза късно в петък, че производителят на електрически превозни средства ще представи безпилотно Robotaxi през август.

Акциите на крипто борсата Coinbase Global поскъпнаха с 6,7%. Цената на биткойн за кратко се покачи над $72 000, след което се върна под това ниво.

При суровините фючърсите на златото удариха нов рекорд, поскъпвайки с 0,3% до 2331,70 долара за тройунция. Фючърсите за суровия петрол Брент паднаха с 0,9% до $90,38 за барел.

В Европа панконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 добави 0,5%, като най-добре се представиха дружествата от миннодобивния сектор, чийто акции добавиха средно 2%, докато книжата на медийните компании спаднаха средно с 0,2%. Инвеститорите очакват оповестяването на ключови икономически данни следващите дни, както и решението за лихвите на Европейската централна банка на 11 април.