Трейдърите, които залагат, че Европейската централна банка ще започне понижаване на лихвените проценти, очакват зелена светлина от заседанието на финансовата институция в четвъртък.

През март инфлацията се забави до ниво, близко до целта от 2%, което проправи пътя на ЕЦБ да поведе Федералния резерв и други големи партньори в началото на цикъла на облекчаване, съобщава Reuters.

"Инвеститорите търсят потвърждение, че през юни предстои намаление", коментира главният пазарен стратег на Zurich Insurance Group Гай Милър и допълва, че ако от банката не им го предоставят, рискуват да разклатят пазара.

Reuters публикува пет ключови въпроса към ЕЦБ преди заседанието в четвъртък:

1. Сключена ли е вече сделка за понижаване през юни?

До голяма степен отговорът може да бъде положителен, като се има предвид колко финансисти са посочили месеца като вероятно начало за облекчаване на политиката.

Дори ястреб като управителя на нидерландската централна банка Клаас Кнот заяви, че е определил юни, а австриецът Роберт Холцман, смятан за водещ ястреб, не се противопоставя.

Фредерик Дюкрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management, обяснява, че ЕЦБ иска данни, които съответстват на очакванията ѝ, за да предприеме намаляване на лихвите, а не подобрения, както предлага Фед.

Една от потенциалните тревоги остава инфлацията в сектора на услугите, която от месеци се задържа на ниво от 4%, отразявайки сравнително бързото нарастване на заплатите.

2. Какво ще каже ЕЦБ тази седмица?

По всяка вероятност, банката ще сигнализира за предстоящо намаляване на лихвите. Въпросът е доколко ясно ще се изрази, че това ще започне да се случва юни.

Ако избере предпазливия подход, ЕЦБ може да каже, че данните се движат в правилната посока за намаляване на лихвите, или да сигнализира, че ходът зависи от данните, които ще види преди юни, обясняват анализатори.

Данните от миналата седмица, показващи неочакван спад на инфлацията до 2,4% през март, би трябвало да вдъхнат увереност на ЕЦБ, след като миналия месец понижи прогнозите си за инфлацията.

"Почти предварителното обявяване на намаляването на лихвите може наистина да се случи", смята Карстен Бржески, ръководител на глобалния отдел "Макро" в ING.

Инвеститорите ще следят и за всякакви намеци относно темпа на цикъла на намаляван, след като той започне.

3. Какво очаква ЕЦБ от данните за заплатите?

Банкерите искат допълнителни признаци за забавяне на растежа, след като през четвъртото тримесечие договореният ръст на заплатите намаля до 4,47% от рекордните 4,69% през предходното тримесечие.

ЕЦБ изтъкна заплатите като най-важния фактор, определящ дали може да намали лихвените проценти, така че данните за първото тримесечие, които трябва да бъдат представени през май, са ключова причина за предпазлив подход.

"Мисля, че първото намаление през юни ще се случи, дори ако заплатите покажат само умерено подобрение", заяви главният икономист на UBS за Европа Райнхард Клузе.

4. Как влияят залозите за политиката на Фед относно перспективите пред ЕЦБ?

Не влияят особено много. Икономиката на еврозоната е много по-слаба от тази на САЩ, така че ЕЦБ би трябвало да може да действа първа, дори ако Фед не намали лихвите през юни, смятат анализаторите.

По-големият въпрос е, ако Фед намали много по-малко, отколкото пазарите очакват след това.

Трейдърите вече не оценяват напълно трите намаления на лихвените проценти, които предвижда Фед, а някои анализатори се питат дали лихвите в САЩ изобщо ще бъдат намалени тази година.

Ако Фед не направи това, Бржески от ING би очаквал две, а не три намаления от ЕЦБ предвид потенциалното инфлационно въздействие на спада на еврото, което вероятно ще е резултат от разширяващата се разлика между лихвените проценти в САЩ и еврозоната.

5. Колко тревожно е увеличението на цените на петрола?

Не много.

Геополитическото напрежение и очакванията за по-голямо търсене изтласкаха цените на суровия петрол тип "Брент" до петмесечни върхове над 90 долара. Това е над прогнозата на ЕЦБ за 79 долара за барел през 2024 г.

Но настоящите движения са "много малки" в сравнение с тези, наблюдавани след руската инвазия в Украйна, и всяко произтичащо от тях повишение на инфлацията би трябвало да е временно, смята икономистът от Berenberg Соломон Фидлър. "Те не би трябвало да повлияят чак толкова много на курса на политиката на ЕЦБ", заяви той.

Междувременно, цените на природния газ, ключов фактор, който изтласка инфлацията над 10% през 2022 г., са спаднали от началото на годината.