Английската централна банка запази лихвените проценти на ниво от 5,25%, но намекна за предстоящи намаления, тъй като инфлацията спада по-бързо от очакваното.

Комитетът по паричната политика гласува с 8-1 гласа за запазване на лихвените проценти, като един от членовете гласува за намаляване с 25 базисни пункта до 5%. Забележително е, че за първи път през този цикъл никой не подкрепи по-нататъшно повишаване, след като на предишното заседание двама членове гласуваха увеличение с четвърт пункт, съобщава CNBC.

Общата инфлация във Великобритания се понижи с повече от очакваното до 3,4% на годишна база през февруари, достигайки най-ниското си ниво от септември 2021 г., според данни от сряда.

АЦБ очаква индексът на потребителските цени да се върне към целта си от 2% през второто тримесечие, тъй като през април отново ще бъде намален таванът на цените на енергията за домакинствата.

"Общата инфлация на потребителските цени продължи да се понижава сравнително рязко отчасти поради базови и външни ефекти от цените на енергията и стоките", заяви в доклада си Комисията по паричната политика (MPC).

"Рестриктивната позиция на паричната политика оказва влияние върху активността в реалната икономика, води до разхлабване на пазара на труда и има въздействие върху инфлационния натиск. Въпреки това основните показатели за устойчивост на инфлацията остават повишени".

MPC поддържа тезата, че паричната политика "ще трябва да остане рестриктивна достатъчно дълго, за да може в средносрочен план инфлацията устойчиво да се върне към целевото равнище от 2%".

Институцията също така заяви, че ще продължи да "наблюдава признаците за инфлационен натиск и устойчивост на икономиката като цяло", включително условията на пазара на труда, нарастването на заплатите и инфлацията в сектора на услугите.

Управителят Андрю Бейли заяви, че Банката "все още не е достигнала точката, в която можем да намалим лихвените проценти, но нещата се движат в правилната посока."

Икономиката на Обединеното кралство изпадна в техническа рецесия през последното тримесечие на 2023 г. и преживя две години на стагнация. Това означава, че централната банка извършва несигурен балансиращ акт между устойчивото насочване на инфлацията обратно към 2% и избягването на тласкането на икономиката към продължителен спад, посочва CNBC.

Основните централни банки по света се опитват да определят кога да започнат да разхлабват паричната си политика след две години на рязко затягане, в опит да укротят глобалния инфлационен скок.

В сряда Федералният резерв на САЩ запази стабилността на лихвените проценти и се придържаше към прогнозата си за три намаления на лихвите през тази година. Председателят Джером Пауъл търсеше потвърждение, че инфлацията се връща към целевото равнище от 2% въпреки поредица от по-топли от очакваното показания.

Промяна на песента

Стерлингът се понижи, а британските облигации поскъпнаха след съобщението , което предполага, че пазарът тълкува решението като "миролюбив" завой, като двамата най-яростни членове на MPC - Катрин Ман и Джонатан Хаскел - се отказаха от призивите за по-нататъшно повишение.

"Макар че се очакваше лихвените проценти отново да останат в сила, разпределението на гласовете и протоколът от заседанието предполагат, че определящите лихвите лица отварят вратата за намаляване на лихвите по-късно тази година", казва пред CNBC Сурен Тиру, икономически директор в ICAEW.

Тиру обвинява АЦБ, че е "прекалено предпазлива" по отношение на потенциалните намаления на лихвените проценти, като се има предвид темпът на забавяне на инфлацията и икономиката в рецесия. Той предположи, че поддържането на "твърде строга политика за твърде дълго време" рискува да удължи финансовите трудности на страната.

Главният икономист на PwC Барет Купелиан отбелязва, че преди да предприеме действия, АЦБ вероятно ще иска да види по-конкретни доказателства, че инфлационният натиск се охлажда на трите фронта - свиване на пазара на труда, нарастване на заплатите и инфлация в сектора на услугите.