Активността в частния сектор на еврозоната се повиши до деветмесечен връх, прикривайки трайната слабост в двете най-големи икономики на блока - Германия и Франция.

Днешни данни показват, че индексът на мениджърите по покупките (PMI) на S&P Global се е повишил до 49,9 през март, което е повече от прогнозите на икономистите за 49,7. За разлика от това индексът за производството отново се влоши до тримесечно дъно, което предполага, че възстановяването на сектора все още не се е случило, отбелязва Bloomberg.

Съответните проучвания за Франция и Германия показват, че промишлените сектори на двете страни не само не се възстановяват, но всъщност се забавят по-силно. Германската промишленост приключи първото тримесечие с "обезпокоителен темп на свиване", заяви Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка (HCOB).

"Ако сте се надявали на възстановяване на производствения сектор в еврозоната през първото тримесечие, време е да се откажете", добави де ла Рубия.

Според (HCOB) стабилизирането на основния PMI показател прикрива тежката ситуация в Германия и Франция, които изостанаха в сравнение с останалите членове на еврозоната, което говори за неравномерна икономическа картина.

Двадесетчленният валутен регион избегна рецесията в края на миналата година, въпреки че икономистите предвиждат растеж от едва 0,1% през първото тримесечие и увеличение на производството от 0,5% за годината.

"Въпреки това има искрица надежда. Компаниите остават оптимистично настроени за бъдещото производство", отбеляза де ла Рубия.

Той изтъкна, че "сравнявайки Франция и Германия, съставните данни за PMI показват почти еднаква степен на слабост".

Икономиката на Франция в частния сектор се свива с малко по-бърз темп през този месец, отколкото през февруари, и макар че спадът в Германия се смекчи, това се дължи единствено на сектора на услугите, който се доближи до стагнация.

Важните германски производители отново опровергаха очакванията на икономистите за подобряване на динамиката, като съответният индекс се понижи до 41,6 пункта от 42,5 пункта през февруари.

"Германия не се връща в правия път", каза де ла Рубия. "Производственият сектор приключи първото тримесечие на 2024 г. с обезпокоителен темп на свиване, повтаряйки неволите от предходния месец."

Резултатите на Франция се дължат на влошаване на търсенето на стоки и услуги. Според S&P Global респондентите са посочили "колебанията на клиентите, предизвикателните икономически условия и инфлационния натиск" като фактори, които забавят растежа.

Двете икономики напоследък се представят по-зле от по-широката еврозона, където държавите, включително Испания, отбелязват стабилен растеж.

Светлина в тунела

Във Франция националните показатели, публикувани в четвъртък, показаха подобрение на бизнес доверието както в промишлеността, така и в услугите. Комбинираният показател за всички сектори, измерван от статистическата агенция Insee, достигна дългосрочната си средна стойност от 100 през март за първи път от септември насам.

Макар че и в двете страни имаше признаци за отслабване на ценовия натиск, повишаването на заплатите остана повод за безпокойство - особено за компаниите от сферата на услугите, където разходите за труд играят по-голяма роля, пише Bloomberg.

"Европейската централна банка може да се успокои от факта, че ценовият натиск в чувствителния към заплатите сектор на услугите не се е увеличил допълнително", каза де ла Рубия. "Въпреки това той остава повишен. Ето защо новината за PMI не е достатъчна, за да промени очевидния план на ЕЦБ да намали лихвите през юни, а не през април."

"По-широката картина е, че макар производството да се бори за разширяване, то все още е далеч от срив. Това ще спечели на Управителния съвет известно време, преди да понижи лихвените проценти. Очакваме първото намаление да се случи през юни.", коментира икономистът Дейвид Пауъл пред Bloomberg.

Отделни данни от Обединеното кралство показаха, че британските компании от частния сектор са продължили да отчитат ръст на производството през март, което допълва доказателствата, че възстановяването от миналогодишната рецесия е в ход.