Германия е в рецесия и икономиката ѝ едва ли ще нарасне през тази година, показва ново проучване на Bloomberg, цитирано от Fortune.

Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 0,1% през първото тримесечие, показват още данните от изследването, направено между 8 и 14 март.

Преди месец анализаторите също прогнозираха стагнация през първите три месеца на годината.

Bundesbank също изтъкна, че Германия вероятно се намира в шестмесечен спад, но уточнени, че по-сериозен спад е малко вероятен.

По подобен начин Министерството на икономиката на страната заяви, че повечето изследователски институти "очакват БВП да спадне отново през първото тримесечие на 2024 г.".

"Въпреки положителните тенденции в индустриалното производство, строителството и външната търговия в началото на 2024 г., все още не се вижда забележимо икономическо възстановяване", заяви ведомството в месечния си доклад. "Това се дължи на продължаващото слабо вътрешно търсене, високите разходи и все още потиснатите настроения сред частните домакинства и компаниите."

Респондентите в проучването на Bloomberg намаляват прогнозата си за 2024 г., като сега виждат ръст от едва 0,1%.

Това е в съответствие с предупреждението на Министерството на икономиката, че "забележим икономически подем не се очаква преди края на годината, тъй като темповете на инфлация продължават да спадат, заплатите и доходите се увеличават, пазарът на труда остава стабилен, а стимулът от външната търговия се увеличава".

Данните, които трябва да бъдат представени тази седмица, могат да засилят настроенията. Предвижда се проучването на очакванията на ZEW във вторник и индексът на бизнес климата на Ifo в петък да се подобрят, допълва Fortune.