Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите са предпазливи, а вътрешните инвестиции се затрудняват от високите разходи по заемите.

Това съобщава Bundesbank в редовния си месечен доклад за най-голямата европейска икономика.

Германия изпитва затруднения, откакто войната на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи, а огромната ѝ икономика, която е силно зависима от промишлеността, вече четвърто поредно тримесечие отбелязва нулев или отрицателен растеж, което се отразява негативно на цялата еврозона.

"Все още няма възстановяване на германската икономика", заявяват от Bundesbank.

"През първото тримесечие на 2024 г. производството може отново леко да намалее. При втори пореден спад германската икономика ще се намира в техническа рецесия", се допълва в доклада, цитиран от Reuters.

Слабите резултати повдигат въпроси за устойчивостта на германския икономически модел, а критиците твърдят, че голяма част от енергийно зависимата тежка промишленост вече е изхвърлена от международните пазари, което оправдава икономическа трансформация.

Правителството обаче се противопоставя на мрачните прогнози, като твърди, че това е просто „перфектна буря“ от високи енергийни разходи, слабо търсене в Китай и бърза инфлация, която временно забавя растежа, но не поставя под въпрос икономическата стратегия.

Според Bundesbank, засега слабостта ще се запази.

Чуждестранното индустриално търсене бележи тенденция на спад, а обемът на поръчките намалява.

Компаниите също така задържат инвестициите, отчасти поради факта, че разходите за финансиране рязко нараснаха, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високи стойности, за да се бори с инфлацията.

Високият ръст на заплатите също оказва влияние, а стачките в ключови сектори, като транспорта, също могат да повлияят на растежа през тримесечието.

Прекъсването на корабоплаването в Червено море обаче няма да окаже съществено въздействие, тъй като в корабоплаването има достатъчно свободен капацитет и разходите за превоз са само малка част от общата цена на стоките, допълват от Bundesbank.

Въпреки че перспективите са слаби, банката не очаква съществено влошаване на пазара на труда, както и рецесията да бъде широкообхватна и продължителна.