Европа все още не се е отърсила от основния проблем, който я преследва през последните две години.

Годишната инфлация в Германия и Франция, водещите икономики в Европейския съюз, се повиши още през декември.

Първата оценка, публикувана в петък, потвърди тенденцията - тя нарасна до 2,9% от 2,4% през ноември.

Това беше първото увеличение на годишния темп на инфлация в 20-те държави, които използват еврото, от април 2023 г. насам.

Данните на ЕС сочат още, че по-нататъшното увеличение на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, както и на услугите, в съчетание с много по-слабо изразения спад на цените на енергията на годишна база, е довело до повишаване на общия темп.

Това би могло да потисне вълнението сред някои инвеститори, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може би е на прага на намаляване на лихвените проценти.

Инфлацията охлажда амбициите на ЕЦБ за намаляване на лихвите Инфлацията в еврозоната е скочила до 2,9% през декември от 2,4% през ноември

В Германия инфлацията на потребителските цени (ИПЦ) възлезе на 3,8% през декември спрямо 2,3% през ноември. Във Франция годишният индекс на потребителските цени (CPI) скочи до 4,1% през декември от 3,9% през предходния месец, сочат предварителните данни.

И в двата случая цените на енергоносителите допринесоха за повишаване на общия темп на инфлация.

Икономистите обаче очакваха повишението, отчасти поради факта, че правителствата отмениха субсидиите за домакинствата, въведени по време на енергийната криза от 2022 г., отбелязва в анализ по темата CNN.

Европа има рекордни запаси от газ, но потребителските сметки остават високиКъм края на ноември ЕС е разполагал с рекордно високи запаси от газ от около 97,5% запълнени складове

От края на 2021 г., когато глобалната инфлация започна да се покачва след края на локдауните, правителствата насочиха стотици милиарди към субсидии, които предпазват домакинствата и предприятията от огромни увеличения на цените на енергията. Тези повишения до голяма степен бяха подхранвани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Германското правителство например плати сметките за газ и отопление на домакинствата през декември 2022 г., с което потисна инфлацията. Сега тази еднократна субсидия е отпаднала и въпреки че оттогава цените на енергията са се понижили, през декември те са се повишили в сравнение с изкуствено потиснатите нива отпреди една година.

Френската статистическа служба заяви, че увеличението на инфлацията през декември се дължи на "ускоряването за една година на цените на енергията и услугите".

Рекордна разлика между годишната инфлация и тази при цените на храните в ЕС

Но Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management, заяви, че очаква базисната инфлация в еврозоната, която изключва променливите разходи за храна и енергия, да продължи да се забавя.

"Инерцията на инфлацията все още е в посока на по-бавно нарастване на цените", коментира той пред CNN.

"Няма никакви доказателства за "лепкави" цени или по-висока дългосрочна инфлация в нито един от данните, които виждаме в момента – в Европа, нито в Обединеното кралство или САЩ."

"Данните за инфлацията продължават да изненадват повече в посока надолу, отколкото нагоре", допълва той.

Годишната базисна инфлация в еврозоната спадна до 3,4% през декември от 3,6% през ноември.

Европейската икономика до 2025 г.: Растежът се завръща, но плахоПрогнозата на ЕК очертава картина на охлаждане на икономиката на ЕС, но без значими негативни шокове

"По-важният въпрос е какво се случва с базисната инфлация и основния инфлационен натиск", смята Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics.

Ускоряването на основната инфлация в големите икономики може да потисне вълнението на инвеститорите, че централните банки са готови да намалят лихвените проценти още през пролетта.

Това въодушевление доведе до рали на фондовите пазари от края на октомври, в резултат на което индексът S&P 500 на Уолстрийт и европейският бенчмарк Stoxx 600 се повишиха съответно с 15% и 11%.

Високите лихвени проценти обикновено оказват натиск върху акциите, тъй като инвеститорите предпочитат облигации, предлагащи сравнима и стабилна възвръщаемост.

Досега обаче акциите не са успели да стартират през 2024 г. От повторното отваряне на пазарите на 2 януари индексът S&P 500 се понижи с 1,1%, а индексът Stoxx 600 - с 0,4%.

Проучване: Бизнес активността се свива още, еврозоната вероятно е в рецесияВъпреки признаците за забавяне на търсенето, производствените цени се повишиха с най-бързия си темп от юни, което е сигнал, че в бъдеще инфлацията ще остане над целевото равнище от 2%

Ескалиращото напрежение в Близкия изток също породи опасения относно траекторията на цените на енергията. Световният бенчмарк за петрола сорт Брент поскъпна с повече от 3% и затвори на ниво от 78 долара за барел миналата седмица.

На този фон, публикуваните протоколи от декемврийската среща на Федералния резерв на САЩ показаха, че официалните лица са предпазливи при обявяването на победа над инфлацията и прекратяването на продължилата почти две години кампания за повишаване на лихвените проценти.

Макар че основният лихвен процент на Фед "вероятно е на или близо до своя връх", се казва в протокола, длъжностните лица смятат, че е "подходящо политиката да остане на рестриктивна позиция за известно време, докато инфлацията не започне ясно да се понижава устойчиво".

Евро-долар през 2024: Сложна траектория с геополитически неизвестниПрез 2024 г. единната валута на Европейския съюз – евро, ще бъде изправена пред сложен геополитически пейзаж, белязан от политически промени и икономически предизвикателства

Миналия месец Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви, че инфлацията вероятно "временно ще се повиши отново", отчасти поради изтичането на държавните енергийни субсидии. "Все още имаме да извървим известен път", каза тя.

"За ЕЦБ това повторно ускоряване на инфлацията засилва позицията да запази много стабилна ръка и да не бърза с решенията за намаляване на лихвите", заяви Карстен Бржески, глобален ръководител на макроикономическите изследвания в ING, като добави, че все още очаква централната банка да направи първото си намаление на лихвите през юни.