Възходът на технологиите и стабилният растеж на секторите, свързани с туризма, могат да бъдат двигатели в сектора на търговски имоти в Европа през следващата година, докато жилищният пазар се опитва да се изправи на крака, а наемите растат.

Инвестициите в недвижими имоти в Европа са на най-ниското си ниво от десетилетие, но според много прогнози 2024 г. ще бъде годината, в която тази тенденция ще се преобърне.

За да се свият разходите по заемите и да се възстанови икономиката в много европейски държави, жизненоважно е Европейската централна банка и Bank of England да намалят основните си лихвени проценти, пише в анализ Euronews.

Инвеститорите внимателно следят времето и интензивността на евентуален спад на лихвените проценти, тъй като европейският сектор на недвижимите имоти до голяма степен разчита на заеми.

Пазарът на ипотечни кредити в Европа отбелязва най-слаб ръст от 10 годиниВисоките лихвени проценти, инфлацията и забавящите се икономики са се отразили на търсенето, констатира доклад на EY

От какво се нуждае пазарът на имоти, за да процъфтява?

Икономическото възстановяване в еврозоната е изпълнено с несигурност поради строгата парична политика на много банки, геополитическото напрежение, екстремните метеорологични явления и забавянето на китайската икономика.

Въпреки това според повечето очаквания базисната инфлация ще продължи да се понижава.

Секторът на недвижимите имоти е близо до "връщане на здрава основа", според прогнозите на Deloitte. В своята глобална оценка за 2024 г. одиторската компания е провела проучване сред лидерите в сектора и е стигнала до заключението, че "следващите 12-18 месеца се очаква да бъдат важни, тъй като дружествата ще се преструктурират".

Важен приоритет е да се отговори на изискванията на нормативната уредба в областта на околната среда, социалната сфера и управлението (ESG), както и да се модернизират технологичните възможности, за да се подготвят за променящите се условия и изисквания на пазара, пише Euronews.

Разпадането на империята за недвижими имоти Signa продължаваХолдинговото дружество Signa – група от около 1000 компании, с престижни проекти в Германия, Австрия и Швейцария, подаде молба за несъстоятелност миналия месец

Най-големите рискове за европейската промишленост

Икономиката на еврозоната е изправена пред риск от рецесия, а забавянето на инфлацията може да се обърне поради повишаването на цените на енергията и храните в условията на геополитическо напрежение. Това поражда значителна несигурност за водещите индустриални предприятия в Европа.

На този фон почти половината от анкетираните лидери в промишлеността посочват киберриска като най-голямото притеснение за финансовите резултати на техните компании, следван плътно от регионалната политическа нестабилност и регулаторните действия, свързани с климата. Нарастващите лихвени проценти и високата инфлация заемат 4-то и 5-то място в подреждането на рисковете.

Жилищата в Германия поевтиняват още и засилват кризата с недвижими имотиТова е още един мрачен знак за сектора на недвижимите имоти в най-голямата европейска икономика

Къде в Европа ще има растеж?

Според прогнозата на Knight Frank за 2024 г. на фона на нарастващите разходи за дълг в Европа все още има значителен резерв от капитали, който чака да бъде използван.

Въпреки икономическите трудности на Германия, тя остава най-голямата дестинация за трансграничен капитал в континентална Европа. И макар че търсенето на офиси в страната е слабо, последните данни показват, че то се увеличава.

Дания ще предоставя добри възможности, тъй като нейната икономика има най-силната перспектива за 2024 г. сред скандинавските страни. Лихвеният процент по заемите на централната ѝ банка също е по-нисък от този в еврозоната и възлиза на 3,75%.

Очаква се датският жилищен и логистичен сектор да останат силни. Строителните предприемачи са особено фокусирани върху жилищата за възрастни хора и студентските жилища – две сфери, които са с недостатъчно предлагане в страната, посочва Euronews.

В цяла Европа стабилният растеж на секторите, свързани с туризма, означава, че хотелиерството вероятно също ще привлече инвеститорски интерес в страни като Испания, където инвестициите в индустрията "вече надхвърлиха целогодишните общи стойности от последните четири години, подкрепени от двуцифрения икономически растеж в туризма", казва пред Euronews Джудит Фишер, сътрудник в Knight Frank.

Глобалната компания за недвижими имоти в Обединеното кралство CBRE посочва в своята прогноза за пазара в Обединеното кралство, че 2024 г. "ще бъде благоприятна година за инвестиране в търговско имущество", като предполага, че дългосрочните лихвени проценти вероятно са достигнали своя връх и купувачите биха могли да намерят добри сделки.

Евро-долар през 2024: Сложна траектория с геополитически неизвестниПрез 2024 г. единната валута на Европейския съюз – евро, ще бъде изправена пред сложен геополитически пейзаж, белязан от политически промени и икономически предизвикателства

Добри новини на хоризонта за Европа

При условие, че инфлацията се понижи и се избегне рецесия в еврозоната, компанията за инвестиции в недвижими имоти AEW очаква всички европейски пазари да нараснат през следващите пет години.

Според прогнозата на компанията за 2024 г. дългът, свързан с недвижимите имоти, се очаква да започне отново да набъбва от 2025 г. в еврозоната и от 2026 г. във Великобритания.

Разглеждайки конкретни държави, AEW посочва, че Германия е най-популярна сред инвеститорите.

Междувременно се прогнозира, че европейският жилищен пазар ще бъде най-силен в Нидерландия и Испания, докато търговските центрове в Германия и Обединеното кралство също ще са сред 10-те най-привлекателни пазара през следващите години.