Очаква се брутният вътрешен продукт на Германия да нарасне само с 0,2% през тази година, тъй като страната гази в „трудни води“, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в сряда, цитиран от CNBC.

Ревизираната прогноза за растеж на БВП е по-ниска от предишна оценка от 1,3%, като сега правителството очаква германският БВП да нарасне с 1% през 2025 г., посочи Хабек.

Министърът отдаде преразгледаната прогноза на нестабилната глобална икономическа среда и на ниския растеж на световната търговия, заедно с по-високите лихвени проценти.

Тези проблеми са се отразили негативно на инвестициите, особено в строителната индустрия, посочи той.

Германското жилищно строителство е сред секторите, които са най-засегнати от това, като компаниите отменят проекти и броят на поръчките намалява според последните данни. Анализаторите се опасяват, че секторът може да се изправи пред допълнителни трудности тази година.

„Излизаме от кризата по-бавно, отколкото се надявахме“, каза още Хабек.

Това се случва въпреки спада на разходите за енергия и инфлацията, а потребителската покупателна способност отново нараства, добави той. Въпреки това Хабек смята, че Германия е доказала издръжливост пред лицето на загубата на достъп до доставките на руски суров петрол и петролни продукти по море в резултат на войната в Украйна.

Бюджетна криза

Страната едва избегна рецесия през втората половина на 2023 г., въпреки спада на БВП с 0,3% през последното тримесечие, както и за цялата 2023 г. БВП за третото тримесечие за 2023 г. обаче беше ревизиран, за да отрази стагнацията. Това означава, че страната е избегнала техническа рецесия, която се характеризира с две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Хабек посочи неотдавнашната бюджетна криза в Германия, която остави дупка от 60 милиарда евро във финансовите планове на правителството през следващите години като допълнително икономическо предизвикателство.

Миналата година конституционният съд на страната постанови, че е незаконно правителството да преразпределя спешен дълг, който е бил поет, но неизползван по време на пандемията Covid-19, към текущите бюджетни планове. Това причини значително прекъсване на финансовото планиране и принуди правителството да направи съкращения и спестявания.

Най-голямото предизвикателство за Германия е липсата на квалифицирани работници, която само ще се засили през следващите години, каза още Хабек. Той добави, че има различни структурни проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се „защити“ конкурентоспособността на Германия като индустриален център.

Хабек също коментира перспективите за инфлацията, като каза, че се очаква тя да спадне до 2,8% през 2024 г., преди отново да се върне към целевия диапазон от 2% през 2025 г. Хармонизираният индекс на потребителските цени за януари 2024 г. достигна 3,1% на годишна база.