Швейцарската централна банка изненада пазара с решението си да понижи основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 1,5%, заявявайки, че инфлацията в страната вероятно ще остане под 2% в обозримо бъдеще.

"Облекчаването на паричната политика стана възможно, тъй като битката с инфлацията през последните 2,5 години беше ефективна.

От няколко месеца инфлацията отново е под 2% и по този начин е в диапазона, който Централната банка приравнява към ценовата стабилност.

Според новата прогноза инфлацията вероятно ще остане в този диапазон и през следващите няколко години", се казва в изявление на финансовата институция, цитирано от световните агенции.

През февруари инфлацията беше 1,2%, а банката прогнозира годишна инфлация от 1,4% през 2024 г., 1,2% през 2025 г. и 1,1% през 2026 г.

Швейцария е първата развита икономика, която намалява лихвените проценти след продължителен период на висок инфлационен натиск, изострен от въздействието на пандемията върху световната търговия и войната на Русия в Украйна, отбелязва CNBC.

Решението на Централната банка в Швейцария идва след повишаването на лихвите от Японската централна банка тази седмица, тъй като диаграма от Федералния резерв показа леко увеличение на средните очаквания за лихвите в САЩ тази година.

Очаква се в днес Английската централна банка да запази лихвените проценти на стабилно равнище.

Междувременно, вчера президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че юни е месецът, в който ще обмислят понижаване на лихвените проценти.

"До юни ще разполагаме с нов набор от прогнози, които ще потвърдят дали пътят на инфлацията, който предвидихме в мартенската си прогноза, остава валиден", заяви Лагард в реч във Франкфурт.

Посланието ѝ прозвуча като силно положително по отношение на пътя на инфлацията, въпреки очертаващата се геополитическа несигурност и продължаващия вътрешен ценови натиск. Инфлацията в еврозоната се охлади до 2,6% през февруари, припомня CNBC.

Зад Океана – Федералният резерв до голяма степен запази перспективите си за намаляване на лихвените проценти тази година.

Инвеститорите бяха изправени на нокти в сряда следобед, притеснени, че по-силната от очакваното инфлация може да накара централната банка да отхвърли сигналите си за това колко намаления на лихвените проценти са вероятни през 2024 г. Вместо това повечето банкери отбелязаха три намаления тази година в нови прогнози, също като през декември.

Фед остави лихвите непроменени, както се очакваше, обобщава The Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джером Пауъл отправи послание, че централните банкери все още възнамеряват да намалят лихвите преди края на тази година, ако икономическият растеж продължи.

"Вярваме, че нашият лихвен процент вероятно е в своя пик за този цикъл и че ако икономиката се развие според очакванията, вероятно ще бъде подходящо да започнем да отпускаме рестриктивната парична политика в някакъв момент тази година", допълни Пауъл.