Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в неделя, че централната банка на САЩ ще действа внимателно с намаляването на лихвените проценти тази година и вероятно ще се движи със значително по-бавно темпо, отколкото пазарът очаква.

В интервю за „60 Minutes“ на CBS след заседанието на Фед миналата седмица Пауъл изразява увереност в икономиката, обещава, че няма да се повлияе от тазгодишните президентски избори и изтъква, че притесненията за болката, която може да причини повишаването на лихвите, никога не се е материализирала.

По време на годишното събиране на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг, през август 2022 г., в първите дни от цикъла на повишаване на лихвените проценти, Пауъл предупреди, че затягането на паричната политика ще причини „известна болка“. По думите му сега това в крайна сметка не се е случило.

Основните индекси в САЩ закриха на зелено, акциите на Meta скочиха с 20%Доходността на облигациите скочи след горещият доклад за работните места

„Искаме да видим повече доказателства, че инфлацията се движи устойчиво надолу до 2%. Увереността ни расте. Просто искаме малко повече сигурност преди да предприемем тази много важна стъпка за намаляване на лихвените проценти“, казва Пауъл.

„Икономиката на САЩ продължи да расте силно. Създаването на работни места е високо“, посочва председателят на Фед и допълва, че на този фон централните банкери могат да подходят внимателно към въпроса кога да започнат да намаляват лихвените проценти.

Както по време на пресконференция миналата сряда, той дава занк, че е малко вероятно Фед да направи този първи ход през март, което фючърсните пазари очакваха.

„Токсичните“ избори, които могат да намалят доверието в Джером Пауъл и ФедДемонстрирането, че икономиката, а не политиката ръководи решенията на Федералния резерв, е особено важно и трудно тази година Срещата на централните банкери завърши с решението референтния лихвен процент да остане в диапазона 5,25% -5,5%. В изявлението си след заседанието Фед заяви, няма да го съкращава, „докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи“ към целта от 2%.

Пазарите междувременно правят агресивни залози за това колко съкращения ще направи Фед тази година. Текущите очаквания сочат намаление от пет четвърт процентни пункта, въпреки че оценките на отделните членове на Фед сочат само три хода.

„Ще актуализираме перспективата на срещата през март. Ще кажа обаче, че междувременно не се е случило нищо, което да ме кара да мисля, че членовете на Фед ще променят драстично своите прогнози“, посочва Пауъл в интервюто от неделя.

И силният пазар на труда в САЩ охлади надеждите за скорошен спад на лихвитеРаботодателите са добавили сезонно коригирани 353 000 работни места миналия месец

Той е като цяло оптимист за икономиката, като отбелязва, че инфлацията, макар и все още над целта на Фед, е умерена, докато пазарът на труда е силен. Работните места в САЩ са се увеличили с 353 000 през януари, съобщи Министерството на труда в петък. Най-големият риск според Пауъл вероятно е свързан с геополитическите събития.

Той също така повтаря, че нито той, нито колегите му ще бъдат повлияни от политически натиск в годината на президентските избори.

„Ние не вземаме предвид политиката в нашите решения. Никога не го правим. И никога няма да го направим“, казва председателят на Фед.