Bank of England остави основния си лихвен процент непроменен без да даде ясни сигнали за очакваните от инвеститорите намаления на разходите по заеми.

Ходът на централната банка на Обединеното кралство следва решението на Федералния резерв, който даде да се разбере, че намалението на лихвите не е неизбежно. Миналата седмица Европейската централна банка също остави основната си лихва на рекордно високо ниво. Днес и шведската Riksbank остави процентите непроменени, като намекна, че първото намаление може да дойде през първата половина на годината.

Предвид очаквания спад на разходите по заемите, Международният валутен фонд заяви във вторник, че световната икономика вероятно ще се насочи към меко кацане тази година.

Въпреки това големите централни банки като цяло призовават инвеститорите да не очакват твърде много твърде скоро по отношение на разхлабване на паричните политики.

Фед задържа лихвите стабилни, но показа, че не е готов да започне понижение„Искаме да видим повече добри данни. Не че търсим по-добри - търсим продължение на тези, които виждаме“, каза председателят на Фед Джером Пауъл

BoE остави основния си лихвен процент на 5,25% и премахна от изявлението си предупреждението, че може да се наложи да го повиши отново. Според The Wall Street Journal това е един вид сигнал, че банката се готви за съкращения, но управителят на BoE Андрю Бейли заяви:

„Трябва да видим повече доказателства, че инфлацията ще падне до целта от 2% и ще остане там, преди да можем да намалим лихвените проценти.“

BоE беше първата от водещите централни банки, която повиши основния си лихвен процент, за да се бори със скока на потребителските цени, като темпът на инфлация в Обединеното кралство изпревари този на много други страни през 2022 г. и по-голямата част от 2023 г.

През последните месеци обаче нивото на инфлация в Обединеното кралство спадна рязко, като някои икономисти очакват връщане към целта от 2% още през април, когато се предвижда цените на енергията за дома да спаднат. Увеличението на заплатите също се забави по-рязко, отколкото централните банкери очакваха. Те обаче искат да са сигурни, че инфлацията е върната под контрол, преди да намалят разходите по заемите. Двама от деветимата членове, определящи лихвите, дори са гласували за повишаване на основния лихвен процент в четвъртък, посочва WSJ.

„Токсичните“ избори, които могат да намалят доверието в Джером Пауъл и ФедДемонстрирането, че икономиката, а не политиката ръководи решенията на Федералния резерв, е особено важно и трудно тази година

Докато икономиката на САЩ расте бързо през последните тримесечия, за икономиката на Обединеното кралство не се очаква да започне силно възстановяване през тази година.

BoE повиши прогнозата си за растеж за 2024 г., но смята, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи само с 0,25%. През 2025 г. очаква ускоряване на растежа до все още скромните 0,75%.

В новите си прогнози BoE казва, че сега очаква нивото на инфлация да падне до целта от 2% през второто тримесечие на 2024 г. и да бъде доста под това ниво след две години, ако остави основния си лихвен процент непроменен. Банката също така публикува прогнози, които предполагат, че е готова да следва курса, очакван от инвеститорите. Той включва първо намаление на лихвите през май и основен процент от 4% до края на тази година. При този сценарий BoE прогнозира, че темпът на инфлация ще бъде над целта след две години. Това е сигнал, че банкерите не смятат да намалят лихвите толкова бързо, колкото инвеститорите очакват.