Агенциите за недвижими имоти очакват продажбите на жилища да се възстановят след рязкото намаляване на търсенето през 2023 г.

Това сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (Rics), според които очакванията за годишните продажби са скочили с 10% между ноември и декември, достигайки 34%.

В същото време показателят на Rics за броя на запитванията от нови купувачи е -3% през декември, което е значително подобрение спрямо ноемврийската стойност от -13%, допълва Euronews.

Показателят за договорените продажби на жилища също се повишава до -6% миналия месец, което е най-високото ниво от март 2022 г. насам.

Тези данни означават, че новодоговорените продажби и запитванията от нови купувачи все още намаляват, но темпът на спад се забавя.

Близо 331 000 евро струва жилище на Острова, цените вече се повишаватПовишението през октомври идва след шестмесечен непрекъснат период на спад на цените

"Подкрепено от облекчаването на лихвените проценти по ипотечните кредити в последно време, търсенето от купувачите вече се стабилизира и се очаква това да доведе до леко възстановяване на обема на жилищните продажби през следващите месеци.", смята старши икономистът на Rics Тарант Парсънс.

В доклада се отбелязва още, че са необходими средно 18 седмици за приключване на продажбата на жилище в сравнение с 20 седмици през септември 2023 г.

Спад на цените на жилищата през ноември

Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS) публикува данни за цените на жилищата през ноември, като те показват най-резкия спад на цените, наблюдаван от повече от десетилетие.

Средната цена на жилище се е свила с 2,1% до ноември 2023 г. в сравнение с регистрирания през октомври годишен спад от 1,3%.

Докато през ноември 2022 г. средната цена на къща в Обединеното кралство е била 291 000 паунда (339 000 евро), то презноември тя е струвала с 6 000 паунда по-малко (285 000 евро).

В Североизточния регион се наблюдава най-малък спад на средните цени на жилищата през 12-те месеца до ноември (с 0,4%), докато в Лондон се наблюдава най-голям (с 6%).

Въпреки това столицата все още остава най-скъпото място за живеене в Обединеното кралство със средна цена на жилищата от 505 000 паунда през ноември 2023 г.

Цените на жилищата във Великобритания с най-голям годишен спад от 2011 Отстъплението е най-голямо в Югоизточна Англия и някои райони на Лондон

Защо жилищата поевтиняват?

Спадът на цените на жилищата беше предизвикан от скока на лихвените проценти, който повиши разходите по заемите и намали търсенето от страна на купувачите.

Преди решението на Английската централна банка да задържи лихвените проценти на ниво от 5,25% през септември Обединеното кралство стана свидетел на 14 последователни повишения на лихвените проценти, което означава, че вноските на хората с променливи ипотечни кредити скочиха.

През 2024 г. ситуацията с ипотечните кредити се променя, след като редица кредитори намалиха офертите си за ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент в началото на януари. Според данни, публикувани в сряда от компанията за недвижими имоти Rightmove, текущият среден лихвен процент по ипотечен кредит с фиксирана лихва за пет години е 4,79%, което е спад спрямо 4,94% предишната седмица.

При разглеждане на двугодишните фиксирани лихвени проценти Rightmove съобщи, че средната сделка е 5,10%, което е спад спрямо 5,28% през предходната седмица.

Много анализатори се надяват на по-нататъшно подобрение на жилищния пазар в Обединеното кралство, тъй като стабилизирането на основния лихвен процент повишава доверието на купувачите.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства

Въпреки това, е важно да се отбележи, че много собственици на жилища всъщност отбелязват увеличение на лихвените проценти по ипотечните си кредити през тази година. Това е така, защото срокът на техните договори с фиксирани лихвени проценти, сключени преди повишаването на лихвените проценти, вече изтича.

Не бива да забравяме, че данните на Rics са събрани преди публикуването на декемврийските данни за инфлацията в Обединеното кралство, която неочаквано достигна 4%.

Това забавяне на инфлацията може да отложи сроковете за намаляване на лихвените проценти, да намали доверието на пазара и да задържи ипотечните лихви по-високи за по-дълго време.