През последните седмици Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка и Английската централна банка обявиха нови промени в паричната си политика, а лихвените проценти отново заеха централно място, пише CNBC и добавя:

„Светът на централните банки и техните политики, сред които са и лихвените проценти, може да изглежда абстрактен, но той засягат всички“.

"Човек лесно може да си помисли, че решенията, вземани от централните банки, не оказват влияние върху ежедневието на нормалните хора, но в действителност е много вероятно да греши", обяснява Джеймс Макманус, главен инвестиционен директор в Nutmeg, пред телевизията.

На много елементарно ниво, лихвата се начислява, когато заемате пари, и се изплаща, когато спестявате пари. Лихвените проценти - ставката, по която се начислява или изплаща възнаграждение - се определят от централните банки.

Три съвета как да управляваме личните си финанси в турболентни временаИнвестиции и застраховки се превръщат във финансови убежища за спестяванията при висока инфлация


Те повишават лихвените проценти, за да намалят инфлацията, и след това ги намаляват, когато инфлацията се доближи до целта им. Промяната в лихвените проценти се отразява на банките и кредиторите на дребно, които след това ги прехвърлят на потребителите.

Плюсове и минуси

Начинът, по който лихвените проценти се отразяват на потребителите, варира в зависимост от това дали те са по-високи или по-ниски.

"Като грубо правило, когато лихвените проценти са високи, банките ще ни таксуват повече за заеми и ще плащат по-добра възвръщаемост на спестяванията. Когато лихвените проценти са ниски, заемите стават по-евтини, но спестяванията са по-малко изгодни", казва Сара Коулс, ръководител на отдела за лични финанси в Hargreaves Lansdown.

"Вземането на заеми" включва ипотеки, потребителски кредити, кредитни карти и т.н. Наличието на по-висока лихва върху тези плащания в крайна сметка означава, че те струват повече на потребителите.

Има ли българинът застрахователна култура?У нас проникването на застраховането е 2% от БВП при средни за Европа 4-4,5%


Реален пример за това е Великобритания, където в резултат на продължаващата ипотечна криза лихвите по ипотечните кредити достигна 15-годишен връх през юли. Много собственици на жилища не са сигурни дали могат да си позволят по-високите вноски, а потенциалните купувачи са обезкуражени от по-високата цена на заема, посочва CNBC.

Това е очаквано, казва Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell:

"Предполага се, че повишаването на лихвените проценти ще навреди, тъй като ще повиши лихвите по ипотеките, автомобилните заеми, кредитните карти и други финансови средства за кредитополучателите. Тези по-високи сметки свиват паричния поток и разполагаемия доход".

От друга страна, по-високите лихвени проценти могат да увеличат спестяванията ви, добавя Молд:

"Високите лихвени проценти са потенциално добра новина за спестителите, тъй като на теория те би трябвало да получат по-висока лихва върху парите, които имат в банката. Това ще увеличи покупателната им способност“.

Искате финансова независимост? Отговорете първо на един въпросЖеланието за ранно пенсиониране не винаги е свързано с бягство от работата, има други мотиви


Лихвени проценти спрямо инфлацията

Лихвените проценти често вървят ръка за ръка с инфлацията.

"Теорията тук е, че ако повече пари се харчат за заеми (например ипотечни кредити) и спестяването е по-привлекателно, хората ще купуват по-малко - следователно ще се намали търсенето", казва Макманус от Nutmeg. "Тъй като търсенето намалява, цените би трябвало да се понижат."

Намаляването на цените може да звучи като добра новина, особено в контекста на продължаващата криза с разходите за живот. Но повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки по света предизвиква и опасения за рецесия и загуба на работни места - и двете са свързани с икономическото забавяне, предизвикано от по-високите лихвени проценти.

Въпреки тези рискове по-високата инфлация може да бъде още по-пагубна, смята Молд:

Тихо напускане? Милионер съветва да не го пробватеСамият той наема хора, които имат волята да работят “25 часа на ден, 8 дни в седмицата”


"Високата инфлация не е била проблем от началото на 80-те години на миналия век, така че мнозина са забравили - или никога не са се сблъсквали - с нейните опустошителни влияния“.

"Тя нанася много по-големи щети на много повече хора, отколкото по-високите лихвени проценти, тъй като вреди на стойността на парите на всички, като намалява покупателната им способност, и засяга най-много тези, които са в най-неблагоприятно положение", предупреждава още той.

Доколко трябва да сте притеснени?

В крайна сметка отговорът на въпроса как ще бъдат засегнати хората зависи от индивидуалната им ситуация, казва Коулс. Например тези, които имат големи ипотеки, вероятно ще бъдат по-сериозно засегнати от високите лихвени проценти. За хората с много спестявания по-високите лихви са бонус.

Въпреки че решенията на централните банки за паричната политика засягат живота на всеки по един или друг начин, според Макманус е важно да не се притесняваме прекалено много за тях:

"Паричната политика на централните банки се развива циклично - ще има моменти, когато лихвените проценти ще са по-високи, и такива, в които ще са по-ниски. Най-важното нещо често може е да се планира предварително и за двата сценария".