Важно е децата да имат финансова грамотност, за да може да вземат правилни решения като възрастни. Същевременно, докато родителите могат да бъдат добри ролеви модели, финансови експерти препоръчват да позволим на децата да правят грешки. По този начин им даваме възможност да усетят неуспеха, когато боравят с пари. Това е ценен опит и ги учи бързо да се “вдигат на крака”, пише The National News.

Според около 45% от респондентите в скорошно проучване на OnePoll сред 2000 американци на възраст между 18 и 41 години, което разглежда финансовите им навици, неспестяването на пари е най-голямата финансова грешка, която не биха искали децата им да повторят.

Други 45% казват, че харченето за неща, от които не се нуждаят, е грешка, която се надяват децата им да не направят, докато 41% смятат, че вземането на заем без план за изплащане също е грешка.

Експерти по лични финанси обаче са на мнение, че има грешки, които трябва да позволим на децата да правят. Кои са те - може да разберете от следващите редове.

Загуби малко сега, за да може да спестиш повече по-късно

Липсата на бюджет за бъдещи разходи е това, което пречи на много възрастни. Затова повечето деца и тийнейджъри вероятно няма да предвидят достатъчно бюджет за своите нужди и желания, смята Смита Гош, съосновател и главен изпълнителен директор на Cashee, дигитална банкова платформа за тийнейджъри в района на Мена.

„Това са „златни моменти“, които могат да дадат много силен урок – урок по правилно бюджетиране“, казва тя. Съветът й е да не давате решение на проблема веднага. Използвайте тези моменти, за да покажете на детето, че невинаги е възможно да удовлетвори своя потребност на мига. Това ще го стимулира да планира.

Позволете им да купуват каквото искат

Оставете ги да купуват каквото искат, дори ако смятате, че това е „загуба на пари“, казва Уил Рейни, основател на Blue Tree Savings, компания, която помага на родителите да учат децата си как да работят с пари и автор на книгата Grandpa’s Fortune Fables.

Според него ключово е след това да поговорите с детето. Попитайте го дали смята, че покупката му е разумна.

Надяваме се, че този опит ще им помогне да се научат да размишляват, преди да харчат следващия път, казва Рейни.

Позволете им да купуват неща, когато те искат

Понякога позволявайте на децата си да харчат пари бързо, продължава Рейни.

5 родителски послания, които помагат на детето да преуспее в животаНякои от тях учат на любов, а други предлагат позитивна мъдрост

Ако им дадете позволение и те отидат право в магазина (физически или онлайн), за да напазаруват, нека бъде така, допълва той.

Това, което трябва да направите оттук насетне, е да не им давате повече пари до следващата подобна ситуация. Това може да бъде много трудно, но така ще ги научите да планират разходите си в бъдеще.

Нека вземат лош дълг (фиктивно, разбира се)

Да живееш извън чергата си е нещо, което може да доведе до поемане по лош път - вземане на заеми от приятели и роднини. Още по-зле става, ако нямате план за връщане на средствата.

„Големият урок, на който един родител може да научи детето си тук, е за опасностите от заемите и кредитните карти, които могат да помогнат за финансирането на навици, които не отговарят на нивата на доходите“, казва Гош.

Създавате фалшиви измами, за да излъжете децата си

Всеки възрастен знае, че когато нещо звучи прекалено хубаво, надали е истина. Децата обаче не могат да вникнат в проблема, ако не го изпитат на свой гръб.

По данни от доклад за престъпленията в интернет на ФБР хората на възраст под 20 години са загубили 101,4 милиона долара от онлайн измами през 2021 г. Четири години по-рано този показател е едва 8,3 милиона долара, което е ръст от близо 1126%.

Веднъж казах на децата ми, че могат да измият колата и ще им дам малко пари за това, казва Рейни.

Успял човек ли сте? Учени от Харвард ви предизвикват как да проверитеВ случай че на някои от въпросите сте отговорили с “не”, трябва да помислите какво може да направите, за да промените това

„Те мислеха, че това са лесни пари, но това, което не знаеха, е, че колата беше покрита със суха кал и ще им отнеме по-голямата част от деня, за да я почистят. Сега са по-предпазливи, когато им се предлага сделка”, допълва експертът.

Научете ги, че парите не растат по дърветата

Важно е да помогнем на децата да разберат, че хората печелят пари с труд и че je не растат по дърветата, казва Рупърт Конър, партньор в Abacus Financial Consultants.

Започнете да ги възпитавате в тази посока с прост набор от задължения. Това помага на децата да направят връзката, че „ако върша тази работа, тогава ще спечеля пари“.

„Ако мързелуват за един уикенд и не свършат домакинската работа, тогава няма да получат джобни пари“, казва Конър. След това децата могат да си поставят цел, за която да спестяват. Това ги учи как да правят компромиси в реалния свят, вместо да се поддават на незабавно удовлетворение на "изкочила" потребност.

Даване на пари назаем на приятели

Въпреки че много родители учат децата си да споделят играчките си, това може да ги подведе по-късно в живота. Особено в случая с парите, предупреждава Гош.

Може да бъде много изкушаващо да помогнете на скъп приятел и да му заемете пари в различни ситуации, казва тя. Понякога обаче приятелите не връщат парите и преживяното разочарование може да бъде важен урок за насърчаване на децата да не смесват приятелството с парите.

Не оставяйте пари на масата просто така

Родителите често забравят да научат децата си да пазаруват изгодно. Затова Конър съветва да ги направляваме да вземат разумни решения при пазаруване. Гош, на свой ред, смята, че удачен момент за това са сезонните намаления и разпродажби.

Те може да бъдат ранен урок за спестяване на пари, допълва тя.