Пазарите "изпреварват себе си" с очакванията за намаляване на лихвените проценти още тази пролет.

Това коментира управителят на Холандската централна банка Клаас Кнот.

"Проблемът е, че в края на краищата това може да се превърне в саморазрушение. Ние сме оптимисти, че имаме надеждна перспектива за връщане на инфлацията към 2% през 2025 г. Но все още много неща трябва да вървят добре, за да се случи", заяви членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на Световния икономически форум в Давос.

"В основата на тази прогноза стои предполагаем лихвен сценарий, който съдържа значително по-малко облекчения, отколкото в момента е заложено в пазарните цени.", допълни той.

По думите му, ЕЦБ разглежда общите финансови условия и "колкото повече облекчения пазарът вече е направил за нас, толкова по-малко вероятно е да намалим лихвите".

"Смятам, че на настоящите пазари има очаквания за движението на нашите лихвени проценти, които няма да се оправдаят.

След като това им стане ясно, очаквам известна корекция обратно към лихвения процент, който беше в основата на оптимизма ни за постепенно връщане към 2% инфлация през 2025 г.", добави той.

Кога ще паднат лихвите? Три прогнози от Фед, ЕЦБ и Bank of England През последните дни всички централни банки запазиха лихвените проценти непроменени, но изразиха различни мнения относно дългоочакваното намаляване през 2024 г.

ЕЦБ ще се придържа към плана за намаляване на инфлацията, тъй като се бори с рисковете от свития пазар на труда и геополитическата несигурност в Червено море, заяви Кнот.

"Ако ще премахваме някои от ограниченията, които прилагаме в момента, това ще бъде постепенно отдръпване, но не и главоломно", категоричен е той, като добави, че са необходими повече данни за заплатите в еврозоната.

Кнот е съгласен с тези, които твърдят, че няма да са необходими по-нататъшни повишения на лихвените проценти. Основният лихвен процент на ЕЦБ в момента е на рекордно високото равнище от 4%.

Той добави, че проявата на възходящи рискове за инфлацията по-скоро ще удължи времето, през което лихвите ще се задържат по-високи.

"Но това може да означава, че първото намаление може да дойде по-късно, отколкото се очаква в момента", обясни финансистът.

На тазгодишното издание на форума в Давос представителите на ЕЦБ до голяма степен отстъпиха от пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти, което да започне още през пролетта, отбелязва CNBC.

ЕЦБ: Може изобщо да не започнем намаляване на лихвите през 2024 г.

Управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман, един от най-ястребово настроените финансисти на ЕЦБ, заяви в понеделник, че съществуват заплахи за инфлационната картина, което може да означава, че лихвите изобщо няма да се понижат през 2024 г.

Запитан за очакванията първото намаление на лихвите да се осъществи още през април, управителят на австрийската централна банка заяви пред CNBC:

"Страхувам се, че напускайки Давос, тези хора ще бъдат дълбоко разочаровани".

"Не мога да си представя, че все още говорим за намаления, защото не бива да го правим. Всичко, което видяхме през последните седмици, сочи в обратна посока, така че може би дори не предвиждам никакви намаления през тази година.", допълни той.

Траекторията на инфлацията в момента е положителна, заяви Сентено от ЕЦБ

Според управителя на Централната банка на Португалия Марио Сентено, картината на инфлационната траектория може да се разглежда като по-оптимистична.

"Не е необходимо да правим повече, за да доведем инфлацията в средносрочен план до 2%. От края на 2022 г. всички наши прогнози до 2025 г. показват много добре закрепена прогноза за инфлацията в средносрочен план.

Оставаме зависими от данните, това е начинът, по който формулираме решенията си.

Един от най-големите успехи на ЕЦБ напоследък е, че успя да закотви очакванията за инфлацията в средносрочен план на 2%, а това е така, защото сме надеждни, трябва да останем такива", обясни Сентено.

Натискът върху инфлацията е станал вътрешен, като повечето от шоковете, които предизвикаха рязкото повишаване до 10,6% през октомври 2022 г., са отшумели, добави той.