На петата си поредна среща Европейската централна банка запази лихвените проценти на настоящите им високи нива, но даде най-ясния си сигнал досега за предстоящо намаляване, въпреки несигурността относно следващите ходове на Федералния резерв на САЩ, предават Financial Times и CNBC.

„Ако актуализираната оценка на перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика допълнително повиши увереността Управителния съвет ЕЦБ, че инфлацията се приближава към целта по устойчив начин, би било подходящо да се намали текущото рестриктивно ниво на паричната политика“, се казва в изявлението на институцията.

На пресконференция след съобщението председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че това "важно" ново изречение е "ясен и силен знак" за сегашните нагласи на банката.

Централната банка на 20-те държави, които споделят евровалутата, повиши основната си лихва до рекордните 4% през септември 2023 г. Оттогава тази ставка остава непроменена при всяко събиране.

След днешното заседание на централните банкери, УС на ЕЦБ заяви, че основните лихвени проценти ще останат на ниво от 4%, докато определящите стойностите не се уверят, че ценовият натиск се е стабилизирал.

Според ЕЦБ, постъпващата информация "като цяло потвърждава" средносрочните ѝ прогнози, като спадът се дължи на по-ниските цени на храните и стоките. В момента инфлацията в еврозоната е само малко над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.

Очакванията на пазарите за намаляване на лихвените проценти бяха разколебани от данните за инфлацията в САЩ тази седмица, които показаха, че през март тя се е повишила повече от очакваното. Инвеститорите реагираха, като намалиха залозите си за намаляване на лихвите на Федералния резерв.

Пазарните движения в САЩ накараха трейдърите да намалят и очакванията си за броя на намаленията на лихвите, които ЕЦБ и Английската централна банка ще направят през годината.

Както пазарите, така и икономистите все още смятат, че е вероятно ЕЦБ да намали лихвите на следващото заседание на 6 юни предвид по-слабата икономика на еврозоната и намаляващия ценови натиск.

Инфлацията в блока на единната валута се понижи от пика си през 2022 г. от 10,6% до 2,4% през март – изкушаващо близо до целта на банката, отбелязва FT.

Запитана днес дали данните за индекса на потребителските цени в САЩ биха могли да повлияят на траекторията на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти, Лагард отговори:

„Очевидно всичко, което се случва, има значение за нас и своевременно ще бъде включено в прогнозата, която ще бъде изготвена и публикувана през юни.“ Лагард каза още, че САЩ са много голям пазар, много голяма икономика, също и голям финансов сектор. „Ние не приемаме, че това, което се случва в еврозоната, ще бъде огледало на това, което се случва в САЩ“, посочи тя, подчертавайки, че икономиките, политическите режими и фискалните политики са различни.

Някои от финансистите в еврозоната и в Обединеното кралство, все още се стремят да избегнат агресивно намаляване, отчасти с цел да не отслабят валутите си и да подхранят допълнително инфлацията.

Но според Питър Шафрик, стратег в RBC Capital Markets: "На този етап, когато действителните данни за инфлацията не са далеч от собствените им прогнози, е трудно да си представим промяна на насоките".

Юни ще бъде първият месец, през който финансистите от ЕЦБ ще разполагат с пълен набор от данни за преговорите за заплатите през първото тримесечие - област, която буди безпокойство за потенциални инфлационни ефекти, допълва CNBC.

"От известно време насам ЕЦБ по същество е поела предварителен ангажимент за намаление през юни. Съществува висока летва това да не бъде изпълнено. Но има широк диапазон от възможни резултати през следващите месеци в зависимост от по-нататъшния напредък в дезинфлацията.", коментира Хюсеин Мехди, директор инвестиционна стратегия в HSBC Asset Management.