Новите данни за инфлацията в САЩ доведоха до понижение на основните борсови индекси в сряда на фона на притесненията на инвеститорите, че Федералният резерв няма да намали лихвените проценти скоро.

S&P 500 се понижи с 0,9%, намалявайки напредъка си през 2024 г. до 8,2%. 10 от 11-те сектора на широкия индекс паднаха.

Технологичният Nasdaq Composite загуби 0,8%.

Dow industrials отстъпи с 1,1%, или около 422 пункта.

В Европа Stoxx Europe 600 добави 0,2% след първоначалния шок, последвал данните от САЩ.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ, която се покачва, когато цените на облигациите падат, отбеляза най-голямото си еднодневно покачване за повече от 18 месеца.

10-годишната доходност, която помага да се определят разходите по заеми за всичко - от ипотеки до корпоративен дълг, се установи на 4,559% в сряда - най-високото ѝ ниво от ноември. Доходността на 2-годишните държавни бонове, която има тенденция да се покачва, когато инвеститорите очакват по-високи лихвени проценти, отбеляза най-голямото си еднодневно увеличение от март 2023 г., обобщава The Wall Street Journal.

Спадовете на пазарите дойдоха, след като данните показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил повече от очакваното от Уолстрийт както на месечна, така и на годишна база. Така наречените основни цени, които изключват променливите категории храни и енергия, също надминаха прогнозите на инвеститорите.

Това са поредните показатели за продължителна инфлация, която принуждава инвеститорите да преосмислят кога Фед ще премине от повишаване на лихвените проценти към тяхното намаляване. Перспективата за спад на лихвите предизвика рали на Уолстрийт през първото тримесечие на 2024 г., но сега инвеститорите се съмняват, че централната банка ще намали лихвите многократно през 2024 г. Някои дори смятат, че няма да има никакви съкращения.

Акциите на по-малките компании паднаха още повече, ударени от перспективата за по-високи разходи по заемите. Индексът Russell 2000 се срина с 2,5%, като това е най-лошият му ден от 13 февруари, когато януарските стойности на ИПЦ също надминаха очакванията на Уолстрийт.

Банковите акции също претърпяха удар, като KBW Nasdaq Regional Banking Index падна с 5%. Банките изпитват затруднения под тежестта на по-високите лихвени проценти, особено малките и средни кредитори.

В рамките на S&P 500 секторът на недвижимите имоти се срина с 4,1% в най-лошия си ден от юни 2022 г. Акциите на Public Storage и American Tower отстъпиха съответно с 6% и 5,6%.

В други кътчета на пазара Home Depot падна с 3%, UnitedHealth загуби 2,1%, а Microsoft се понижи с 0,7%.

Някои инвеститори казват, че акциите могат да получат нова посока по време на предстоящия сезон на печалбите, който започва сериозно тази седмица с отчетите на JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. Анализаторите очакват компаниите в S&P 500 да отчетат трето поредно тримесечие на ръст на печалбите, постигайки 3,1% повишение за периода януари-март, спрямо година по-рано, според FactSet.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха, като сортът Брент поскъпна с 1,2% до 90,48 долара за барел. Това помогна на енергийния сектор да се покачи с 0,4%, единственият в S&P 500, който напредна за деня. Акциите на Exxon Mobil поскъпнаха с 0,8%, а Chevron добави 0,4%.

Златото загуби 0,6% след поредица от три последователни рекордни затваряния. Среброто се покачи за 10-та поредна сесия, най-дългата му печеливша серия от юни 2014 г., според пазарните данни на Dow Jones.