Притесненията за инфлацията и геополитическата несигурност натежаха върху пазарите тази седмица, като и трите основни борсови индекса в САЩ завършиха с понижения.

По-горещ от очакваното доклад за потребителските цени в САЩ, публикуван в сряда, принуди инвеститорите да се съобразят с перспективата за лепкава инфлация и да се простят с надеждите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти скоро.

По-хладните данни за инфлацията на едро предложиха известно успокоение на фондовия пазар в четвъртък, но то не продължи дълго. Пазарът изглежда приема факта, че всъщност Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време, казват анализатори пред The Wall Street Journal.

Dow Jones Industrial Average загуби около 476 пункта, или 1,2%, в петък. За седмицата индексът на сините чипове е изтрил около 921 пункта, или 2,4%, което е най-голямата му седмична загуба от март 2023 г.

S&P 500 падна с 1,5%, а Nasdaq Composite се оттегли с 1,6%, като и двата индекса регистрираха седмични загуби.

В петък 460 акции от S&P 500 затвориха на червено. Всичките 11 сектора на широкия индекс се понижават на седмична база за първи път от септември 2023 г., като финансовите акции водят пътя надолу със спад от 3,6%.

Трейдърите навлязоха в годината, ценообразувайки с очакване за 6 или 7 намаления на лихвите през 2024 г. Едно или две вече се смятат за по-вероятни, а някои смятат, че Фед изобщо няма да намали лихвите тази година. По-високите лихвени проценти обикновено се разглеждат като лоши за акциите, защото ограничават икономическия растеж и увеличават относителната привлекателност на облигациите.

На този фон доходността на 10-годишните държавни бонове на САЩ – бенчмарк за разходите по заеми, вариращи от ипотеки до корпоративни кредити – се повиши до 4,499% тази седмица от 4,377% миналата.

Потребителското доверие в САЩ се понижава в средата на април спрямо края на март, според последното проучване на Университета на Мичиган, публикувано в петък. Инфлационните очаквания за годината се повишават.

Напрежението между Иран и Израел също засилва опасенията на инвеститорите. Цените на петрола продължиха да се покачват заради съобщенията, че Израел се готви за пряка атака от Иран този уикенд, което би било най-голямата ескалация на напрежението в региона след избухването на войната Израел-Хамас миналия октомври, посочва CNBC.

Фючърсите на суровия Брент се повишиха с 0,8% в петък до 90,45 долара за барел.

В други кътчета на стоковите пазари фючърсите на златото се повишиха до нови исторически върхове. Най-активният договор за злато се покачи с $35,30, или с 1,5%, до $2407 за унция. На седмична база фючърсите на златото са поскъпнали с 1,3%.

Така нареченият измерител на страха на фондовия пазар - Cboe Volatility Index (VIX) - затвори над 17, отбелязвайки най-високото си ниво от миналия октомври. В рамките на деня той достигна до 19.20, което все още се счита за относително приглушен ръст, отбелязва WSJ. VIX проследява цената на опциите, често използвани като застраховка срещу пазарни спадове.

Междувременно някои от най-големите банки в САЩ отчетоха по-добри от очакваните печалби за първото тримесечие, но дадоха незадоволителни годишни прогнози, заявявайки, че започват да усещат натиска на по-високите лихвени проценти.

Акциите на JPMorgan се понижиха с 6,5%, което е най-лошият им ден от юни 2020 г. Citigroup падна с 1,7%, а Wells Fargo отбеляза спад от 0,4%.

Акциите на BlackRock паднаха с 2,9% въпреки по-добрите от очакваните печалби и приходи на компанията за първото тримесечие. Най-големият мениджър на пари в света отчете около 10,5 трилиона долара управлявани активи.

Сезонът на печалбите за първото тримесечие на 2024 г. едва сега започва, като 6% от компаниите в S&P 500 са отчели резултати досега.

Инвеститорите ще наблюдават внимателно корпоративните печалби за периода януари-март, за да преценят дали те оправдават ръста на S&P 500 от 7,4% тази година.

Въз основа на смесения темп на растеж печалбите се очаква да нараснат с 2,7% спрямо предходната година, докато приходите се очаква да са нагоре с 3,3%, според данни на LSEG, цитирани от CNBC.

За годината Уолстрийт очаква 10% ръст на печалбите сред съставните части на S&P 500, допълва WSJ.

Прогнозата е комуникационните услуги да отбележат най-голям ръст на печалбите на годишна база от близо 27%.

Ако тримесечните отчети или прогнозите за бъдещи печалби не отговарят на очакванията, това може да изложи акциите на риск, тъй като те ще се окажат скъпи спрямо резултатите на компаниите. Участниците в S&P 500 се търгуват на около 20,6 пъти над прогнозираните си печалби през следващите 12 месеца, надминавайки средната 5-годишна стойност от 19,1, според FactSet.

В Европа водещите индекси закриха търговската сесия в петък разнопосочно, докато инвеститорите анализираха най-новите данни за растежа на икономиката на Обединеното кралство и несигурните перспективи за инфлацията в САЩ, обобщава CNBC..

Лондонският FTSE 100 се повиши със 71,78 пункта или 0,91%.

Във Франкфурт DAX изтри 24,16 пункта или 0,13%.

Парижкият CAC 40 намаля с 12,91 пункта или 0,16%.

Паневропейският Stoxx 600 затвори нагоре с едва 0,14% до 505,25 пункта.