Пътят на еврото към паритета с долара сега зависи от действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и сигналите на Федералния резерв на САЩ, което обещава волатилно лято.

Тъй като ЕЦБ сигнализира за потенциално намаляване на лихвените проценти още от юни, в контраст с очакваното забавяне на паричното облекчаване от страна на Фед поради упоритата инфлация, възникват съществени въпроси относно траекторията на еврото спрямо долара.

През тази седмица еврото е подложено на значителен низходящ натиск, като спада под 1,07 спрямо долара, достигайки шестмесечно дъно. Седмичното му представяне – спад със 1,7% - бележи най-лошия резултат от септември 2022 г. насам, на фона на разколебаване на очакванията на инвеститорите за лихвените проценти, пише Euronews.

По време на пресконференцията след априлското заседание на ЕЦБ председателят Кристин Лагард беше изправена пред директни въпроси: "Притеснявате ли се, че еврото може да се върне към паритет с долара? Притеснявате ли се, че нарастването на инфлацията в САЩ може да попречи на плановете на ЕЦБ за облекчаване на лихвените проценти?"

Нейните отговори: "Ние не целим валутните курсове" и "Ние не сме зависими от Фед", показват, че Франкфурт в момента не следи нивата на еврото и признава различната динамика между икономиките на САЩ и еврозоната, с готовност да омаловажи последните горещи данни от другата страна на Атлантическия океан.

В петък управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви пред Bloomberg, че ЕЦБ е готова да се "отклони от Фед", като предложи до четири намаления на лихвените проценти до края на годината.

Евромечките излизат от зимен сън

Изказванията на ЕЦБ от тази седмица рискуват да подготвят почвата за спекулантите да започнат да залагат на по-нататъшни спадове на еврото.

"Инвеститорите са възприели разминаването в данните между САЩ и еврозоната" и очакват по-ниска доходност на бундовете спрямо държавните ценни книжа, установява априлското проучване на Bank of America за валутните и лихвените настроения.

Докладът разкрива, че 63% от анкетираните очакват инфлацията в еврозоната да се установи между 2 и 3% до края на годината, а 30% от анкетираните прогнозират тя да спадне под 2%. За 2025 г. близо 50% от респондентите предвиждат инфлацията в еврозоната да не достигне 2%.

Валутните перспективи на мениджърите на фондове поставят еврото на второ място по мечи настроения, като само японската йена се нарежда по-ниско, съобщава Euronews.

Пол Сиана, технически стратег в Bank of America, отбелязва, че еврото се търгува в стесняващ се диапазон, без да може да пробие съпротивата на тренд линията, установена след пика му през 2021 г.

Ако има седмично затваряне под 1,0725 (което изглежда все по-вероятно), това би потвърдило потенциала за понижение, което би довело до повторно тестване на минимума, наблюдаван през втората половина на 2023 г., на 1,0450 и евентуално дори със 61,8% корекция до 1,0201.

Сезонът не предлага облекчение

Поглеждайки към последните 20 години, еврото е на път да навлезе в най-слабия си месец май, със среден спад от 1% спрямо долара и най-ниска честота на печалбите (само 35% от времето).

Юни и юли осигуряват незначително облекчение, като еврото се повишава съответно с 0,2% и 0,3%. Въпреки това натискът на мечките върху единната валута обикновено се възобновява през август, септември и октомври.

Възможността за връщане към паритета може да не е далечна, ако ЕЦБ намали лихвените проценти повече, отколкото пазарът прогнозира понастоящем (три пъти през 2024 г.), и ако Фед сигнализира за забавяне на намаляването на лихвите до последното тримесечие на годината.

Този сценарий създава предпоставки за нестабилно лято за валутата на еврозоната, тъй като пазарните анализатори и инвеститорите внимателно проучват политиката на ЕЦБ и последиците от нея за обменния курс евро/долар.