Инфлацията в 20-те държави от еврозоната се е понижила до 2,4% през март, според публикуваните днес експресни данни, което засилва очакванията за намаляването на лихвените проценти през лятото.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозират, че инфлацията ще се задържи на равнището от 2,6%. Основните показатели, изключващи енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, са се понижили от 3,1% до 2,9%, като също се оказват под очакванията.

Въпреки това инфлацията в сферата на услугите - ключов показател за Европейската централна банка - остава на ниво от 4% за пети пореден месец, което говори за продължаващ натиск от страна на ръста на заплатите, отбелязва CNBC.

Друг важен показател за ЕЦБ - равнището на безработица в еврозоната - достига 6,5% през февруари, което е стабилно спрямо месеца преди него, но е по-ниско от нивото от 6,6% постигнато през 2023 г.

Ръстът на цените във Франция и Испания се оказава по-нисък от прогнозите. Във вторник общата инфлация в най-голямата икономика на блока, Германия, беше оценена на тригодишно дъно от 2,2%.

Пазарите очакват, че централната банка на еврозоната ще започне да понижава разходите по заемите през юни - позиция, отразена в съобщения на банкерите, вземащи решенията за паричната политика на институцията. Следващото им заседание ще се проведе на 11 април.

Дори ръководителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман, ястреб в ЕЦБ, който по-рано заяви, че е възможно през 2024 г. да не се стигне до никакви съкращения, каза тази седмица пред Reuters, че няма "възражение срещу облекчаване на лихвите".

"Сегашният наратив ясно сочи към първо понижение през юни", казва Карстен Бржески, глобален ръководител на макрогрупата в ING, цитиран от CNBC. “Това се дължи на данните за инфлацията за март, както и на данните за растежа на заплатите и прогнозите на служителите на ЕЦБ за брутния вътрешен продукт, които ще бъдат публикувани дотогава”, добавя той.

Камил Ковар, старши икономист в Moody's Analytics, коментира, че днешният доклад "излива студена вода върху идеята, че последната миля в побеждаването на инфлацията ще бъде най-трудна". Той повтаря призива за пет намаления на лихвените проценти през тази година.

Последните публични изявления на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард подчертаха очакванията за продължаващо намаляване на инфлацията в еврозоната. Въпреки това тя изтъкна необходимостта решенията на ЕЦБ да останат зависими от данните и да се определят поотделно за всяко заседание.

Последните прогнози на финансовата институция сочат средногодишна обща инфлация от 2,3% през 2024 г., 2,0% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г. Съществуват обаче нарастващи рискове, свързани със скорошното увеличение на цените на петрола.

Суровият петрол тип Брент е поскъпнал с 15% от началото на годината, достигайки $89 за барел в началото на април. В прогнозите на икономическите експерти на ЕЦБ от март се допуска средна цена на петрола от $79 за барел за 2024 г.

Ако сумите се запазят на тези високи равнища или се повишат допълнително през следващите месеци, това неминуемо ще се отрази на инфлацията в Европа, което може да забави плановете на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти.