Фондовите пазари в Азия се понижиха, докато активите-убежища като американските съкровищни облигации, йената и швейцарския франк се повишиха рязко, след като Израел започна ответен удар срещу Иран рано в петък, пише The Wall Street Journal. Към момента няма пряко потвърждение от ирански официални лица за ракетно нападение, а израелските въоръжени сили не са излезли с коментар по въпроса. Въпреки това напрежението остава високо.

Nikkei Stock Average спадна с 2,6%, а бенчмарк индексът на Хонконг се понижи с 1,3%. Доларът падна до 153,59 йени от дневния връх от 154,67 йени, а еврото до 0,9566 франка от 0,9722 CHF. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи с около 10 базисни пункта до 4,531%.

Фючърсите на суровия петрол Брент се повишиха с 4,1% до $90,66 за барел, докато златото добави 1,5% до $2413,11 за тройунция.

Колебанията на пазара дойдоха, след като ABC News цитира неназован американски служител, според когото Израел е изстрелял ракети срещу Иран като отмъщение за масивната атака на Техеран с дронове и ракети срещу Израел миналия уикенд.

Иранските медии и социалните мрежи съобщиха за експлозии близо до Исфахан, където ислямската република има ядрени съоръжения и фабрика за дронове, докато държавните медии заявиха, че страната е активирала системи за противовъздушна отбрана и е отменила полети.

Други азиатски борси също поеха надолу в началото на търговията, като много от тях увеличиха загубите си след новините. Бенчмарк индексът на Сингапур обърна ранните печалби и падна с 1,0%, а южнокорейският Kospi увеличи загубите до 2,2%.

Пазарни стратези посочват, че ескалацията предполага, че отмъщението между двете страни ще продължи по-дълго, като разрастването на конфликта потенциално излага на риск доставките на петрол или търговските пътища. Държавите в Азия, внасящи енергия, са особено уязвими от всеки скок в цените на петрола.

Маркъс Гарви, ръководител на стратегията за суровини в Macquarie Group, казва, че суровият петрол Brent тества отново нивото от $90 заради нарастващия геополитически риск, но добавя, че това може да е краткотрайно.

На пазарите в САЩ, затворили преди новините за ситуацията в Иран, доходността на облигациите се повиши, а акциите продължиха да се сриват, докато инвеститорите продължават да се приспособяват към идеята, че лихвените проценти може да не паднат от високите си нива тази година.

S&P 500 загуби 0,2%, което е пети пореден дневен спад. Nasdaq Composite се понижи с 0,5%. И двата индекса са загубили близо 5% от началото на април. Dow Jones Industrial Average спечели по-малко от 0,1%, или 22 пункта. Спадът на индекса на сините чипове от 5,1% този месец обаче заличава почти целия му напредък за 2024 г.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации се повиши до 4,646% от 4,584% в сряда.

Уолстрийт започна деня с повишения след вълна от корпоративни отчети и икономически данни, показващи продължаваща сила на пазара на труда и нарастваща бизнес активност. Основните борсови индекси отстъпиха в следобедната търговия.

Акциите се разпродават от миналата седмица, когато данните за инфлацията в САЩ се оказаха по-горещи от очакваното, засилвайки перспективите за по-високи лихвени проценти за по-дълго време.

S&P 500 все пак остава с близо 20% по-висок, отколкото беше в края на октомври, когато референтната доходност на държавните облигации достигна връх малко над 5%.

Въпросът сега е с колко може да паднат акциите, ако покачването им се е основавало на очакванията за по-ниски лихвени нива през тази година, а тези очаквания вече избледняват.

На този фон нови икономически данни показват, че високите разходи по заемите все още не са оказали значително влияние върху американския растеж.

Показателят на Федералната резервна банка на Филаделфия за регионалните производствени условия показва голям скок в активността, покачвайки се до 15,5 пункта през април от 3,2 през март. Най-високият резултат от април 2022 г., когато лихвените проценти се повишиха за първи път, изненада икономистите, които прогнозираха умерен спад, посочва WSJ.

Междувременно федералните данни за заетостта показват продължаващата сила на пазара на труда, като молбите за безработица миналата седмица не са се променили спрямо ревизирания резултат от предходната седмица.

Липсата на икономическо забавяне показва, че спадът на инфлацията до целта на Фед от 2% остава трудно постижим, съответно и този на лихвените проценти.

Колкото до тримесечните финансови резултати на компаниите, Genuine Parts се покачи с 11%, след като собственикът на NAPA Auto Parts отчете тримесечни печалби, които надминаха очакванията на анализаторите и повишиха перспективите за печалба за 2024 г.

Акциите на Alaska Air се повишиха с 4%, след като компанията отчете по-малка загуба, отколкото се опасяваха анализаторите заради инцидента по време на полет с Boeing 737 MAX 9.

Компанията за кредитни отчети Equifax и производителят на инструменти Snap-On бяха сред най-големите губещи на S&P 500, спадайки съответно с 8,5% и 7,7%, след като тримесечните резултати разочароваха инвеститорите.

При суровините цените на какаото продължиха да се покачват. Ключовата съставка на шоколада отбеляза най-големия си дневен скок в цените на фючърсния пазар, поскъпвайки с 969 долара за метричен тон в четвъртък, за да затвори на нов рекорд от 11 035 долара. Фючърсите на какаото струват близо четири пъти повече от преди година поради лошото време в Западна Африка и спекулантите, които се натрупаха в една от най-горещите сделки за годината, посочва WSJ.

Фючърсите на медта се покачиха с 2,3% до $4,4405 за паунд - най-високата цена от близо две години.

В Европа водещите фондови борси приключиха вчерашната търговия с леко повишение. През целия търговски ден показателите нарастваха или се понижаваха на фона на продължаващите спекулации относно това кога Европейската централна банка ще предприеме първото понижение на основните си лихвени проценти, обобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се покачи с 0,24%, като най-голям ръст отбелязаха акциите на банките, поскъпвайки средно с 1,6%.