Европейската централна банка продължава да държи на намерението си да намали лихвените проценти в близко бъдеще, става ясно от думите на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард пред CNBC.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че стабилната инфлация в САЩ и липсата на сигнали за икономическо забавяне през първото тримесечие на 2024 г. е донесла нова несигурност относно намалението на лихвените проценти тази година, предава The Wall Street Journal.

Коментарът на Лагард за CNBC идва след като миналата седмица ЕЦБ задържа лихвените проценти стабилни на рекордно високо ниво за пета поредна среща, но сигнализира, че охлаждането на инфлацията означава, че скоро може да започне съкращения.

За разлика от предишния си ястребов език, банкерите на еврозоната посочиха в изявление, че „би било подходящо“ да намалят ставките, ако основният ценови натиск и въздействието на предишни повишения на лихвените проценти засилят увереността на членовете на УС на ЕЦБ, че инфлацията спада обратно към целта от 2% „по устойчив начин.“

Досега ЕЦБ не беше отправяла толкова директно послание за разхлабване на паричната политика в комюникетата си.

„Наблюдаваме дезинфлационен процес, който се движи според нашите очаквания“, коментира днес Лагард пред CNBC в кулоарите на пролетните срещи на МВФ.

„Просто трябва да изградим малко повече доверие в този дезинфлационен процес, но ако той се движи според нашите очаквания, ако нямаме голям шок в развитието, се насочваме към момент, в който трябва да смекчим рестриктивната парична политика“, посочва Лагард в коментара си пред финансовата медия. Тя допълва, че при липса на допълнителен шок, идва време за „смекчаване на рестриктивната парична политика в разумно кратък срок“.

Попитана дали намаляването на лихвите през юни може да бъде последвано от още спадове, Лагард отговоря: „Бях изключително ясна по този въпрос и умишлено казах, че не се ангажираме предварително с какъвто и да е курс“.

Тя отбелязва, че „има огромна несигурност“ и добавя: „Трябва да сме внимателни към тези развития, трябва да разгледаме данните, трябва да направим заключения от тези данни.“

Попитана дали три намаления на лихвените проценти от ЕЦБ тази година са разумни очаквания за участниците на финансовите пазари, Лагард отказва коментар.

Относно цените на петрола на фона на геополитическото напрежение Лагард казва: „Ясно е, че има пряко и бързо въздействие върху енергията и храната. Всички цени на суровините оказват влияние върху инфлацията и ние трябва да бъдем изключително внимателни към тези движения. Най-големите рискове произтичат от геополитиката.“

Спекулациите, че ЕЦБ може да започне да намалява лихвите, идват на фона на все по-охлаждащите се очаквания, че Федералният резерв ще започне да разхлабва паричната си политика. Трейдърите в САЩ сега дават 20% вероятност за спад на лихвения процент от Фед през юни.

Тези очаквания може да почнат да се топят още по-бързо след като днес Джером Пауъл предположи, че Фед вероятно ще задържи лихвените проценти на сегашното им ниво - 23-годишен връх - за още по-дълъг период, ако инфлацията продължи да надвишава целта на централната банка на САЩ от 2%.

„Последните данни очевидно не ни дадоха по-голяма увереност и вместо това показват, че вероятно ще отнеме повече време от очакваното, за да постигнем тази увереност“, каза Пауъл по време на пресконференция във Вашингтон, цитиран от WSJ.

Коментарът му предполага, че допълнителни увеличения на лихвените проценти не са вероятни, дори ако инфлацията се малко по-твърда от очакваното. Той също така посочи, че Фед ще бъде готов да намали лихвите, ако икономиката се забави рязко, отбелязва WSJ.

„Смятаме, че паричната ни политиката може да се справи с рисковете, пред които сме изправени“, каза Пауъл. „Точно сега, като се има предвид силата на пазара на труда и напредъка по отношение на инфлацията, е подходящо да се даде още време на рестриктивната политика.“