Различните перспективи за лихвените проценти в САЩ и еврозоната увеличават разликата между доходността на американските съкровищни облигации и германските бундове. Това е тенденция, която анализаторите очакват да продължи, тъй като данните дават сигнали за силна американска икономика срещу слабо възстановяване в еврозоната.

По данни на Tradeweb разликата в доходността или спредът между 10-годишните американски съкровищни облигации и германските възлиза на 220 базисни пункта, което е увеличение с 30 б. п., в сравнение с началото на годината, и два пъти повече от преди година.

"Спредовете между щатските съкровищни облигации и германските бундове имат възможност да продължат да се разширяват, тъй като перспективите за лихвите се отдалечават все повече", казва пред The Wall Street Journal Райнер Гюнтерман, лихвен стратег в Commerzbank Research.

По-силните от очакваното данни за инфлацията в САЩ се появиха заедно с доказателства, че американската икономика не е загубила скорост въпреки високите лихвени проценти. Работните места и продажбите на дребно изглеждат стабилни, което доведе до повишаване на доходността на съкровищните облигации, тъй като инвеститорите очакват Федералният резерв да отложи намаляването на лихвите, посочва WSJ.

В понеделник президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли заяви, че няма „спешност“ за намаляване на лихвените проценти в САЩ, докато икономиката и пазарът на труда продължават да показват признаци на сила, а инфлацията все още е над целта на Фед от 2%, отбелязваа CNBC.

Bank of America и Deutsche Bank заявиха миналата седмица, че сега очакват само едно намаление на лихвите от Фед през декември.

От своя страна Европейската централна банка е все по-уверена, че инфлацията се забавя, и предпазливо отвори вратата за първото понижение на лихвените проценти през юни.

Доходността на десетгодишните съкровищни облигации на САЩ се е повишила от края на миналата седмица, достигайки петмесечен връх от 4,663% според Tradeweb. “Графиките сочат, че тя ще нарасне към 5%”, коментира пред WSJ Елмар Вьолкер, старши анализатор с фиксиран доход в LBBW.

За разлика от тях доходността на 10-годишните германски бундове варира между 2,25% и малко под 2,50%.

Спредът между тях може да се разшири с още 15-20 базисни пункта, ако това се оправдае от силните данни от САЩ и комуникацията с Фед, казва за Dow Jones Newswires Юси Хилянен, главен стратег за доларовите и евровите лихвени проценти в SEB Research.

"През следващите месеци именно очакванията към Фед ще останат основният двигател за 10-годишния американско-германски спред. Докато данните за САЩ остават силни и Фед не дава индикации за разхлабване на паричната политика, спредът може да остане под растящ натиск."

Според Refinitiv паричните пазари прогнозират 82 базисни пункта намаления на лихвените проценти от страна на ЕЦБ през тази година, като се започне от юни. За разлика от тях те прогнозират само 43 б.п. понижение на лихвите от страна на Фед, което ще започне през септември.

Междувременно обаче Morgan Stanley намали очакванията си за спада на лихвените проценти на ЕЦБ от 100 базисни пункта до 75, което според банката се дължи на „промяната в прогнозата за цикъла на съкращения на Фед“, посочва CNBC.

"Макар че пазарните участници имат по-малко доверие в това, че и ЕЦБ, и Фед ще облекчат паричната си политика, отколкото когато и да било преди през тази година, разликата в очакванията за намаляване на лихвените проценти между Фед и ЕЦБ се е покачила до над 30 базисни пункта от 10 б.п. в края на март", казва Фолкер от LBBW.

Разликата между очакванията на Фед и ЕЦБ се увеличи до най-високото си равнище през тази година, след като миналата седмица ЕЦБ даде знак в изявление, че е готова за скорошно намаляване на лихвените проценти, а силните данни за заетостта и инфлацията в САЩ предизвикаха поредното охлаждане на очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Силата на американската икономика все по-често контрастира с тази на други държави, което би трябвало да запази различията в доходността на облигациите.

"Докато данните от САЩ продължават да затвърждават силата на американската икономика и факта, че САЩ нямат нужда да намаляват лихвите - и не би трябвало да намаляват лихвите при гореща инфлация - очакванията за намаляване на лихвите на други места остават доста солидни", кава Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

Икономиката на САЩ може да се насочи към бурни води заради лихвите

Ако Фед скоро не предприеме действия по отношение на лихвените проценти, икономиката на САЩ може да се насочи към бурни води през 2025 г., казва пред CNBC Алтаф Касам, ръководител на инвестиционната стратегия на State Street в EMEA.

Касам посочва, че механизмите на класическата парична политика са се „счупили“, което означава, че на всички направени от Фед промени сега ще им отнеме повече време, за да проникнат надолу в реалната икономика – потенциално забавяйки всякакви големи сътресения.

Експертът приписва тази промяна на две неща. Първо, потребителите в САЩ, чието най-голямо задължение обикновено е тяхната ипотека, която беше предимно обезпечена на по-дългосрочна база с фиксиран лихвен процент в ерата на ниските лихви по време на Covid-19. По същия начин американските компании до голяма степен рефинансираха дълговете си при по-ниски лихви.

„Проблемът е, че ако лихвените проценти останат на това ниво до 2025 г., когато предстои голямо рефинансиране, може да започнем да виждаме повече сътресения“, казва Касъм, подчертавайки, че засега потребителите и корпорациите не усещат по-високите ставки.

Касам добавя още, че очакванията на State Street за намаляване на лихвения процент от Фед през юни не са се променили.