Рекордно скачащите цени на какаото и кафето може да продължат да растат, казват анализатори на Citi, позовавайки се на неблагоприятните метеорологични условия и очакванията за търсене.

В Ню Йорк фючърсите на обвързания с какаото индекс ICE се търгуват с 1,6% по-ниско при $9370 за метричен тон в четвъртък, но наскоро надхвърлиха прага от $10 000 за първи път, нараствайки с над 120% от началото на годината, посочва CNBC.

Citi като цяло очаква сценарий, при който търговията с какао се стабилизира в диапазона между 9 000 и 10 000 долара за метричен тон през следващите три до четири седмици.

Анализаторите на банката от Уолстрийт обаче отбелязват в бюлетина си, че виждат „двупосочни рискове за финансовия пазар“ през втората половина на годината – и че периодът май-юни „може да представлява повратна точка в цикъла на какаовите бикове."

Смляното какао, резултат от преработката на зърната и мярка за търсенето, ще бъде един от ключовите фактори, който вероятно ще определи дали цените ще отбележат последващ ръст, отбелязват анализаторите на Citi. Те добавят, че данни за значително свиване на смилането през първото тримесечие на тази година и спад в обработката може да са достатъчни за пазарите на какао в Ню Йорк и Лондон да паднат с до 25% - до диапазона от 7 000 до 7 500 долара.

„Ако смилането на какаото намалее само незначително (както беше случаят през четвъртото тримесечие на 2023 г.) и изявленията на индустрията предположат ограничено оттегляне на потребителите, тогава трейдърите биха могли бързо да се насочат към 11 000-12 000 $/т“, казват анализаторите на Citi.

Банката посочва, че остава „леко мечи настроена“ по отношение на цените на какаото до края на годината и още повече през календарната 2025 г.

Трудните климатични условия и болестите засегнаха производството в Западна Африка, която доставя около 70% от какаото в света. Най-големите износители - Кот д'Ивоар и Гана - наскоро бяха засегнати от комбинация от проливен дъжд, жега и болести.

Свързаната с Ел Ниньо сухота в голяма част от Югоизточна Азия, Индия, Австралия и части от Африка подкрепи ралито на цените при други леки стоки като захар, кафе и какао през последните месеци, каза по-рано базираната в Нидерландия Rabobank в годишната си перспектива за 2024 г.

Феноменът Ел Ниньо, който се завърна миналата година, е естествен климатичен модел, който възниква, когато температурите на водата в източната част на Тихия океан се покачат с 0,5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност, водейки до повече бури и суши.

Какво на този фон се случва с кафето?

В своите прогнози Citi посочва, че цените могат да се повишат както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Фючърсите на Арабика за доставките през май се покачиха над ключовата бариера от $2 за 0,5 кг в сряда, отбелязвайки нов връх за годината..

„Текущият ход до голяма степен може да се отдаде на горещата вълна във Виетнам, която засяга производството на кафе Робуста и в резултат на това осигурява подкрепа за търгуване на първокласни зърна Арабика“, казват стратезите на Citi. Те са готови за краткосрочно рали до между $2,1 и $2,2 на фона на неблагоприятните метеорологични условия и допълнителни финансови потоци, наред с други пазарни сигнали.

Банката посочва, че очаква фючърсите за кафе арабика да се търгуват в диапазона между 1,88 и 2,15 долара през календарната 2024 г., добавяйки, че е готова да увеличи допълнително прогнозите си, ако физическите перспективи се затегнат.