Притесненията относно доставките на какао в Западна Африка, където е около три четвърти от световното производство, тласнаха пазара нагоре през последните месеци.

Необичайно силните дъждове в Кот д'Ивоар намалиха значително производството на какао, очаквано от фермите. Страната, която доставя около 40% от какаото в света, временно е спряла експортните договори. В резултат цените на какаото чупят рекорди на финансовите пазари.

В Ню Йорк фючърсите на бенчмарка ICE възлизаха на $6,549 за метричен тон какао в сряда. Цената на стоката се е покачила с над 57% от началото на годината.

Донякъде изненадващо обаче, историческият скок на цените все още не е попречил на глобалното търсене, пише CNBC.

„Една от причините, поради които търсенето на какао продължава да се движи добре е, че то несъмнено е свързано с т.нар. компулсивни покупки на потребителите“, казва пред CNBC Пол Джаулс, стоков анализатор в Rabobank. Той все пак очаква известен спад на търсенето през втората половина на годината, добавяйки, че текущата картина на предлагането и търсенето е „много, много стегната“.

Колко по-високи могат да станат цените на какаото?

Американският производител Hershey, една от най-големите шоколадови компании в света, предупреди за ограничение на печалбите миналия месец заради скока на цените на какаото.

Ключовият въпрос е колко височки могат да станат те.

Те трябва да стигнат до нива, „при които започваме да виждаме значителен крах на търсенето“, казва Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING, цитиран от CNBC. „Вече виждаме част от това, но очевидно не е достатъчно, за да върне пазара в баланс“, допълва той.

Патерсън отбелязва, че предлагането на какао в Западна Африка остава „голямото безпокойство“ сред участниците на пазара. Това е така, защото според оценките Кот д'Ивоар представлява около 44% от световното предлагане, докато Гана държи дял от близо 14% от продукцията.

„Миналата година по-обилните от обичайните валежи породиха опасения за реколтата, наред с нарастващите случаи на болестта черна шушулка. Проливните дъждове доведоха и до проблеми с доставката на какао до пристанищата“, казва Патерсън и допълва, че тази година по-сухите метеорологични условия и силните ветрове пораждат допълнителни опасения за настоящата реколта.

Свързаната с Ел Ниньо суша в голяма част от Югоизточна Азия, Индия, Австралия и части от Африка подхранва рали на цените на меки суровини като какао, захар и кафе през последните месеци.

Феноменът Ел Ниньо е естествен климатичен модел, който възниква, когато температурите на морето в източната част на Тихия океан се покачат с 0,5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност.