Букет рози, специална вечеря и кутия шоколадови бонбони - това включва класиката по учебник за отбелязването на днешния Свети Валентин.

Тази година обаче, празникът може да излезе доста солено на влюбените заради космически високите цени на какаото и захарта, отбелязва CNBC.

Миналата седмица цените на основната суровина за шоколад – какаото, се покачиха до рекордно високи стойности, тъй като влошените климатични условия и болестите попречиха на реколтата в Гана и Кот д'Ивоар, където се произвеждат 60% от световното производство.

"Това доведе до намаляване на производството и създаде недостиг на доставки на какао на пазара", коментира Сергей Четвъртаков, главен анализатор за пазарите на какао и захар в S&P Global. По думите му, това е третата поредна година на недостиг на какао и няма изгледи това да се подобри в близко бъдеще.

Фючърсите върху какаото нараснаха с близо 40% от началото на годината и достигнаха исторически максимум от 5874 долара за метричен тон. "Всичко това се дължи основно Ел Ниньо, който в момента е в силата си", казва Дейвид Бранч, старши вицепрезидент в Wells Fargo Agri-Food Institute.

Последиците от явлението се отразяват и на захарните култури. Метеорологичният феномен доведе до по-сухо време в Югоизточна Азия, Индия и някои части на Африка, което предизвика ръст на цените на суровини като захар и какао миналата година.

Светът разполага със запаси от захар за 68 дни, цените са космическиЗа някои страни вносът на по-скъпа захар отнема резерви от чуждестранна валута като долари и евро, които са необходими за плащане на петрол и други важни стоки

Все по-скъпи сладкиши

"Цените на шоколада ще стават по-високи", твърди Бранч.

Цените са се повишили с 11% миналата година, според базата данни на NielsenIQ до 27 януари. "Цените на шоколада са най-високите, които сме виждали от години", коментира представител на компанията.

Въпреки това, експертите не очакват този скок да спре любителите на какаовото изкушение.

Националната асоциация на производителите на сладкарски изделия заяви пред CNBC, че 92% от анкетираните американци планират да споделят с любимия си човек шоколад и бонбони за Свети Валентин.

"Шоколадовите бонбони са много специално лакомство и задължително условие за много хора на този ден", смята Четвъртаков. Той отбеляза, че въпреки по-високите цени, пазарът на шоколад е стабилен в Европа и Северна Америка, докато в Азия се наблюдава спад на търсенето.

Сладкият бизнес става все по-горчив заради цените на захартаЗа повишаването на цените има много фактори - от климатичните промени до войната в Украйна

Шоколадът и какаото исторически се свързват с любовта и плодородието още от цивилизациите на маите и ацтеките, които въвеждат стоките в Западна Европа чрез испанските конкистадори.

В днешни времена шоколадът и Свети Валентин са почти синоними, макар критиците да твърдят, че тази връзка е затвърдена предимно от маркетингови трикове.

Но в условията на упорита инфлация в световен мащаб сладките изкушения са един от по-достъпните варианти за празника.

"Като че ли е по-достъпно от това да излезеш на вечеря или да купиш големи подаръци. Обикновено се подаряват картичка и шоколадови бонбони. Все пак, е по-добре от нищо", смята Ким, 28-годишна жителка на Сингапур.

Но дори извън годишния сезон на любовта, търсенето на шоколад остава сравнително стабилно по време на икономически спад, според базата данни за цените на хранителните стоки Mintec. "Това може да е свързано с човешката склонност да се търсят "малки удоволствия" в несигурни времена, а шоколадът е известен като естествен подобрител на настроението", твърди компанията.

Колко струва луксът в чаша: Най-скъпите марки шампанско в светаПоради изобилната реколта през 2022 г., се очаква предлагането на шампанско да задоволи напълно настоящото търсене

Вечерята не е това, което беше

Шоколадовите бонбони не са единствените, които ще утежнят портфейла на влюбените тази година.

Това е и сезонът, в който търсенето на омари и говеждо месо обикновено се увеличава, тъй като потребителите вечерят навън за празника.

Индексът на Mintec за храната за Свети Валентин, който проследява цените на обичайните основни продукти за празника като шоколад, омар, говеждо и картофи, нараства с 13,8% през януари на годишна база.

Скокът се дължи основно на поскъпването на омарите, се посочва в доклада, в който се отбелязва, че средните цени през януари са с 40% по-високи от миналогодишните в резултат на недостига на продукция в ключови райони като Мейн и Канада. Очаква се цените на омарите да останат високи през целия февруари поради по-ниските доставки от Канада и САЩ.

На Свети Валентин обичай себе си: Как се ребрандира Денят на влюбенитеХората искат празникът да е по-всеобхватен, като се признава значението на платоничните отношения и успокояващите ритуали за грижа за себе си, наред с подаръците за партньора

Тази година Ким и партньорът ѝ, с когото са заедно от шест години, са избрали семпла и уютна вечеря за Свети Валентин – промяна в курса в сравнение с по-изискания стил в менюто от началото на връзката им.

"Когато за първи път започнах да се срещам с този човек, избирахме да вечеряме в скъпи ресторанти и заведения. Но сега ми се струва, че просто няма смисъл да харчим толкова пари", допълва Ким.