Шоколадът ще поскъпва още, цените на какаото удариха 7-годишен връх
Любителите на шоколада ще трябва да преглътнат горчиво хапче - цените на любимата им храна се очаква да поскъпнат още повече заради повишените разходи за какао, съобщава CNBC.
Цените на шоколада са нараснали с 14% през последната година по данни на NielsenIQ. Според някои пазарни анализатори, те ще нараснат още повече поради ограничените доставки на какао, което е съществен компонент на любимото сладко изкушение за милиони хора по цял свят.
"Пазарът на какао преживя забележителен скок в цените. Този сезон отбелязва втори пореден дефицит, като се очаква крайните запаси от какао да намалеят до необичайно ниски нива", коментира пред CNBC главният анализатор на S&P Global Commodity Insights Сергей Четвъртаков.
Миналия петък цените на какаото се покачиха до 3160 долара за тон - най-високата стойност от 5 май 2016 г. Последно стоката се търгуваше за 3 171 долара за тон.
Анализаторите смятат, че прогнозите за появата на метеорологичното явление Ел Ниньо ще доведат до по-ниски от средните валежи и силни ветрове в Западна Африка, където се отглежда предимно какао. На страните Кот д'Ивоар и Гана се падат повече от 60 % от световното производство на какао.
Ел Ниньо е метеорологично явление, което обикновено води до по-топли и по-сухи от обичайното условия в централната и източната част на тропическия Тихи океан. Заради него пазарът на какао може да бъде засегнат от нов дефицит през следващия сезон от октомври до септември следващата година.
А това означава, че фючърсите върху какаото могат да нараснат още повече и да достигнат до 3600 долара, по оценки на S&P Global Commodity Insights.
"Потребителите трябва да се подготвят за вероятността от по-високи цени на шоколада", предупреждават анализатори, тъй като производителите на шоколад са принудени да прехвърлят по-високите разходи върху потребителите.
Същевременно, те продължават да бъдат притискани от нарастващите разходи за суровини, енергийните разходи и повишените лихвени проценти.
Голяма част от суровините, които се влагат в производството на шоколад, са какаовото масло, чиито цени също са се увеличили с 20,5% от началото на годината досега, според базата данни за цените на хранителните стоки Mintec.
"Тъй като шоколадът се състои предимно от какаово масло, като в тъмния или млечния шоколад се включва и малко какаов ликьор, цената на маслото е най-прякото отражение на това как ще се движат цените на шоколада", обяснява Андрю Мориарти, директор на отдел "Стокови анализи" в Mintec.
Той добави, че потреблението на какао е "близо до рекордно високи стойности в Европа". Регионът е най-големият вносител на тази стока в света.
Захарта, друга основна съставка на шоколада, също бележи ценови скок - през април тя достигна 11-годишен връх.
Тенденцията е това да продължи, на фона на сериозните опасения за доставките от Индия, Тайланд, континентален Китай и Европейския съюз, където сушата засегна реколтата, се казва в доклад на Fitch Solutions, BMI, от 18 май. Поради всички тези фактори не се очаква високите цени на шоколада да поевтинеят скоро.
"Продължаващото силно търсене, свързано с икономически показатели, може да запази цените високи в обозримо бъдеще", смята Дарин Нюсъм, старши пазарен анализатор в Barchart.
"Само ако търсенето започне да намалява - нещо, което според мен все още не се случва - цените на шоколада ще започнат да се понижават", допълва той.
Сред различните разновидности на шоколада, цените на черния ще бъдат най-силно засегнати. Той съдържа най-голямо количество какао в с равнение с белия и млечния шоколад – от 50% до 90% плюс какаово масло и захар.
"В резултат на това най-силно засегната ще бъде цената на черния шоколад, която се определя почти изцяло от цените на какаовите съставки", допълва Мориарти от Mintec.