Пазарите на акции в САЩ отново паднаха в сряда, задълбочавайки априлските разпродажби, след като инвеститорите до голяма степен се отказаха от очакванията си за предстоящи намаления на лихвените проценти.

S&P 500 се отдръпна с 0,6%, отбелязвайки четвърта поредна сесия на спад. Nasdaq Composite загуби 1,1%. Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,1%, или 46 пункта.

Губещата серия на S&P 500 е най-дългата от първата седмица на 2024 г. За трета поредна търговска сесия индексът се повиши в началото на търговията, преди да затвори по-ниско - най-дългата поредица с подобни обрати от 2022 г. насам.

Акциите скочиха рязко в началото на годината, отчасти поради широко разпространените очаквания, че Федералният резерв ще премине към по-ниски лихвени проценти в даден момент през 2024 г. S&P 500 имаше най-доброто си първо тримесечие от 2019 г. насам.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обаче сигнализира тази седмица, че данните за инфлацията за първото тримесечие и постоянно силната икономика са повишили несигурността относно това кога и дали ще дойдат по-ниските лихвени проценти.

Според инструмента FedWatch на CME Group търговците на лихвени деривати дават 16% шанс Фед да понижи лихвения си процент на заседанието през юни. Преди месец вероятността от съкращаване беше 55%.

„Прогнозирахме две намаления на лихвените проценти тази година, сега виждаме само едно - през декември, коментира пред The Wall Street Journal Шиниед Колтън Гранд, главен инвестиционен директор в BNY Mellon Wealth Management .

Инвеститорите отговарят на новите прогнози, повишавайки доходността на облигациите (растяща с понижаването на цените им), въпреки че референтната доходност на 10-годишните държавни книжа се установи на 4,584% в сряда - спад от 4,657% във вторник

Междувременно трите основни борсови индекса са се понижили с 4% или повече от началото на април.

Акциите на производителите на чипове паднаха във вторник, като индексът PHLX Semiconductor се понижи с 3,2% и губи 6,9% за месеца. Акциите на Nvidia спаднаха с 3,8%.

Акциите на United Airlines се повишиха със 17% и се представиха най-добре в S&P 500, след като превозвачът отчете по-силни от очакваните тримесечни резултати. Конкурентите му също се радват на тласък: American Airlines Group спечели 6,6%, а Southwest Airlines напредна с 2,6%.

Най-зле представилата се компания в S&P 500 беше J.B. Hunt Transport Services, която падна с 8,1% след отчитане на слаби резултати.

S&P 500 и Nasdaq все пак остават на зелено за годината и инвеститорите не са готови да се откажат от бичия пазар.

„Смятаме, че пазарът реагира прекалено бурно“, казва пред WSJ Тони Рот, главен инвестиционен директор в Wilmington Trust. „Ако индексът на потребителските цени беше по-нисък с 15 базисни пункта, щяхме да имаме напълно различен разказ в момента“, казва той и добавя, че очаква ценовият индекс на личните потребителски разходи, предпочитаният от централната банка измерител на инфлацията, да покаже сравнително лека инфлация за март, когато данните бъдат публикувани на 26 април.

На стоковите пазари цените на суровия петрол в САЩ се установиха на 82,69 долара за барел, спад от 3,1%. Фючърсите върху златото паднаха с 0,8% до 2371,70 долара за тройунция.

Противно на Уолстрийт, европейските пазари закриха вчерашната търговска сесия с растеж.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,2%, като най-сериозно поскъпнаха акциите на компаниите за домакински стоки – с 1,8%, а секотрът на технологиите падна средно с 2,6%.

Книжата на производителя на луксозни стоки LVMH скочиха с 5,2%, след като компанията обяви умерен ръст на продажбите през първото тримесечие.