Израел все още не е постигнал съгласие относно отговора на мащабния удар с дронове и ракети, извършен от Иран на негова територия в събота.

След безпрецедентната атака, Бенямин Нетаняху се зарече да отмъсти, но световните лидери го призоваха да прояви сдържаност предвид опасението от реална заплаха за конфликт в региона, пише CNBC.

Заседанието на петчленния военен кабинет на Израел, оглавяван от министър-председателя Бенямин Нетаняху, се проведе вчера и завърши без коментар дали еврейската държава ще спази обещанието да "изиска цена" от Техеран или ще отстъпи по призивите на международните лидери.

До ситуацията се стигна, след като израелските военни съобщиха, че в събота Иран е изстрелял над 300 дронове и ракети към територията на страната. С подкрепата на международните съюзници са били елиминирани 99% от тези атаки в рамките на операцията "Железен щит".

САЩ, Обединеното кралство, Франция и Йордания са оказали съдействие за пресичането на тези заплахи.

Техеран заяви, че нападението е в отговор на израелския удар, при който на 1 април бяха убити висши командири в иранското консулство в Дамаск, Сирия. Израел все още не е поел отговорност за нападението.

Иран от своя страна заяви, че с военните действия е "приключил" ответния удар и сега Израел трябва да обмисли следващите стъпки.

След заседанието на военния кабинет, израелски служител заяви, че вземащите решения в страната смятат, че е важно всеки потенциален отговор да следва отблизо атаката и че такъв жест ще бъде координиран с Вашингтон, съобщава NBC News.

Нарастват опасенията, че конфликтът – чиито корени се коренят в терористичната атака, предприета на 7 октомври от палестинската войнствена групировка Хамас, и ответната военна кампания на Израел в ивицата Газа, ще се разпространи в по-широкия регион на Близкия изток.

От октомври Израел разменя огън с други подкрепяни от Иран фракции, като ливанската Хизбула, йеменските хути и сирийската администрация на Башар Асад.

Световните пазари също бяха разтърсени от военните действия. Сътресенията в цените на петрола бяха подкрепени от потенциалните прекъсвания от най-големия производител на суров петрол – Иран, а международната морска търговия се сблъска със закъснения и прекъсвания заради атаките на хутите в Червено море.

"Сега във военния кабинет има хора, които ще настояват за по-широка кампания в Ливан срещу "Хизбула", срещу самия Иран, за да се възползват от този момент", заяви Джулиън Барнс-Дейси, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външна политика.

Бенямин Нетаняху, който преди това се бореше с обвинения в измама и корупция и с граждански протести заради предложените от него съдебни реформи, е изправен пред вътрешен натиск да заеме твърда позиция спрямо Иран, а пред международен да се оттегли, допълва CNBC.

В публикация в социалните мрежи израелският министър на външните работи заяви, че мобилизира "дипломатическа офанзива" срещу Иран, като отбеляза, че е изпратил на 32 световни фигури писмо, в което "призовава да бъдат наложени санкции на иранския ракетен проект и Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде обявен за терористична организация".

Израелската армия също сигнализира за готовността да отговори: "Иран ще понесе последствия от действията си. Ние ще изберем съответния отговор", заяви в понеделник началникът на генералния щаб на IDF Херци Халеви.

Въпреки това американски служители твърдят, че евентуално израелско ответно действие може да бъде ограничено по обхват до удари срещу ирански военни сили и подкрепяни от Иран пълномощници извън иранска територия, заявиха четирима американски служители пред NBC News, като трима източници добавиха, че Вашингтон не възнамерява да участва в такава офанзива.

CNBC не можа да провери независимо тези информации.

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт коментира пред CNBC, че липсата на жертви и ограничените щети в резултат на нападението в събота означават, че сега Израел може да "действа по-тихо, по-сдържано и по-резервирано, за да спре по някакъв начин пряката конфронтация с Иран".

Той признава, че Нетаняху е подложен на напрежение от десните групи в кабинета, които настояват за "твърда и болезнена репресия", но подчертава, че "би било грешка да се атакува Иран сега. Ние победихме в събота вечер", допълва той. Според него президентът Джо Байдън цели да овладее ситуацията, да не ѝ позволи да се разшири, и "всички ние сме на едно мнение с президента Байдън".

Лидерът на САЩ, който преди това обеща "железен" ангажимент към Израел, е заявил на Нетаняху, че Белият дом няма да се присъедини към офанзивни операции срещу Иран, съобщава високопоставен служител на администрацията на Белия дом пред NBC News.

Световните лидери в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток призоваха за спокойствие, като Саудитска Арабия - вече примирен бивш враг на Иран, призова за "максимална сдържаност", допълва CNBC.