В неделя Сенатът на САЩ представи двупартиен законопроект за гранична сигурност на стойност 118 млрд. долара, който предвижда и помощ за Украйна и Израел, но веднага се сблъска с опозиция от страна на Камарата на представителите.

"Призовавам Конгреса да се обедини и бързо да приеме това двупартийно споразумение", коментира президентът Джо Байдън, цитиран от Reuters, като също така похвали предвидените антимиграционни мерки в законопроекта, чието договаряне отне месеци.

Въпреки това председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън го обяви за "мъртъв още при появата си", ако стигне до неговата камара.

"Този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и няма да допринесе за прекратяването на граничната катастрофа, която президентът създаде", пише той в X.

ЕС одобри 50 млрд. евро помощ за Украйна, Орбан оттегли ветото Решението беше взето изненадващо бързо в началото на извънредна среща на върха в Брюксел днес
Демократите и републиканците в Сената, подкрепящи широкообхватния законопроект за сигурността на американските граници и чуждестранната военна помощ, обаче поеха ангажимент да продължат напред, въпреки опозицията и несъгласието от страна на Доналд Тръмп.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър посочи, че ще предприеме стъпки за провеждане на първоначално гласуване на законопроекта в сряда. Ако влезе в сила, той ще отбележи най-значителните промени в имиграционната политика на САЩ от десетилетия насам.

Някои прогресивни демократи са гневни, че мярката не предвижда никакъв път към гражданство за 11-те милиона души без документи, които живеят в САЩ от много години, включително имигрантите "мечтатели", които са били доведени като деца.

Независимият сенатор Кирстен Синема например заяви пред репортери, че законът ще обезопаси южната граница на САЩ, включително като задължи Министерството на вътрешната сигурност временно да "затвори" границата за повечето мигранти, ако в продължение на седем дни има средно повече от 5000 опита за преминаване на ден.

Републиканският сенатор Джеймс Ланкфорд, един от преговарящите по законопроекта, на свой ред заяви, че границата вероятно ще остане затворена за три седмици, тъй като броят на пристигащите имигранти значително намалява.

След кървавата 2023: ЕС се подготвя за „нова студена война“ с РусияРусия, Украйна, Война, Хекянен, САЩ, Боеприпаси, Оръжия
Освен 20,23 млрд. долара за гранична сигурност, законопроектът включва 60,06 млрд. долара за подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия, 14,1 млрд. долара за подпомагане на сигурността на Израел, 2,44 млрд. долара за Централното командване на САЩ и конфликта в Червено море и 4,83 млрд. долара за подкрепа на партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, заплашени от агресивното поведение на Китай, според данните на сенатор Пати Мъри, която председателства сенатската комисия по бюджетните кредити.

Допълнителни 10 млрд. долара ще осигурят хуманитарна помощ за цивилни граждани в конфликтни зони, включително в Украйна, Газа и Западния бряг, въпреки че законопроектът включва и разпоредба, забраняваща средствата от него да отиват в агенцията на ООН за Палестина - UNRWA. Администрацията на Байдън и други държави спряха финансирането на агенцията заради съмнения, че някои от нейните служители са участвали в нападенията на “Хамас” на 7 октомври в Южен Израел.

"Приоритетите в този законопроект са твърде важни, за да бъдат пренебрегнати, и твърде сериозни, за да позволим на политиката да ни попречи", посочва Шумър в изявление. "Съединените щати и нашите съюзници са изправени пред многобройни, сложни, а на места и координирани предизвикателства от страна на противници, които се стремят да разрушат демокрацията и да разширят авторитарното си влияние по света."

Ключовите разпоредби на законопроекта по отношение на задграничната сигурност до голяма степен съвпадат с това, което Байдън поиска от Конгреса през октомври, когато призова за допълнителни средства за Украйна, Израел и Тайван. Това искане беше блокирано от републиканците в Камарата на представителите с искане да бъде обвързано с промяна в имиграционната политика.

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото
Тъй като републиканците в Камарата на представителите са разделени по въпроса как да се справят с огромния брой пристигащи имигранти и дали да предоставят повече помощ на Украйна, в събота Джонсън разкри, че планира тази седмица да проведе гласуване по нов законопроект, предвиждащ 17,6 млрд. долара военна помощ за Израел. Тази мярка не предвижда ново финансиране за Украйна или за сигурността на границите на САЩ.

По думите на Шумър споразумението ще осигури повече служители на първа линия и такива, отговарящи за предоставянето на убежище, и ще подпомогне "по-бързите и справедливи" имиграционни решения.

Поддръжниците на законопроекта смятат, че той ще сложи край на противоречивата практика "хвани и пусни", която според критиците допринася за големия брой нелегални имигранти, пристигащи на южната граница на САЩ. Това ще стане, като се ускори разглеждането на делата за предоставяне на убежище, вместо бързо да се освобождават задържаните и да им се позволява да останат в Съединените щати с години, докато чакат изслушванията.

Дясна опозиция

Въпреки това най-десните републиканци са скептично настроени към новия законопроект на Сената.

"Ето какво не ви казват хората, които прокарват тази "сделка": Тя приема по 5000 нелегални имигранти на ден и дава автоматични разрешителни за работа на получилите убежище - магнит за още нелегална имиграция", категоричен е лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ в X.

Членство – да, пари – не: Какво ще получи Киев след знаковата среща на ЕСЕвролидерите постигнаха историческо споразумение да започнат преговори за присъединяване на Украйна. Те обаче няма да започнат веднага и ще отнемат години
Според проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в сряда, имиграцията е вторият по големина проблем за американците и е водеща тема конкретно за републиканците. През фискалната 2023 г. граничният патрул на САЩ е арестувал около 2 млн. мигранти на границата.

Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците за президент, води активна кампания за противопоставяне на имиграцията. Междувременно републиканците от Камарата на представителите продължават с усилията за оставка на ръководителя на граничните служби на Байдън, министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.