Месеци наред на италианският министър-председател Джорджа Мелони убеждава Виктор Орбан да отстъпи от блокирането на 50 млрд. евро помощ за Украйна.

Мелони е водила разговорите с Орбан благодарение на дългогодишните им отношения, казват източници на Politico, добавяйки: "Тя се опита няколко пъти да бъде мост и впечатлението е, че този път се получи."

Орбан окончателно се примири по време на закуска с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джорджа Мелони.

Решението - постигнато на срещата на върха в Брюксел в четвъртък - беше ключово за лидерите на ЕС, които искаха да демонстрират подкрепа за Украйна, като същевременно покажат, че държат унгарския бунтар в подчинение, коментира Politico.

ЕС одобри 50 млрд. евро помощ за Украйна, Орбан оттегли ветото Решението беше взето изненадващо бързо в началото на извънредна среща на върха в Брюксел днес

Орбан неведнъж е заплашвал да използва тактическо вето по широк кръг европейски въпроси, за да издейства пари от ЕС.

Лидерите на блока обявиха значителния пробив в момент, когато помощта на САЩ за Украйна се бави в Конгреса от месеци, a Киев се нуждаe от парична инжекция в затъващата си война с Русия.

"Това е важен сигнал и за САЩ", е казал шведският министър-председател Улф Кристерсон в стаята на лидерите след постигнатото споразумение, според източцните на Politico, запознати с дискусията.

Влизайки на срещата в четвъртък, лидерите са подчертали, че макар и да е възможна сделка без Унгария, тя би била сигнал за липса на европейско единство спрямо Русия. Едно от най-драматичните изказвания по този повод е на нидерландският министър-председател Марк Рюте: "Днес в града има само едно представление и то е с 27 души".

„Ядрена опция“ за Орбан: Може ли Унгария да стане безгласна буква в ЕСОт 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан

Тази седмица Мелони е увеличила усилията си да накара Орбан отстъпи, като двамата са се срещнали в луксозния хотел Amigo в Брюксел преди началото на срещата, пише още Politico.

Френският президент Еманюел Макрон също е изиграл ключова роля в тези преговори, като в сряда вечерта също се е срещнал с унгарския премиер. По-рано този месец той се опита да спечели Орбан по време на обяд в Елисейския дворец, като го помоли да сподели визията си за по-добра интеграция на източните държави от ЕС.

"Той никога не е искал да антагонизира Орбан, а по-скоро да го привлече на своя страна. Това е подходът, който се отплаща днес", коментира близък до френския президент за Politico.

Тези очарователни офанзиви са позволили на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да започне веднага срещата на върха с обявяването на дългоочакваното споразумение, казват още източниците на изданието, запознати с дискусията в залата.

Мишел прескочи формалностите, като бързо изложи подробностите на споразумението с Орбан, на което никой от лидерите не възрази, припомня Politico.

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото

Унгария побърза да превърне резултата в победа за Будапеща. Балаш Орбан, политическият директор в кабинета на Орбан (който не е роднина на унгарския премиер), заяви, че страната е получила от срещата на върха това, което е искала.

"В края на първата година помощта за Украйна трябва да бъде предоговорена, а в края на втората година целият въпрос ще бъде преразгледан в контекста на бюджета на ЕС за следващия период", заяви Балаш Орбан в X.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че Орбан не е получил допълнителни отстъпки на пресконференцията след срещата на върха.

Дипломати и служители заявиха, че Орбан просто е трябвало да отстъпи, за да избегне голяма политическа криза. Още преди изявлението в четвъртък лидерите не се притесняваха да покажат на Унгария кой командва, посочва в заключение Politico.