Украинският президент Володимир Зеленски оповести доходите си за двугодишен период, като усилие за насърчаване на прозрачността и изкореняване на широко разпространената корупция в Украйна.

В публикация на президентския уебсайт Зеленски отбеляза, че доходите му са намалели през 2021 г. и още повече през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Това е първият път, в който той публично декларира доходите си, отбелязва Reuters.

През 2021 г. семейство Зеленски отчитат доход от 10,8 млн. гривни (265 000 евро), което е с 300 000 евро по-малко от предходната година. Данните за 2021 г. включват доход от продажбата на държавни облигации на стойност 130 000 евро.

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото

През 2022 г. доходът на семейството спада още повече до 89 000 евро, тъй като то получава по-малко приходи от наеми на недвижими имоти, които притежава, заради войната.

Зеленски призова държавните служители да оповестяват доходите си като част от усилията за премахване на корупцията, тъй като Украйна се опитва да изпълни строгите изисквания за присъединяване към Европейския съюз.

Западните съюзници, които предоставят оръжие и финансова помощ, както и органи като Международния валутен фонд, също поискаха гаранции за премахване на корупцията.

Киев разкри измами при покупки на оръжие на стойност 40 милиона долараБорбата за изкореняване на ендемичната корупция остава основен проблем, докато Украйна продължава усилията си да си осигури членство в ЕС

Миналия месец Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна, един от няколкото органа, които се занимават с разкриване и премахване на подкупите, отвори отново за публичен контрол регистъра за декларираните доходи.

Броят на апартаментите, автомобилите и другите активи на украинския президент не се е променил. Според декларацията му има седем вписвания за апартаменти и две за превозни средства - Range Rover и Mercedes, съобщава Kyiv Independent.

Зеленски разкрива доходите си, след като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) оповести мащабна корупционна схема за покупки на оръжия на стойност около 37,5 млн. евро.

СБУ съобщи, че петима служители са обвинени в присвояване на държавни пари предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда през август 2022 г.