Присъединяването на Украйна към европейското семейство ще бъде основен акцент в Брюксел днес и утре (14-15 декември), когато държавите-членки се събират на последната за годината среща на върха на Съвета на Европа.

Лидерите ще обсъдят дали да дадат зелена светлина както за увеличаване на финансирането за Киев, така и за евентуално започване на преговори за членство в блока.

Плановете на Брюксел обаче са поставени под въпрос от една държава: Унгария, пише в анализ по темата CNN.

От известно време популисткият премиер Виктор Орбан е „проблемно дете“ номер едно за Западна Европа.

Още преди войната в Украйна, Унгария критикуваше решенията на Брюксел, изискващи единодушно одобрение от всички 27 държави членки.

Това означава, че всяка от тях на практика разполага с право на вето, което може да използва, за да блокира основни политики на ЕС, като например изпращането на милиарди евро на разкъсвана от война страна или приемането на дадена държава в Общността.

Орбан продължава да се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕСУнгарският лидер заяви, че отварянето на пътя на Украйна към членство в ЕС ще подкопае доверието в блока

Теоретично, това вето трябва да се използва само ако дадена държава членка има действително възражение срещу водещата политика на ЕС, но то все по-често се използва като инструмент от политическите лидери, за да постигнат желаните от тях неща в други области.

В случая с Орбан това обикновено е, за да се осигури отварянето на централните фондове на ЕС, които Брюксел спира от Унгария заради различни нейни прояви, като например подкопаване на върховенството на закона или нарушаване на основните права на ЕС за ЛГБТ+ граждани.

По всичко изглежда, че случаят е такъв и тази седмица, тъй като дипломатите и служителите на ЕС прекараха първата половина от нея в преговори за отпускане на милиарди евро, които бяха замразени поради опасения, свързани с корупцията и върховенството на закона.

Вероятно този въпрос ще бъде решен до известна степен и ЕС ще може да приключи седмицата с пресконференция, на която ще отбележи продължаващата си подкрепа за Украйна и нейния път към присъединяване към блока, отбелязва CNN.

Брюксел се готви за политически взривоопасен декемвриСледващата седмица започва подаването на заявления за присъединяване към Шенген от Румъния и България, които чакат на прага на зоната без паспорти над десетилетие

Но за някои украински и западни служители, работещи в тясно сътрудничество с Киев, този епизод е само последното доказателство, че това, от което най-много са се страхували, най-накрая се случва: Умората от Украйна.

Старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви пред CNN, че тъй като в очите на Украйна присъединяването към ЕС е пряко свързано с членството в НАТО, всяко колебание от страна на европейските ѝ съюзници e "лоши сигнали, които ще насърчат Русия да продължи да се бори".

Високопоставен служител на НАТО, който работи пряко с Украйна, заяви пред CNN, че това е част от дългосрочна тенденция към най-лошия резултат: Западът губи фокуса си към Украйна.

Още едно доказателство в подкрепа на тази теза са дебатите, които се водят в момента във Вашингтон относно финансирането на Украйна и неяснотата как те ще се развият до края на годината в перспектива на предстоящите президентски избори.

Съдбата на Украйна в клещите на американската вътрешна политикаРепубликанците обвързват новите траншове към Киев с абсурдни за демократите имиграционни промени

В света на политическите игри това, което е лошо за Украйна, е добро за Русия и руските официални лица го знаят, допълват авторите на анализа.

До края на седмицата ЕС несъмнено ще има да каже нещо положително за Украйна. Ще бъдат изпратени финансови средства, ще продължат разговорите за присъединяване.

И, разбира се, ЕС ще се противопостави на твърденията за умора от Украйна, като се аргументира с това колко точно пари и помощи е изпратил на Киев.

Кристалина Георгиева прие Зеленски в МВФ и обяви $900 млн. помощ за УкрайнаТя заяви, че икономиката на Украйна е доказала своята устойчивост въпреки руската инвазия през февруари 2022 г.

Но за обществеността е трудно да избяга от усещането, че западните съюзници на Украйна – дори в Европа, губят интерес към това, което някога беше техен основен приоритет.

И ако дори европейците губят интерес към една сухопътна война на собствения си континент, какво се очаква да направи останалата част от света?