Бюджетните съкращения и ерозията на оръжейна индустрия са отслабили отбранителната система в Европа; нахлуването на Русия в Украйна разкрива още рискове. Това показва анализ на The Wall Street Journal, който проследява статуса на големите европейски армии. Изданието предупреждава за незадоволителното им състояние във времена, които не са лишени от потенциал за военна опасност.

Британската армия - водещият военен съюзник на САЩ и най-големият инвеститор за отбрана в Европа - разполага само с около 150 танка, които могат да се използват, и може би дузина изправни артилерийски оръдия с голям обсег, отбелязва WSJ. Складът им е до такава степен празен, че миналата година британските военни са обмисляли да купят няколко ракетни установки от музеи, които да модернизират и да дарят на Украйна (това така и не се случи).

Франция разполага с по-малко от 90 тежки артилерийски оръдия, което e близо до това, което Русия губи всеки месец на бойното поле в Украйна.

Дания не разполага с тежка артилерия, подводници или системи за противовъздушна отбрана. Армията на Германия разполага с достатъчно боеприпаси за два дни битка.

"На въоръжените сили им липсва всичко", заяви Ева Хьогл, парламентарният комисар за отбраната на Германия, когато представи резултатите от доклада си по-рано тази година. В германските военни бази липсват не само боеприпаси, но и функциониращи тоалетни и интернет, каза тя. Една част от бойните хеликоптери чака вече десет години, за да бъде оборудвана с каски, допълни Хьогл.

ЕС не може да изпълни целта за доставка на 1 млн. боеприпаси в УкрайнаПрез март държавите - членки на ЕС се споразумяха да предоставят 1 млн. боеприпаси, които да бъдат доставени в рамките на 12 месеца

Нидерландия разформирова последното си танково подразделение през 2011 г., като включи последните си няколко танка в състава на германската армия. Наборната военна служба в повечето европейски държави е премахната след края на Студената война.

Днес Русия, Китай и Индия са класирани като по-мощни военни сили от Великобритания, която е най-високо оценената европейска армия, а Южна Корея, Пакистан и Япония са класирани над Франция, втората най-високо оценена европейска сила, според Global Firepower.

Тревогата обаче се засилва, тъй като САЩ се придвижват към по-изолационна позиция, а потенциалната заплаха за Европа от страна на Русия отново се появява след близо две години кървави боеве в Украйна.

Западните военни и политически лидери смятат, че засега Русия е овладяна заради изтощителната си война в Украйна.

Ако обаче Русия в крайна сметка спечели, малцина се съмняват в способността на Москва да се превъоръжи напълно в рамките на три-четири години и да предизвика проблеми на други места. Известен факт е, че Владимир Путин от години скърби за загубата на руската империя, която обхващаше Украйна и други източноевропейски държави, включително Прибалтика, посочва WSJ.

Голяма част от индустриалния капацитет на Европа за производство на оръжия е намалял заради бюджетните съкращения през годините, допълва изданието. Промяната на това положение е предизвикателство в момент, когато повечето правителства се сблъскват с бавния икономически растеж и застаряващото население, както и с голяма политическа опозиция срещу съкращаването на социалните разходи с цел финансиране на отбраната.

“Европа систематично се демилитаризира, защото нямаше нужда да харчи пари, благодарение на липсата на очевидна заплаха и на военното господство на САЩ по света”, казва Антъни Кинг, професор по военни науки в Университета в Уоруик. "Те на практика заспаха."

Белият дом предупреждава, че парите за Украйна свършват Федералните агенции са изразходвали всички или почти всички от одобрените от Конгреса средства в размер на 111 млрд. долара за подкрепа на Украйна

Войната в Украйна ясно показа дълбочината на проблема в Европа

Изглежда малко вероятно Европейският съюз да спази обещанието си да достави един милион отчаяно необходими артилерийски снаряди на Киев в зададения срок, като досега е предоставил само около една трета от това. Според западни официални лица и изявления на руското правителство Северна Корея, диктатурата с население от 25 млн. души, е доставила над един милион снаряда на Русия за същия период.

Украински политици заявиха, че ако помощта престане напълно, те няма да могат да продължат и без това затруднената военна кампания за отвоюване на изгубените земи и може да не успеят да спрат руските части, подкрепяни от далеч по-голяма държава с по-големи резерви от човешки ресурс.

Това е огромна промяна за континента, който е с най-добрите въоръжени сили в света поне от началото на 1500 г. до 40-те години на ХХ в. - период от пет века, в който европейските армии и морската им мощ разчленяват света на глобални империи. Това господство приключва по време на Втората световна война, когато армиите от региона се разбиват за втори път в рамките на около две десетилетия. В последствие, САЩ и СССР се превръщат в по-големите сили, отбелязва WSJ.