Украинският президент Володимир Зеленски остро разкритикува германския канцлер Олаф Шолц за отказа му да предостави на Киев произведени в Германия крилати ракети Taurus. Той предположи, че това се основава на желанието му да запази оръжията за собствената си отбрана срещу заплаха от Русия.

"Доколкото разбирам, канцлерът смята, че тъй като е представител на неядрена държава, това е единственото оръжие, което Германия има", заяви Зеленски в интервю за Axel Springer. "Той сподели с мен съобщения, в които казва, че не може да остави страната си без такова мощно оръжие", добави украинският лидер за Шолц.

Правителството на Германия обаче представя на обществеността си съвсем различна логика, за да не изпрати ракетите. Канцлерът упорито отказва да изпрати Taurus на Украйна, като в публични изявления казва, че подобен ход може да доведе до ескалация на войната и дори да въвлече страната в пряк конфликт с Русия.

Украинците искат германските ракети, които имат обсег от около 500 км и носят мощна бойна глава, да поразяват цели дълбоко зад фронтовата линия, като например Керченския мост, свързващ Русия и окупирания Крим.

Коментарите на Зеленски обаче предполагат, че има мотивация, която канцлерът не е изрекъл публично: Берлин се нуждае от оръжията, за да възпре руския президент Владимир Путин да нападне Германия.

Зеленски каза, че Шолц гледа на Taurus като средство за възпиране от ядрена атака, макар че президентът добави, че не вижда логика в това. "Никакви ракети няма да защитят нито един човек от ядрени удари, ако избухне такава война, не дай си Боже".

Канцлерът обаче представи пред германската общественост далеч по-различни аргументи, представяйки себе си като лидер, който може да предостави помощ на Украйна, без да преминава граници, които биха довели до по-широка война. Някои политици от собствената му лявоцентристка Социалдемократическа партия го нарекоха "канцлер на мира" заради този подход.

Дори когато членове на собственото му коалиционно правителство го призоваха да изпрати ракетите на Украйна, Шолц отказа с аргумента, че този ход би провокирал Русия.

"Това е граница, която не искам да преминавам", заяви канцлерът през март. "Нося отговорността да не допусна Германия да бъде въвлечена в тази война."

Шолц също така се опитва да твърди, че използването на Taurus би наложило Берлин да разположи сухопътни войски в Украйна, които да помагат за тяхното управление - мнение, което не се споделя от висшето му ръководство, посочва Politico.

В интервюто си Зеленски атакува не само нежеланието на Германия да изпрати ракетите - но и темпото, с което САЩ позволяват на украинските сили да използват изтребители F-16 и ракетите ATACMS.

"Винаги използвам логика в стъпките си, в думите и заключенията си", каза той. "И просто не разбирам защо, когато някой от нашите партньори разполага с оръжия, от които Украйна се нуждае днес, за да оцелее - той не ни го предоставя."