Малко преди да станат две години от началото на войната на Русия срещу Украйна експертите по отбрана и сигурност широко прогнозираха, че конфликтът ще се установи в „задънена улица“ през 2024 г., като нито една от страните няма да спечели или загуби значително количество територия.

Но само няколко месеца след началото на годината огромното количество жива сила и въоръжение на Русия ѝ позволиха да срази отбраната на Украйна и да напредне - особено в Източна Украйна, където Москва превзе индустриалния град Авдиевка и редица по-малки селища през последните седмици. Тази инерция на Русия – и продължаващите притеснения относно недостига на оръжие и боеприпаси в Украйна, както и спряната военна помощ от САЩ – сега предизвикват опасения, че „безизходицата може да се окаже най-добрият сценарий“, на който Киев да се надява тази година.

В най-лошия случай Украйна може да види руските сили да пробиват отбранителните ѝ позиции по широки части от фронтовата линия, добавят експерти, цитирани в анализ на CNBC.

„Русия набира скорост в нападението си срещу Украйна на фона на спряната западна помощ, което прави следващите месеци критични за посоката на конфликта. При най-лошия сценарий части от фронтовата линия на Киев може да са изложени на риск от колапс“, казва Бен Бари, старши сътрудник за сухопътна война в мозъчния тръст за отбрана и сигурност IISS, в анализ от март.

Той отбелязва, че успехът на Русия при превземането на град Авдиевка, заедно с нейните териториални придобивки оттогава, „повдигат въпроса дали украинската оценка в края на 2023 г., че войната ще забуксува през 2024 г., може да е била оптимистична“.

„Желанието на Москва да завземе територия въпреки големия брой жертви, съчетано с увеличаването на производството на артилерийски снаряди, е в контраст с липсата на устойчиви западни доставки на артилерийски боеприпаси за Киев. Тази динамика създаде условията за най-новата промяна в инерцията на сухопътната кампания, в началото на третата година от битките в пълномащабното нахлуване на Русия“, отбелязва той.

Летни офанзиви

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече предупреди, че Русия планира да започне нови офанзиви в началото на лятото, което прави недостига на муниции и оръжия критичен.

Бари отбелязва, че Русия вероятно ще организира поредица от големи атаки през пролетта и лятото, които са „предназначени да нанесат много украински жертви, да изтласкат защитниците на запад и да разширят контрола си върху окупираните територии“, особено в Донецк и Луганск в Източна Украйна.

IISS смята, че Русия, която вече е мобилизирала няколкостотин хиляди души, може да поддържа настъпателна кампания дълго време.

„Москва успя да мобилизира достатъчно войници на договор, за да поддържа структурата на силите си и би трябвало да може да попълни загубите на танкове на бойното поле за две или повече години. Москва също така постави икономиката си във военно положение, като общите военни разходи сега представляват една трета от националния бюджет и достигат около 7,5% от БВП“, отбелязва Бари, като акцентира също така, че доставките на артилерийски боеприпаси и балистични ракети от Иран и Северна Корея променят баланса на огневата мощ в ущърб на Украйна.

Иран и Северна Корея отричат всякакви оръжейни сделки с Русия, въпреки широко разпространените доказателства за атакуващи дронове и ракети, доставяни на руската армия от двете страни.

„Това означава, че през следващата година Русия вероятно ще може да получи достатъчно ракети и безпилотни самолети, за да поддържа високо ниво на натиск върху противовъздушната отбрана на Украйна, да атакува отбранителната ѝ индустрия и да се опита да подкопае украинския граждански и военен морал“, предупреждава Бари.

Засилване на помощта за Киев

Международните съюзници на Киев обещават повече подкрепа за Украйна на фона на все повечето признаци, че ситуацията на място е критична. Но доставката на изтребители F-16 и повече ракети с голям обсег, за които се призовава Германия, остава неясна, а икономика №1 в Европа не крие резервите си към подобни действия.

Все пак има надежди, че пакета от военна помощ на САЩ от 60 милиарда долара може да бъде одобрен в краткосрочен план, докато Европа през март се споразумя за фонд за подпомагане на Украйна от 5 милиарда евро.

„Международната подкрепа за Украйна се засилва отново“, каза Иън Бремер, основател и президент на Eurasia Group. „Това е много важно за украинските способности и морал, заедно със собствената им допълнителна мобилизация на войски, фокусирана върху свалянето на наборната възраст под сегашните 27 години, което вероятно ще се случи през следващата седмица или две.“

По думите му тези фактори идват на фона на някои „краткосрочни победи“ за военния командир на Украйна Александър Сирски.

„Сирски се фокусира върху укрепването на отбраната, без да рискува войските си в опити да си върне територии, като същевременно демонстрира украински способности да заплашва Русия пряко, наскоро включително удари срещу руски петролни рафинерии в цялата страна“, отбелязва Бремер. „Бъдещето на Украйна все още зависи от изборите в САЩ през ноември и, в по-дългосрочен план, от възможностите на Киев да води асиметрична война. Но засега украинците са си спечелили глътка въздух."

Удар на 1300 километра от фронта

Последните новини напълно потвърждават тази оценка, след като Украйна удари една от най-големите руски рафинерии във вторник с дрон на 1300 км от фронтовите линии. Оценките на Киев са, че нанесените щети са значителни.

Украински дронове атакуваха цели в Татарстан, силно индустриализиран регион югоизточно от Москва, в ранните часове във вторник. Има и ранени, потвърждава ръководителят на Татарстан Рустам Миниханов, цитиран от Reuters.

„Руската защита за електронна война прихвана украински дрон близо до рафинерията Taneco на Tatneft, една от най-големите в Русия, в Нижнекамск“, съобщава и държавната информационна агенция РИА. „В рафинерията е избухнал пожар, който е потушен за 20 минути, като роизводството не е нарушено“.

Снимките от мястото показват, че дронът е ударил първичния рафиниращ блок CDU-7 в рафинерията Taneco.

Но какъвто и да е резултатът, това е една от най-дълбоките атаки на Украйна с дрон срещу руска територия. Петролната рафинерия Taneco е една от най-големите и най-новите в Русия. Производственият ѝ капацитет възлиза на около 360 000 барела на ден.

Два дрона също така са атакували общежитие на територията на специалната икономическа зона Алабуга, като най-малко седем души са ранени, съобщават руски медии. Миналата година Washington Post съобщи, че Русия произвежда дронове там.