Криптовалутата Tether (USDT) е незаменима за военната машина на Владимир Путин и помага на редица руски компании да заобиколят санкциите на Запада при набавянето на стоки за двойна употреба, които намират приложение в производството на дронове.

Ролята на стейбълкойна във войната на Русия срещу Украйна разкрива The Wall Street Journal, позовавайки се на интервюта с преки участници, документи и съобщения между посредници и доставчици в мобилното приложение Telegram.

В края на 2022 г. 41-годишният Андрей Зверев, който работи в Китай, получава заявка от концерна „Калашников“ за доставка на електрически компоненти за дронове, които са сред най-ефективните оръжия срещу украинската армия. Самопровъзгласилият се контрабандист се обръща към Kynix Semiconductor – дистрибутор на електроника в Хонконг.

Въпреки усилията на Съединените щати да санкционират подобни сделки и факта, че китайските банки блокират всякакви плащания от Русия, Зверев намира решение – използва криптовалутата Tether, за да трансферира милиони долари от „Калашников“ към доставчика, посочва WSJ.

Няколко месеца по-късно той предлага същата услуга на група руснаци в Telegram. „Ще ви осигурим всичко необходимо, за да се изтребите взаимно“, гласи негово съобщение до тях.

Tether е предпочитан метод за разплащане на черния пазар. Създателите на дигиталната валута – Tether Limited, казват, че тя има покритие от $1, но за разлика от доларите на Федералния резерв, властите разполагат с ограничени възможности за проследяване на нейната употреба, пише WSJ.

Ежедневно транзакциите в USDT възлизат на $120 милиарда – често два пъти повече от тези в Bitcoin, а през цялата 2023 г. – на над $10 трилиона, или почти колкото са плащанията с Visa по данни на компанията за последната финансова година.

Вносителите на стоки с двойна употреба за нуждите на военната индустрия захранват с рубли сметките на посредниците в руски банки. Те, от своя страна, обменят рублите в Tether и плащат на чуждестранните снабдители в Китай и Близкия Изток в местна валута.

Финансовото министерство на САЩ притиска Конгреса да приеме законодателство, което ще му даде правомощия да блокира транзакции в доларови стейбълкойн като Tether. Миналата седмица ведомството включи в черния си списък московска компания, която си партнира със санкционирана руска банка, предлагаща плащане в крипто.

„Русия все повече разчита на алтернативни разплащателни методи, за да заобикаля наложените от САЩ санкции и да финансира войната си срещу Украйна“, казва в изявление Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите.

Частната компания зад USDT – Tether Holdings, е регистрирана на Британските Вирджински острови и има няколко собственици. Клиентите обменят Tether срещу долари, а след това търгуват с дигиталната валута в блокчейн мрежи или на частни борси, понякога с цел да закупят други криптовалути или – в случая на Русия, да плащат за стоки и услуги.

Опитите на WSJ да получи становище от Tether Holdings остават без успех. От американското издание обаче припомнят съобщение на Tether Holdings от декември м.г., че тя започва доброволно да замразява дигитални портфейли, които използват USDT за разплащане със санкционирани институции. В писмо до Сената компанията заявява и своята „непоколебима отдаденост да има положителен принос към глобалната финансова екосистема“.

Документите разкриват снабдителска верига за електронни компоненти, която свързва Kynix Semiconductor с концерна „Калашников“. И двете компании не отговарят на запитванията на Wall Street Journal. В интервю за американското издание обаче Андрей Зверев признава своята роля и показва списък с компоненти, предоставен му от руския производител на оръжия. „От „Калашников“ поискаха да намеря възможности за закупуване и доставка на части от Китай“, казва той.

Скрит зад псевдонима Zodd, отначало 41-годишният посредник казва, че може да говори открито, тъй като дейността му не е в разрез с руското законодателство. По-късно обаче добавя, че е инструктиран да мълчи – визирайки руските служби за сигурност, и отказва да даде повече информация. След пътуване до Москва той изпраща съобщение: „Просто не искам повече проблеми. Нито в Русия, нито другаде.“

Руските вносители търсят нови начини да заобиколят санкциите на Запада.

През април м.г. Сергей Менделеев, основател на Garantex, събира някои от руснаците с най-богат опит в криптовалутите в Telegram група, за да обсъдят проблемите на вносителите. Той пренасочва въпроси, свързани с плащания към Китай, към Зверев.

Един от членовете на групата, служител в компания за изграждане на клауд-базирани центрове за данни, използвани от руските държавни агенции, споделя, че вносът на стоки с двойна употреба е „изключително затруднен“. Плащането в Tether би помогнало на фирмата „безпроблемно да получава доставки“, добавя той.

В Telegram групата Менелеев, който вече не е част от Garantex, пише, че основава собствена криптоборса – Exved, чрез която вносителите ще могат да се разплащат с чуждестранните си доставчици в рамките на часове. Той отказва да разкрие механизма на превалутиране в Tether, тъй като „така той би спрял да работи по очевадни причини“.

Друго съобщение на Менделеев от август м.г. гласи, че „сенчестата търговия“ – както я наричат членовете на групата, възлиза на $10 милиарда месечно. Работещи в сферата са съгласни с изчисленията му, макар WSJ да не успява да потвърди сумата. В своя реч Менделеев казва, че само няколко месеца след стартирането на Exved платформата е обработила транзакции в Tether за стотици милиони долари. Той заявява, че ще отговаря на въпроси на репортери от „неприятелски държави“ само ако се съгласят с условията му, сред които да дарят $1 милион на руска благотворителна организация.

Зверев промотира услугите си в отделна Telegram група, в която пише: „Концернът „Калашников“ купува части за дроновете си от Китай, заобикаляйки санкциите чрез мен.“

След началото на инвазията Зверев започва да организира транспорта на електроника от Китай към Русия по така наречена правителствена програма за паралелен внос, чиято цел е да захранва руската държава с частите, от които се нуждае, за да води войната срещу Украйна, без съгласието на производителите.

Закупената от него електроника тръгва за Русия с камиони – често то Шънджън или Гуанджоу, които минават през Киргизстан и Казахстан. „Никой не знае какво има в камионите“, казва Зверев. Той продължава да използва Garantex и други посредници за превалутиране на рубли в Tether и премества криптовалутата в блокчейн система на име Tron, която предлага по-ниски такси и по-добра защита на личните данни. В Хонконг обменя Tether в юани, които след това превежда по сметки на доставчиците в местни банки.

От Garantex коментират, че криптоборсата оперира само на територията на Русия, затова не знаят как руските компании купуват Tether зад граница чрез посредници.

През декември 2022 г. Зверев казва, че дъщерно дружество на „Калашников“, което обаче не назовава поименно, му е изпратило сметката за части, с която WSJ разполага. В документа са описани 248 типа електронни компонента, сред които и вариации на популярния микроконтролер STM32, произведен от швейцарска компания. Украинските власти неведнъж са намирали STM32 в дронове на Zala Aero, която е част от концерна, включително в експлодиращите модели Lanced, според информация в правителствена база данни, където са изброени още над 10 части от списъка на Зверев.

Зверев препраща поръчката на китайския дистрибутор Kynix, който я оценява на около 70 милиона юана, или малко над $10 милиона. Базираната в Хонконг компания снабдява руски фирми от 2018 година насам, като поне една от тях се занимава с производство на дронове, сочат данни на Import Genius. Зверев доставя частите на „Калашников“ по гореописания маршрут през Централна Азия.

При разплащането Зверев казва, че използва Tether, за да „заличи връзката“ между концерна и доставчика и да попречи на западните правителства да проследят транзакцията. „USDT е ключов елемент от веригата“, казва той, наричайки криптовалутата Tether с другото ѝ име.

През декември м.г. САЩ затегна примката около руската военна индустрия, след като финансовото министерство въведе нови ограничения – така наречените вторични санкции, за чуждестранни финансови институции.

През януари 2024 г. Менделеев – основателят на Garantex, заяви, че криптовалутата Tether вече се е доказала като полезен инструмент за заобикаляне на вторични санкции срещу други държави. По време на конференция в Москва той казва: „Ако търсите начин да се разплатите с иранци, съвсем лесно можете да го сторите с Tether. Никакъв проблем.