Федерални прокурори в САЩ обвиниха инженер, работил в компания от района на Лос Анджелис, в кражба на технологии, представляващи търговска тайна, разработени за използване от правителството на САЩ за откриване на ядрени и проследяване на балистични и хиперзвукови ракети, съобщиха от Министерството на правосъдието на страната (DOJ).

Институцията акцентира, че технологията, за която се твърди, че е открадната от 57-годишния Ченгуан Гонг, би била "опасна за националната сигурност на САЩ, ако бъде получена от международни участници".

Гонг, който живее в Сан Хосе, Калифорния, е роден в Китай и е станал американски гражданин през 2011 г., заявяват прокурорите, цитирани от CNBC. Той е бил арестуван във вторник.

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


Прокурорът на Лос Анджелис Мартин Естрада, на свой ред, казва, че преди това Гонг също се е опитвал да предостави на Китайската народна република информация, която да помогне на военните на страната. От 2014 г. до 2022 г. той е подал множество заявления за така наречените "програми за таланти", управлявани от китайското правителство, докато "е бил нает от няколко големи американски технологични компании и един от най-големите световни изпълнители на отбранителни услуги", се твърди в обвинението, подадено във федералния съд в града.

Известно е, че китайската програма за проследяване на таланти идентифицира лица, намиращи се извън Китай, които притежават умения и знания и могат да помогнат за трансформирането на китайската икономика и за укрепване на военните ѝ способности, се казва в жалбата:

"В заявленията си за участие в програмите за таланти Гонг предлага проекти, които отразяват работата му за няколко от тези компании, и многократно изтъква, че предложенията му ще бъдат полезни за китайската армия и че Китай все още не разполага с технологиите, които той предлага да разработи сам или да сподели с китайски компании".

Huawei се фокусира върху AI, Китай обвинява САЩ в хакерски атакиТова е изненадващ фокус, тъй като компанията не би трябвало да има достъп до мощни чипове, необходими за AI


"Знаем, че чуждестранните участници, включително Китай, активно се стремят да откраднат нашите технологии", казва, от своя страна, Естрада, "но ние ще останем бдителни срещу тази заплаха, като защитим иновациите на американските предприятия и изследователи."

В жалбата се казва още, че Гонг е прехвърлил повече от 3600 файла от компанията за изследвания и разработки в Малибу, където е работил по-малко от четири месеца в началото на миналата година, на три лични устройства за съхранение. Те са били прехвърлени между 30 март и 25 април, а повече от 1800 от тях са били откраднати, след като в началото на април той е приел работа в един от основните конкуренти на компанията.

Голяма част от работата на потърпевшата компания по разработване на технология за инфрачервени сензори се финансира чрез договор с Министерството на отбраната и други американски правителствени изпълнители.

"Файловете, за които се твърди, че са прехвърлени от Гонг, включват чертежи на сложни инфрачервени сензори, предназначени за използване в космически системи за откриване на изстрелване на ядрени ракети и проследяване на балистични и хиперзвукови ракети", казват от Министерството на правосъдието.

Какъв е животът на шпионите, след като бъдат разкрити?Шпионажът крие огромни рискове, но не всички остават да лежат в затвора


Твърди се, че те включват и "проекти за сензори, предназначени да позволят на американските военни самолети да откриват пристигащи ракети с топлинно насочване и да предприемат контрамерки, включително чрез заглушаване на инфрачервената способност за проследяване“.

Гонг е отговарял за управлението на проектирането и разработването на интегралните схеми за четене на сензорите на компанията. Много от файловете, за които се твърди, че е прехвърлил, са били обозначени като "патентовани", "само за служебна употреба" и "контролиран износ".

Китайска пропаганда в Европа

Междувременно стана ясно, че повече от 100 уебсайта, маскирани като местни новинарски издания в Европа, Азия и Латинска Америка, разпространяват прокитайско съдържание в рамките на широко разпространена кампания за влияние, свързана с пекинска компания за връзки с обществеността.

Според изследователския доклад на базираната в Торонто група Citizen Lab, цитиран от Reuters, пропагандните материали, разпространени на уебсайтове в 30 държави, се преплитат с новини, събрани от местни информационни агенции и китайски държавни медии.

Секретната шпионска служба на Китай си направи профил в социалната мрежаПредлагат се награди и защита за тези, които предоставят информация


"Въпреки че уебсайтовете на кампанията се радват на незначителна експозиция към днешна дата, съществува повишен риск от неволно усилване от страна на местните медии и целевата аудитория, в резултат на бързото им размножаване и адаптирането им към местните езици и съдържание", казва изследователят Алберто Фитарели в доклада.

Съдържанието на сайтовете варира между теории на конспирацията, често по отношение на Съединените щати или техните съюзници - като например статия, обвиняваща американски учени в "изтичане" на COVID-19 - до материали, атакуващи критиците на Пекин.

Изследователите рядко свързват подобни операции с конкретни организации. Citizen Lab заявява обаче, че кампанията е започнала в средата на 2020 г. и проследява мрежата до компанията за връзки с обществеността Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co., Ltd., известна още като Haimai.

"По принцип е типично пристрастие и двоен стандарт да се твърди, че прокитайското съдържание и репортажи са "дезинформация", а антикитайското да се нарича "вярна информация", коментира говорител на посолството на Китай във Вашингтон в изявление, изпратено по електронната поща до информационната агенция.

Китайският балон шпионирал над САЩ с американска техника Предварителните констатации на разследването показват, че апаратът е събирал снимки и видеоклипове, но не е предавал


Един от уебсайтовете в кампанията е Roma Journal, който досущ прилича на местен италиански новинарски канал: в заглавията се обсъждат политическите перспективи на италианския министър-председател, фестивал на балоните с горещ въздух в северна провинция и представяне на книга. Но бутонът "прессъобщения" в ъгъла на началната му страница води до редица статии от китайските държавни медии по теми като приноса на Китай за глобалното икономическо възстановяване и стремежа му към технологични иновации.

Голяма част от съдържанието на сайтовете, които Citizen Lab открива, е получено от услуга за прессъобщения, наречена Times Newswire, за която миналата година анализатори от доставчика на киберсигурност Mandiant установява, че е в центъра на отделна китайска операция за оказване на влияние, насочена към американската аудитория.

Въпреки че кампаниите за онлайн влияние са все по-често срещани, тъй като влиятелни хора и правителства по света се стремят да манипулират общественото мнение, експертите, които следят подобни операции, казват, че Китай е един от най-големите източници на такива заедно с Русия и Иран.

Комунистическа партия засилва усилията си да противодейства на всички предполагаеми вътрешни и външни заплахи


Китайските операции за оказване на влияние са се увеличили и разширили далеч отвъд Азия, предупреждават от гигантът в областта на социалните медии Meta в доклад през ноември, наричайки това "най-забележителната промяна в пейзажа на заплахите" от 2020 г. насам.

Южнокорейският Национален център за киберсигурност (NCSC) - част от националната разузнавателна агенция на страната - разкри 18 от сайтовете, попадащи в кампанията, в доклад през ноември.