Американският журналист Тъкър Карлсън взе интервю на руския президент Владимир Путин. Реакцията е остра и критична.

Карлсън, консервативен анализатор и бивш водещ на Fox News, който многократно е поставял под въпрос подкрепата за военните действия в Украйна, обяви във вторник вечерта плановете си да седне на масата с Путин.

Във видеоклип, който до днес сутринта събра повече от 60 милиона гледания, Карлсън заяви, че ще интервюира руския президент, "защото това е наша работа. Ние се занимаваме с журналистика. Нашето задължение е да информираме хората".

Монологът му, в който той порица западните медии и заяви, че те не полагат усилия да чуят гледната точка на Путин, предизвика отпор от страна на американски и руски негови колеги, отбелязва Politico.

"Много журналисти са интервюирали Путин, който също така прави чести и широко отразявани речи", написа в Х Ан Апълбаум, американска журналистка и историчка.

"Интервюто на Карлсън е различно, защото той не е журналист, а пропагандист, с история на подпомагане на автократи, които прикриват корупция", добави тя.

Критик на войната се изправя срещу Путин - истинска или удобна опозиция?Борис Надеждин застава зад платформа за мир с Украйна, приятелски глобални отношения и честни избори

Карлсън, който беше отстранен от Fox миналата година заяви, че интервюто ще бъде публикувано "без редакция" и "не зад платена стена" на личния му уебсайт.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че интервюто вече се е състояло, но не сподели кога ще бъде излъчено.

Докато западните медии са направили десетки интервюта с украинския президент, Карлсън каза, че "нито един западен журналист не си е направил труда да интервюира президента на другата страна в този конфликт".

"Повечето американци нямат представа защо Путин нахлу в Украйна и какви са целите му сега. Те никога не са чували гласа му. Това е грешно."

Макар да е вярно, че той ще бъде първият американец, който интервюира Путин от началото на войната, журналистите от големите издания побързаха да отбележат, че това не е поради липса на усилие.

"Наистина ли Тъкър си мисли, че ние, журналистите, не сме се опитвали да интервюираме Путин всеки ден от пълномащабното му нахлуване в Украйна?" написа в Х Кристиан Аманпур, главната международна водеща на CNN.

"Това е абсурдно - ние ще продължим да искаме интервю, както правим от години насам."

Няма да има мир в Украйна, докато Русия не постигне целите си, каза ПутинЗа първи път от началото на пълномащабната атака Путин отговори на въпроси на руски граждани, както и на пресата.

По подобен начин руският редактор на BBC Стив Розенберг публикува, че медията му е "подала няколко молби до Кремъл през последните 18 месеца. Винаги сме получавали отказ."

"Бедният, беден Владимир Путин", подигра се главният кореспондент на The Wall Street Journal по външнополитически въпроси Ярослав Трофимов.

"Досега никой на Запад не е имал възможност да го чуе да обяснява всички отлични причини, поради които е трябвало да нахлуе в Украйна”, добави иронично в публикацията си в X.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков потвърди, че Кремъл е получил множество искания за интервюта от западни журналисти.

Въпреки това Москва смята всички тези издания за пристрастни и едностранчиви.

"Избрахме Карлсън, защото неговата позиция е различна”, каза той.

"Той не е проруски, не е проукраински, той е проамерикански. Това рязко контрастира с позицията на традиционните англосаксонски медии", добави Песков.

Дигиталният площад става все по-тих: И големите медии напускат X Водещи медийни брандове не само спряха платените си кампании в социалната платформа на Илон Мъск, но престанаха да публикуват в нея

Най-малко 1000 независими руски журналисти са напуснали страната заради новите закони за цензура, които криминализират критични към войната материали, отбелязва Politico.

Кореспондентът на WSJ Еван Гершкович все още е в затвора по обвинения в шпионаж, а много други чуждестранни репортери бяха експулсирани.

Карлсън публикува интервюта с президента на Аржентина Хавиер Милей и министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, които са събрали стотици милиони гледания.

Доналд Тръмп, който се кандидатира за завръщане в Белия дом открито заяви, че би обмислил журналиста като потенциален вицепрезидент.