Все по-войнственият руски президент може да атакува НАТО след по-малко от десетилетие, предупреди германският министър на отбраната Борис Писториус.

"Почти всеки ден чуваме заплахи от Кремъл, така че трябва да вземем предвид, че един ден Владимир Путин може да нападне страна от НАТО", заяви Писториус днес пред германското издание Der Tagesspiegel в интервю, цитирано от Politico.

Макар че той поясни, че руско нападение е малко вероятно засега, министърът добави: "Нашите експерти очакват период от пет до осем години, в който това би било възможно."

След пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна Русия засили агресивната си реторика срещу някои от своите съседи - включително балтийските страни и Полша, които са членки на военния съюз, което накара висши европейски служители в областта на отбраната да предупредят за риска от голям конфликт.

В сряда председателят на военния комитет на националните началници на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че военният алианс е изправен пред "най-опасния свят от десетилетия насам" и призова за "военна трансформация".

Фон дер Лайен: Русия е зависима от Китай. Провалът е военен и икономически

По-рано този месец главнокомандващият на Швеция генерал Микаел Биден по подобен начин призова шведите да се подготвят психически за война.

Същия ден шведският министър на гражданската отбрана Карл-Оскар Бохлин също предупреди, че "войната може да дойде и в Швеция".

В интервюто си за Der Tagesspiegel Писториус казва, че шведските предупреждения са "разбираеми от скандинавска гледна точка", като добавя, че страната е изправена пред още по-сериозна ситуация предвид близостта ѝ с Русия.

Освен това тя все още не е член на НАТО, като чака одобрението на Турция и Унгария за присъединяване, отбелязва Politico.

Русия отхвърли мирния план на Зеленски в ДавосПредложението за мир на Зеленски, обсъдено от 83 делегации, призовава Русия да изтегли войските си и да бъде съдена за военни престъпления

"Но също така трябва да се научим отново да живеем с опасността и да се подготвим - военно, социално и по отношение на гражданската защита", предупреди Писториус.

Полша, която тази година изразходва над 4% от своя БВП за отбрана, също е обезпокоена от непредсказуемостта на Русия след неочакваното нападение над Украйна през 2022 г.

"Русия се противопоставя на логиката. Това, което се случи през 2022 г., изглеждаше невъзможно. Трябва да сме готови за всеки сценарий", заяви министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш в телевизионно интервю по-рано тази седмица.

В края на миналата година Германия обнови военната и стратегическата си доктрина за първи път от 2011 г. насам, като се стреми да превърне Бундесвера в боеспособна армия.

"Войната се завърна в Европа. Германия и нейните съюзници отново трябва да се справят с военна заплаха. Международният ред е подложен на атака в Европа и по целия свят. Живеем в повратен момент", пише в първия параграф на новата доктрина.

Готов ли е Киев за дипломатически изход от войната?Военните експерти прогнозират, че нито една от страните няма да бъде готова за мирни преговори

В четвъртък външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис, откровен критик на Путин, който е един от най-шумните гласове в подкрепа на Украйна, призова Европа да ускори подготовката си за нова руска агресия.

"Има вероятност Русия да не бъде овладяна в Украйна", заяви Ландсбергис пред френската информационна агенция AFP по време на Световния икономически форум в Давос.

"Няма сценарий в който ако Украйна не спечели, това може да завърши добре за Европа", каза той.