През последните месеци криптовалутите се превърнаха във водеща инвестиционна възможност, след като американските власти одобриха първите борсово търгувани фондове, свързани с Bitcoin. Но според нов доклад на Chainalysis организациите, на които са наложени санкции, като тези, свързани със севернокорейски хакерски групи или попадащи в списъка на терористичните организации на САЩ, също продължават да разчитат на криптовалути като основен източник за набиране на средства.

Докладът 2024 Crypto Crime Report на американската компания за блокчейн анализи установява, че през 2023 г. незаконно са били прехвърлени 24,2 млрд. долара в криптовалути, като заключенията са направени въз основа на вече идентифицирани незаконни криптопортфейли. Chainalysis актуализира със задна дата годишните си данни за криптовалутите, когато бъдат разкрити нови такива.

Макар че миналогодишните цифри понастоящем представляват спад спрямо предходната година, Chainalysis отбелязва, че много по-голям дял от средствата се приписва на получатели, на които са наложени санкции или са свързани с терористи, като те представляват около 61,5% от общия обем на незаконните трансакции през 2023 г.

"Субектите, подлежащи на санкции, често са откъснати от международните традиционни финансови системи, а криптовалутите могат да се превърнат в доказан алтернативен механизъм за съхранение, изпращане и получаване на средства", коментира пред CNBC Андрю Фиърман, ръководител на стратегията за санкции в Chainalysis.

Криптовалутите като оръжие срещу санкциите

Субекти като криптомиксерите Tornado Cash и Garantex държат лъвския пай от незаконните средства през 2023 г. На Tornado Cash бяха наложени санкции през август 2022 г. заради ролята му в изпирането на криптовалути, откраднати от севернокорейската хакерска организация Lazarus Group. Базираната в Русия борса Garantex също беше санкционирана през април 2022 г. за връзката си със зловредни участници, включително групи за изнудване.

Криптомиксерите са софтуер, който прикрива историята и произхода на цифровите активи, изпратени чрез тях. Размерът на криптовалутите, прехвърлени към санкционирани субекти през подобни платформи, се покачва през последните години успоредно с по-големия дял на новите търговски ограничения срещу различни криптопортфейли. През 2023 г. списъкът със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ наложи общо 18 нови санкции на физически и юридически лица, включително на свързаните с тях криптопортфейли. Най-малко девет от тях са насочени срещу физически и юридически лица в Китай и Латинска Америка за предполагаемата им роля в производството и трафика на фентанил. Същевременно пет от санкционните пакети засягат субекти, за които се смята, че са нарушили санкциите срещу Северна Корея.

Най-големият получател на криптовалута, добавен в списъка със санкции миналата година, е Sinbad.io - Bitcoin миксер, който беше затворен през ноември 2023 г. Той е получил криптовалута на стойност 665,4 млн. долара от Lazarus Group.

Все пак санкциите се доказват като работещ инструмент за забавяне на потока от криптосредства към определени организации. Според Chainalysis месечните постъпления на Tornado Cash са намалели с цели 93% непосредствено след включването му в американския списък. Въпреки това компанията отбелязва, че притокът бавно се възстановява от най-ниското си ниво.

От санкционираните държави Иран е основен получател на незаконни средства в криптовалута, като 73,3% от входящите потоци идват от международни борси, което доказва, че подобни услуги могат да бъдат използвани за подкопаване на санкциите, акцентират от Chainalysis.

Финансиране на тероризма

Обемът на незаконните криптовалути, идентифицирани от Chainalysis като финансиране на тероризма, съставлява много по-малък дял от този през 2022 г. Chainalysis твърди, че противно на общоприетото схващане, криптовалутата не е ефективен инструмент за финансиране на тероризма, тъй като блокчейн позволява средствата да бъдат проследени на ниво на детайлност, което обикновено не е налично при традиционните финанси.

"Прозрачният характер на криптовалутата, съчетан с блокчейн анализите, осигурява безценен криминалистичен инструмент, който дава възможност на правителствата да идентифицират, проследяват и прекъсват потока от средства - нещо, което не е възможно при други форми на прехвърляне на стойност, особено при парите в брой", категоричен е Фиърман от Chanalysis.

Въпреки тези пречки, терористичните организации продължават да се опитват да използват криптовалутите за набиране на средства, разгръщайки сложни мрежи от криптоборси и доставчици на услуги, се казва още в доклада.

Миналата година усилията за проследяване на криптопотоците са довели до конфискуването на средства в размер на милиони. В един от случаите Националното бюро за борба с финансирането на тероризма на Израел е иззело криптовалута на стойност 1,7 млн. долара, свързана с “Хизбула” и иранските сили “Кудс” чрез базиран в Сирия финансов посредник на име Тауфик Мухамад Саид Ал-Лау. В доклада на Chainalysis се разказва как Ал-Лау е разчитал на мрежа от легитимни основни борси и широка система от портфейли за трансакции с криптовалута, за да подпомогне инфраструктурата за финансиране с криптовалута на “Хизбула”. Свързаните с него портфейли са получили общо средства в размер от милиони до над 1 милиард долара в криптовалута, като са били извършени десетки хиляди преводи.

Междувременно организации и лица, свързани с терористични групировки като ИДИЛ и “Хаят Тахрир Ал-Шам”, също продължават да набират криптовалута чрез групово финансиране, а по думите на Фиърман проследяването и изземането на подобни средства стават все по-сложни.

"Данните показват, че тъй като приемането на криптовалути от незаконни субекти продължава да расте, санкциониращите органи като OFAC непрекъснато развиват методите си за идентифициране на тези субекти и прекъсване на дейността им", добавя той.

В друг пример, цитиран в доклада на Chainalysis, бригадите "Ал Касам", военното крило на “Хамас”, обявяват решението си да спрат да приемат дарения в криптовалути заради риска от проследяване на потенциалните дарители. Този призив идва след съобщения, че организацията е получила големи количества криптовалути в навечерието на нападението си срещу Израел на 7 октомври.

Въпреки че финансирането на тероризма е "малък дял" от незаконната криптодейност, то все още представлява "постоянно присъстващ проблем" в екосистемата, се казва в заключението на доклада на Chainalysis:

“Необходими са засилени публични и частни партньорства, за да се подпомогне укрепването на тези усилия и да се разграничат незаконните трансакции от средствата, изпращани в конфликтни зони за законни цели".