Преди седмица Абдесалем Ласуед потопи Брюксел в хаос.

Дори съпругата или най-близките му приятели не подозират, че тунизиецът, пребиваващ в Белгия нелегално, планира да извърши терористичен акт.

След като убива двама шведски граждани и ранява трети, за да "отмъсти на мюсюлманите", съпругата му, която работи във фризьорски салон, се укрива в местния полицейски участък заедно с дъщеря им.

"Никога не съм забелязвала признаци на радикализация. Бяхме двойка като всички останали", споделя тя пред белгийски медии.

Часове след нападението "Ислямска държава" заяви, че Ласуед е "боец" на терористичната организация. Местните власти обаче предположиха, че той е действал сам. "Хипотезата за вълк единак изглежда най-вероятна", заяви федералният съдия Фредерик ван Льов.

Но няколко дни след началото на разследването френските прокурори повдигнаха обвинения на още двама души във връзка с нападението.

Много въпроси остават без отговор, а Белгия повиши тревогата си за тероризъм. Но тя не е единствената в Европа, която трябва да е особено бдителна: действията на ислямистите във Франция и Германия отправят сигнали за тревога, пише в анализ Euronews.

Най-опасните (и най-безопасни) страни през 2022 г.Къде да пътувате и кои страни да избягвате

Ислямисткият тероризъм остава най-голямата терористична заплаха в Западна Европа и "се очаква самотните участници да продължат да извършват повечето от нападенията в ЕС", коментира говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорт. Това, което организацията предполага, е, че вълците единаци може да не са толкова самотни, тъй като процесът на радикализация е организиран.

Кой вербува най-голямата терористична заплаха в Европа?

Всички вълци са част от глутница

В рамките на шест дни през октомври във Франция и Белгия бяха извършени две ислямистки нападения от вълци единаци, като малко преди стрелбата в Брюксел беше извършено нападение с нож в училище в североизточна Франция.

Европол ежедневно следи събитията и предприема предпазни мерки след ескалацията на конфликта между Израел и Хамас.

Според вестник El Mundo само в Испания има над 300 самотни вълци под наблюдение, тъй като тя е транзитна страна за много радикали от Северна Африка към Европа.

"Ако анализираме тероризма в ЕС, виждаме, че след вълната от нападения в контекста на войната в Сирия, интензивността започна да намалява от 2018 г. насам", коментира пред Euronews Карола Гарсия-Калво, старши изследовател на глобалния тероризъм в мадридския Кралски институт "Елкано".

В сърцето на злото: Откога и защо Хамас иска да унищожи ИзраелОснована през 1987 г, Хамас е акроним на Harakat al-Muqawama al-Islamiya или

Нападението срещу концертната зала "Батаклан" в Париж беше последното "сложно" нападение, координирано от "Ислямска държава", след което Европа стана свидетел само на атаки на самотни вълци. "Това, което често виждаме, е, че въпреки че действат сами, разследването по-късно разкрива, че нападателят е имал контакти с други хора, свързани с терористични групи. Оказва се, че не са били толкова сами, колкото изглежда", допълва Гарсия-Калво.

Как се наемат самотни вълци

Данните в последния доклад на Европол за състоянието и тенденциите в областта на тероризма в ЕС са ясни. През 2022 г. от 330 ареста за тероризъм в Европа 266 са били на джихадистки терористи.

Разпространението на онлайн пропагандата и нейният потенциал за радикализация са ключов проблем. Той улеснява уязвимите, които нямат предишни или преки връзки с тероризма, да бъдат изложени на радикално съдържание и идеи.

"Терористичните мрежи могат да се насочат към тези уязвими лица и да ги манипулират да извършат терористични актове като самотни участници, привидно сами, но в действителност обслужващи целите на по-големите мрежи", допълва Ян Оп Ген Оорт от Европол.

"Социалната изолация и липсата на стабилна система за подкрепа остават ключови слабости. Терористите се възползват от тях, за да разпространяват посланията си и да набират последователи. Това е особено тревожно, като се има предвид нарастващият брой млади хора, включително непълнолетни, изложени на терористична пропаганда онлайн", добави той.

Според изследователя от Кралския институт "Елкано" големите терористични групировки, като "Ал Кайда" или "Ислямска държава", са се обърнали към интернет, тъй като техните външни оперативни апарати са сериозно увредени. "По тази причина предпочитаната стратегия на тези групи в Европа е тази на отделни участници, които споделят идеологията и целите на организацията и които се мобилизират спонтанно", добавя Гарсия-Калво.

Мъгла от антисемитизъм надвисва над Европа. Кой печели от товаОсновният инструмент за послания на омраза са социалните медии

Сред най-обезпокоителните профили са тези, които са били в конфликтни зони, известни като "чуждестранни бойци" и тези, които са идентифицирани от мрежите, за да направят следващата стъпка и да атакуват индивидуално.

"В днешно време само с пет кликвания можете да намерите пропагандни книги и наръчници за това как да извършите нападение с нож", казва Оливие Каубергс, бивш детектив от белгийската федерална полиция и експерт по радикализация в Textgain. "Интернет ускори всичко, защото е лесно да се получи тази информация", допълва той.

Никоя страна от ЕС не е защитена

Шокът от войната между Израел и Хамас вече се усеща в Европа.

Призивът за глобален джихад, отправен от Халед Мешал, политически лидер на бойците на Хамас и един от основателите на групировката, накара европейските градове да се страхуват от най-лошото.

"Израелско-палестинският конфликт е ключов повтарящ се елемент в джихадистката пропаганда. Той се използва за допълнително подстрекаване на мобилизацията на групи, свързани със световния джихадизъм", казва Гарсия-Калво. "Днес не можем да кажем, че някоя страна в Европа е свободна от тази заплаха, въпреки че някои са по-засегнати, като Франция, Белгия, Обединеното кралство или дори Испания", допълва тя.

Рециклиране на бомби и силен ментор отвън: Как Хамас се снабдява с оръжия

Европол предупреждава, че процесът на радикализация става все по-децентрализиран и нестабилен. "Разпръснатите участници се свързват и вдъхновяват взаимно, обединявайки се зад недоволства, които надхвърлят идеологията или груповата принадлежност", казва Ян Оп Ген Оорт.

Експертите посочват медиите като средство за засилване на терористичната пропаганда.

"Медиите дават много подробности за нападателя и неговия живот. Хората виждат, че той е човешко същество като всички останал, и искат да тръгнат по стъпките му, защото се идентифицират с него. Ето защо трябва много да внимаваме какво споделяме онлайн, за да не се превръщат терористите в герои, мъченици или светци", допълва експертът по радикализация Каубергс.