Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) предупреди инвеститорите в криптовалути да не се доверяват на AI ботове за търговия, които обещават астрономически печалби.

"Бъдете предпазливи по отношение на ентусиазма. AI се превърна в още една възможност за лошите играчи да измамят неподозиращите инвеститори", предупреждава Мелани Девоу, директор на Службата за обучение на клиенти към CFTC.

През април 2023 г. регулаторните органи в няколко американски щата предприеха действия срещу YieldTrust.ai - платформа за търговия с криптовалути, която твърдеше, че може да генерира дневна възвръщаемост от до 2,2% с помощта на изкуствен интелект.

Регулаторите на ценни книжа в Монтана, Тексас и Алабама обаче твърдяха, че платформата работи по схема на Понци, тъй като не е предоставила доказателства, че нейният бот за търговия съществува или може да работи така, както е рекламиран.

Когато AI и блокчейн се срещнат – една перфектна комбинацияКомбинацията между двете технологии крие много възможности за криптосвета

В случай от миналата година, изтъкнат от компанията за блокчейн анализи Arkham Intelligence, AI търговец е взел впечатляващия заем от 200 млн. долара, като е осигурил само 3,24 долара печалба за клиента. Тези случаи подчертават рисковете от сляпото доверие в системите за търговия, управлявани от изкуствен интелект.

Макар че големи борси като Bitget проучват приложенията на изкуствения интелект за търговия с криптовалути, уязвимите места в предотвратяването на измамите продължават да съществуват, отбелязва Cryptopolitan.

Предупреждението на CFTC има за цел да помогне на инвеститорите да разпознаят потенциалните измами с криптографски изкуствен интелект, използващ арбитражни алгоритми или реклами в социалните медии.

Търговците трябва да правят задълбочени проучвания, преди да доверят парите си на алгоритми, които претендират за голяма доходност.

Комисията предупреждава, че въпреки нарастващата популярност, AI не може да предвиди внезапни пазарни промени. Затова CFTC повтаря, че крипто инвеститорите трябва да избягват ботовете за търговия, които предричат бъдещето.

Mastercard ще използва AI за борба с финансовите измами чрез криптовалутиЗа целта компанията ще си партнира с технологичната платформа Feedzai

Положителни страни на AI в търговията

В началото на годината възникнаха въпроси относно потенциалната роля на изкуствения интелект за повишаване на цената на биткойна до $100 000.

Въпреки че AI не може да прогнозира пазарните цени, той оказва значително влияние върху различни аспекти в търговията на криптовалути.

Технологията обработва огромни количества данни, за да идентифицира тенденции и модели, които могат да послужат за вземане на решения. Освен това изкуственият интелект може да помогне при разработването на стратегии, като предлага на търговците ценни прозрения и инструменти за управление на риска, коментира CoinMarketCap.

На този фон AI също допринася за по-широкия технологичен напредък в блокчейн технологията, като потенциално повишава ефективността и сигурността на трансакциите с криптовалути.