Късно във вторник, след месеци отлагане, Конгресът на САЩ прие с лекота мащабен пакет от мерки за чуждестранна помощ, с което разчисти пътя за ново финансиране на Украйна в размер на милиарди долари на фона на напредъка на руските сили и недостига на военни материали в Киев.

Сенатът одобри със 79 срещу 18 гласа четири законопроекта, приети от Камарата на представителите в събота, след като миналата седмица лидерите на републиканците в Камарата рязко смениха курса и допуснаха гласуване на 95-те милиарда долара предимно военна помощ за Украйна, Израел и Тайван и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион. Четирите законопроекта бяха обединени в един пакет в Сената, който президентът Джо Байдън заяви, че ще подпише като закон в сряда.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че е благодарен на американските законодатели за одобряването на "жизненоважната" помощ за Украйна.

"Това гласуване засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят", заяви Зеленски в изявление в приложението за съобщения Telegram.

Най-голямата част от гласувания пакет предвижда 61 млрд. долара критично необходимо финансиране за Украйна; вторият - 26 млрд. долара за Израел и хуманитарна помощ за цивилни граждани в конфликтни зони по света, а третият дава мандат за 8,12 млрд. долара за "противодействие на комунистически Китай" в Индо-тихоокеанския регион.

Четвъртият законопроект, който Камарата на представителите добави миналата седмица, включва потенциална забрана на контролираното от Китай приложение за социални медии TikTok, мерки за прехвърляне на конфискувани руски активи към Украйна и нови санкции срещу Иран.

Администрацията на Байдън вече подготвя пакет за военна помощ за Украйна в размер на 1 млрд. долара, който е първият източник на средства, свързан с новоприетите законопроекти, съобщават американски служители пред Reuters. Той включва превозни средства, боеприпаси за противовъздушна отбрана Stinger, допълнителни боеприпаси за високоподвижни ракетни системи, 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, противотанкови боеприпаси TOW и Javelin и други оръжия, които могат незабавно да бъдат използвани на бойното поле.

Лидерите на Демократическата и на Републиканската партия в Сената прогнозираха, че Конгресът е обърнал посоката, за да даде знак на руския президент Владимир Путин и други чуждестранни противници, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна и други свои партньори.

"Този законопроект за националната сигурност е една от най-важните мерки, които Конгресът е приемал от много дълго време насам, за да защити американската сигурност и сигурността на западната демокрация", заяви лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър по време на пресконференция след гласуването.

Пакетът от помощи може да се окаже последният одобрен за Украйна до изборите през ноември, когато местата в Белия дом, Камарата на представителите и една трета от Сената ще бъдат овакантени.

Голяма част от опозицията срещу гласуваните помощи в Камарата на представителите и в Сената идва от републиканците, които са тясно свързани с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - скептик по отношение на подкрепата за Украйна, който налага политиката "Америка на първо място", докато се стреми към втори мандат.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, твърд привърженик на подпомагането на Украйна, изрази съжаление за забавянето, което до голяма степен се дължи на възраженията на твърдолинейните републиканци срещу добавянето на още пари към 113-те милиарда долара, които Вашингтон е одобрил за Киев, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

"Мисля, че сме обърнали посоката на изолационисткото движение", заяви Макконъл на пресконференция.

Част от парите за Украйна - 10 млрд. долара за икономическа подкрепа - идват под формата на заем, който Тръмп беше предложил. Но законопроектът позволява на президента да опрости заема от 2026 г. нататък.

„А сега спечелете войната“

Притокът на оръжия би трябвало да подобри шансовете на Киев да предотврати сериозен пробив на изток от страна на руските войски, въпреки че според анализатори щеше да е по-полезно, ако помощта беше дошла по-близо до момента, в който Байдън я поиска миналата година.

Шумър заяви, че е оставил съобщение на Зеленски във вторник вечерта, като му е казал: "Добре, свършихме го. Сега идете и спечелете войната."

Все още не е ясно как парите за Израел ще повлияят на конфликта в Газа. Страната вече получава милиарди долари годишна американска помощ за сигурност, но съвсем наскоро се сблъска с първата си директна въздушна атака от страна на Иран.

В същото време поддръжниците на помощта се надяват, че хуманитарната част от пакета ще помогне на палестинците в Газа, която е опустошена от кампанията на Израел срещу Хамас в отговор на атаките от 7 октомври, при които загинаха 1200 души. Здравните власти в Газа твърдят, че кампанията е довела до смъртта на повече от 34 000 цивилни в палестинския анклав.

За втори път тази година Сенатът, ръководен от демократите, прие помощ за сигурността на Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион. Последният законопроект, преди повече от два месеца, събра 70% подкрепа в 100-членната камара от републиканци и демократи. Но лидерите на контролираната от републиканците Камара на представителите не допуснаха гласуване на чуждестранната помощ до миналата седмица.

Напредъкът на законодателството се следи отблизо и от местната промишленост, тъй като американските отбранителни компании са готови да сключат големи договори за доставка на оборудване за Украйна и други партньори на САЩ. Експертите очакват допълнителните разходи да увеличат обема на поръчките за RTX Corp., както и за други големи военни производители, които получават държавни поръчки, като Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman.

Камарата на представителите прие финансирането за Украйна с 311 срещу 112 гласа, като всички гласове "против" бяха от републиканците, много от които са твърдо против по-нататъшната помощ за Киев. Само 101 републиканци гласуваха "за", което принуди председателя на Камарата Майк Джонсън да разчита на подкрепата на демократите и рискува да бъде отстранен от поста си.