Призивите за спиране развитието на изкуствения интелект няма да "решат предстоящите предизвикателства", заяви Бил Гейтс пред Reuters в първия си публичен коментар, след като отворено писмо предизвика широк дебат за бъдещето на технологията.

Съоснователят на Microsoft заяви, че е по-добре да се съсредоточим върху това как да използваме развитието на изкуствения интелект, тъй като е трудно да се предвиди до какво може да доведе една пауза в световен мащаб.

Интервюто на Гейтс идва след публикуваното миналата седмица отворено писмо от Елон Мъск и над 1000 експерти в сферата на изкуствения интелект, в което се настоява за спешна пауза в разработването на системи, "по-мощни" от новия GPT-4 на OpenAI, подкрепян от Microsoft (MSFT.O), който може да разговаря като човек, да композира песни и да обобщава дълги документи.

В писмото, изискващо пауза в разработката на AI, има фалшиви подписи Някои учени недоволстват, че изследванията им са използвани в подкрепа на позицията в писмото без да са дали съгласие

Експертите, сред които и съоснователят на Apple (AAPL.O) Стив Возняк, заявиха в писмото, че трябва да се оценят потенциалните рискове и ползи за обществото.

"Не мисля, че искането на една определена група решава проблемите", каза Гейтс и допълни, че трябва да се определя областите, които биха довели до затруднения.

Microsoft се опитва да изпревари конкурентите си чрез многомилиардни инвестиции в собственика на ChatGPT OpenAI.

Макар че в момента е съсредоточен изцяло върху филантропската фондация "Бил и Мелинда Гейтс", Гейтс е убеден поддръжник на изкуствения интелект и го описва като толкова революционен, колкото интернет или мобилните телефони.

Бил Гейтс се надява изкуственият интелект да намали несправедливосттаAI е толкова революционен, колкото мобилните телефони и интернет, пише милиардерът

В блог, озаглавен "Ерата на изкуствения интелект започна", който беше публикуван и датиран на 21 март, ден преди отвореното писмо, той заяви, че според него изкуственият интелект трябва да се използва, за да помогне за намаляване на някои от най-големите неравенства в света.

В интервюто той също така заяви, че подробностите за всяка пауза ще бъдат сложни за прилагане. "Наистина не разбирам кой според тях би могъл да спре и дали всяка държава ще се съгласи на това. Но в тази област има много различни мнения.", допълва Бил Гейтс.