През последните няколко месеца треската за злато с изкуствен интелект се разраства все повече, като „търсачите на нови възможности“ се опитват да извлекат най-големите бизнес ползи от генеративни AI модели като сензационния бот ChatGPT, пуснат от OpenAI миналия ноември.

На практика във все повече офиси по целия свят може да чуете въпросите „Какво може да ни даде ChatGPT?“ и „Как да спечелим пари от това?", пише MIT Technology Review, докато някои от най-напредничавите лидери в областта на технологиите, придружени от умове в хуманитарните науки призовават за шестмесечна пауза в разработването на мащабни проекти с изкуствен интелект, като се позовават на "дълбоките рискове за обществото и човечеството".

Това обаче не може да спре компаниите и мениджърите да тестват начините, по които да спечелят от приложения като ChatGPT.

Въпреки ограниченията си – главно склонността да си измисля неща – ChatGPT и други наскоро пуснати генеративни AI модели обещават да автоматизират всякакви задачи, за които преди се е смятало, че са единствено в сферата на човешкото творчество и способност за разсъждения – от писането до създаване на графики до обобщаване и анализиране на данни.

Това кара икономистите да правят все повече прогнози как изкуственият интелект ще се отрази на работните места и общата производителност.

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

Въпреки изумителния напредък на AI и други дигитални инструменти през последното десетилетие, техният принос за подобряването на просперитета и стимулирането на по-широк икономически растеж е обезсърчаващ, отбелязват авторите на MIT Technology Review. Десетки инвеститори и предприемачи забогатяват от подобни технологии, но повечето хора не се възползват от тях, напротив.

С изключение на няколко сектора като информационните технологии, ръстът на производителността – начинът, по който държавите стават по-богати и по-проспериращи – е на плашещо ниво от 2005 г. насам в САЩ и в повечето развити икономики. Фактът, че икономическият пай не расте много, доведе до стагнация на заплатите за много хора, коментират още от MIT Technology Review.

Ще влоши ли в този контекст ChatGPT и без това обезпокоителното неравенство в доходите и богатството в САЩ и много други страни? Или може да помогне? Може ли всъщност да осигури така необходимия тласък на производителността?

300 млн. души може да останат без работа заради изкуствения интелектСпоред проучване на Goldman Sachs около една четвърт от длъжностите, изпълнявани в момента от хора в Европа и САЩ, могат да бъдат поети от AI

Ботът на OpenAI промени всичко за много потребители. Той е невероятно лесен за използване и завладяващ със способността си бързо да създава човешки текст, включително рецепти, планове за тренировки и – може би най-изненадващо – компютърен код. За много неспециалисти, включително все по-голям брой предприемачи и бизнесмени, удобният за потребителя модел на чат – е ясно доказателство, че AI революцията има реален потенциал, отбелязва MIT Technology Review.

Рискови капиталисти и други инвеститори наливат милиарди в компании, базирани на генеративен AI, а списъкът с приложения и услуги, управлявани от големи езикови модели, се увеличава всеки ден.

Към момента Microsoft е инвестирала 10 милиарда долара в OpenAI, надявайки се, че AI технологията на компанията ще даде нов живот на търсачката ѝ Bing и нови възможности за Office продуктите ѝ. В началото на март Salesforce заяви, че ще въведе приложение ChatGPT в популярния си продукт Slack; в същото време обяви фонд от 250 милиона долара за инвестиране в стартиращи компании, разработващи генеративен AI. Списъкът продължава, от Coca-Cola до GM – всички искат афера с ChatGPT.

Междувременно Google обяви, че ще използва новите си AI инструменти в Gmail, Docs и други широко използвани продукти.

Автоматизация и продуктивност - AI променя начините, по които работим Технологията отваря много нови хоризонти, но идва и с някои притеснения

На този фон все още няма истински революционни приложения в областта. И докато бизнесите търсят начини да използват технологията, икономистите казват, че се е отворил прозорец за преосмисляне на това как да се извлекат най-много ползи от новото AI поколение.

„Ако тази технология помага на хората в сфери като програмирането без да имат нужда от IT умения, въпросът е кой ще спечели? Кой ще остане?“, казва Катя Клинова, ръководител на отдела за изследване на изкуствения интелект, пазара на труда и икономиката в базираната в Сан Франциско Partnership on AI. Клинова работи върху доклад, който очертава потенциалното въздействие на генеративния AI върху работата и предоставя препоръки за използването му за увеличаване на споделения просперитет.

Оптимистичната гледна точка: Генеративният AI ще се окаже мощен инструмент за много работници, подобрявайки техните способности и опит, като същевременно осигурява тласък на цялата икономика.

Песимистичната гледна точка: Компаниите просто ще го използват, за да унищожат някогашните "защитени" от автоматизацията и добре платени работни места, изискващи творчески умения и логически разсъждения; някои компании и хора от високотехнологичния елит ще станат още по-богати, но това няма да направи много за общия икономически растеж.

В ПОМОЩ НА НАЙ-МАЛКО КВАЛИФИЦИРАНИТЕ

Въпросът за въздействието на ChatGPT върху работното място е не само теоретичен.

В скорошен анализ екип на OpenAI, заедно с Даниел Рок от Университета на Пенсилвания, установяват, че големите езикови модели като GPT могат да имат ефект върху 80% от работната сила в САЩ.

AI моделите, включително GPT-4 и други очаквани софтуерни инструменти, ще засегнат силно 19% от работните места и най-малко 50% от задачите, свързани с тях.

За разлика от по-ранните вълни на автоматизацията, работниците с по-високи доходи ще бъдат най-засегнати, предполагат анализаторите. Сред най-уязвимите позиции ще са тези на автори, копирайтъри, уеб и дигитални дизайнери, финансови анализатори и – само в случай, че мислите за промяна на кариерата – блокчейн инженери.

„И адвокатските кантори вече го използват, което е само един пример за широкия набор от задачи, които могат да бъдат автоматизирани“, предупреждава Дейвид Аутор, водещ експерт в MIT по въздействието на технологиите върху работните места. Той е прекарал години в документиране на това как напредналите цифрови технологии са унищожили много производствени и рутинни чиновнически работни места, които някога са били добре платени.

ChatGPT и други примери за генеративен AI променят кардинално картината, тъй като днес изкуственият интелект не просто автоматизира по принцип монотонни дейности, които биха могли да бъдат наизустени от машина. Сега AI може да изпълнява задачи, които смятаме за творчески, като писане и създаване на графики.

Притеснението не е толкова, че ChatGPT ще доведе до широкомащабна безработица, а че компаниите ще заменят сравнително добре платените работни места на „белите якички“ с тази нова форма на автоматизация, изпращайки тези работници на по-ниско платена работа в сферата на услугите, докато малцина предприемачи и инвеститори, които са в състояние най-добре да използват новата технология, извличат всички предимства.

При този сценарий работещите в свързаните с технологиите компании биха могли бързо да се възползват от AI инструментите, като станат толкова продуктивни, че доминират на работните си места и в своите сектори. Тези с по-малко технически нюх ще се окажат в изоставаща позиция.

Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повечеЗаради силния пазар на труда в САЩ по-бедните американци са в по-добра позиция от обикновено

Има и по-положителен възможен резултат: генеративният AI може да помогне на широк кръг от хора в придобиването на умения, така че те да се конкурират с тези, които имат повече образование и опит.

Едно от първите сериозни проучвания за въздействието на ChatGPT върху производителността предполага защо такъв резултат може да е възможен.

Двама студенти по икономика в MIT провеждат експеримент, включващ стотици професионалисти с висше образование, работещи в области като маркетинг и човешки ресурси. Те молят половината от тях да използват ChatGPT в ежедневните си задачи, а другите - да не го правят. ChatGPT повишава общата производителност (не е много изненадващо), но ето наистина интересния резултат: AI инструментът помага най-много на най-малко квалифицираните работници, намалявайки разликата в производителността между служителите.

С други думи, лошите писатели стават много по-добри; добрите писатели просто стават малко по-бързи.

Предварителните констатации предполагат, че ChatGPT и други генеративни AI модели могат, на жаргона на икономистите, да „повишават уменията“ на хората, които имат проблеми с намирането на работа.

Ако генеративният AI се използва като практически инструмент за разширяване на техния опит и им предостави специализираните умения, необходими в области като здравеопазване или преподаване, където има много работни места, това може да съживи работната сила.

Определянето кой сценарий печели ще изисква целенасочени усилия, за да решим как искаме да използваме технологията, отбелязват авторите на MIT Technology Review и добавят:

Намираме се в момент, в който или по-малко квалифицираните работници все повече ще могат да поемат това, което сега се смята за интелектуална работа, или най-талантливите работници радикално ще увеличат предимствата си пред всички останали. Кой резултат ще получим зависи до голяма степен от това как работодателите прилагат инструменти като ChatGPT.

Ако ChatGPT наистина пести време, защо някои компании го забраняват?Мениджъри вече недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT

ОТВЪД ЧОВЕШКОТО

Има обаче някои причини да бъдем песимисти. Миналата пролет икономистът от Станфорд Ерик Бриньолфсон предупреди, че създателите на AI са твърде обсебени от имитирането на човешкия интелект, вместо да намерят начини да използват технологията, за да позволят на хората да разширят своите възможности.

Този стремеж, твърди Бриньолфсон, е довел до технологии, които просто заменят хората с машини, намалявайки заплатите и изостряйки неравенството по отношение на доходите. Според него това е „най-голямото обяснение“ за нарастващата концентрация на богатство, притежавано от малък процент хора.

Въпреки притесненията си, че разработчиците на изкуствен интелект ще продължат сляпо да се надминават един друг в имитирането на човешки способности в своите творения, Бриньолфсон, директор на Stanford Digital Economy Lab, като цяло е технооптимист, когато става дума за AI.

Според него бизнесът може да извлече голяма полза от използването на генеративен AI като ChatGPT, за да разшири своите предложения и да подобри производителността на своята работна сила. „Това е страхотен инструмент за творчество, който ви помага да правите нови неща, a не е просто да правиш същото нещо по-евтино“, казва Бриньолфсон. И ако компаниите и разработчиците скъсат с манталитета, че хората не са необходими, тази технология ще се окаже наистина революционна.


Бил Гейтс се надява изкуственият интелект да намали несправедливосттаAI е толкова революционен, колкото мобилните телефони и интернет, пише милиардерът

Ави Голдфарб, икономист от университета в Торонто, казва, че всичко зависи от това дали можем да разберем как да използваме най-новите технологии, за да трансформираме бизнеса, както в по-ранната компютърна ера.

Досега, казва той, компаниите приемат AI просто с цел да изпълняват задачите малко по-добре: „Това ще повиши ефективността – може постепенно да увеличи производителността – но в крайна сметка нетните ползи ще бъдат малки. Защото всичко, което правиш, е малко по-добро, но същото.“

Технологии като ChatGPT обаче ни позволява не просто да правим това, което винаги сме правили, малко по-добре или малко по-евтино. Може да ни позволи да създадем нови процеси, за да създаваме повече стойност за клиентите си“, казва Голдфарб.

ФУНДАМЕНТАЛНИ ВЪПРОСИ

Тъй като потенциалното въздействие на генеративния AI върху икономиката и работните места става все по-неизбежно, кой ще определи визията за това как тези инструменти трябва да бъдат проектирани и внедрявани? Кой ще контролира бъдещето на тази невероятна технология?

Даян Койл, икономист от Кеймбриджкия университет в Обединеното кралство, казва, че потенциална опасност е големите езикови модели да бъдат доминирани от същите големи компании, които управляват голяма част от дигиталния свят. Google и Meta предлагат свои собствени езикови модели заедно с OpenAI, а големите разходи, необходими за стартиране на софтуера, създават бариера пред всеки, който иска да влезе на този пазар, и съответно – пред разнообразието на стимулите, ръководещи създаването на AI инструменти.

Въпреки че остава несигурно кои публични политики биха помогнали да се гарантира, че големите езикови модели служат най-добре на обществения интерес, казва Койл, изборът за това как да използваме технологията не може да бъде оставен само на няколко доминиращи компании и пазара.

Историята ни дава много примери за това колко важни могат да бъдат финансираните от правителството изследвания за разработването на технологии, които водят до широко разпространено благосъстояние, казва Койл, давайки за пример Европейската организация за ядрени изследвания - CERN.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

В Power and Progress: Our 1000-Year Struggle Over Technology & Prosperity икономистите от MIT Дарон Есимоглу и Саймън Джонсън правят завладяваща разходка през историята на технологичния прогрес, който според тях трябва да се управлява по начини, които осигуряват широки ползи, а не просто правят елита по-богат.

От десетилетията след Втората световна война до началото на 70-те години икономиката на САЩ е белязана от бързи технологични промени; заплатите на повечето работници се повишават, докато неравенството в доходите рязко намалява. Причината според Есимоглу и Джонсън е, че технологичният напредък е бил използван за създаване на нови работни места, като социалният и политически натиск са помогнали да се гарантира, че работниците споделят ползите по-равностойно с работодателите си, отколкото сега.

За разлика от това, по-бързото внедряване на производствени роботи в „индустриалното сърце на американската икономика“ през последните няколко десетилетия просто е унищожило работните места и е довело до „продължителен регионален упадък“.

Авторите казват още, че „обществото трябва да спре да бъде хипнотизирано от технологичните милиардери и техния дневен ред; не е необходимо човек да е експерт по изкуствен интелект, за да има думата относно посоката на прогреса и бъдещето на нашето общество, изковано от тези технологии.”

Няма съмнение, че потенциалът на приложения като ChatGPT е огромен, но има малко дискусии относно идеята за използване на технологията за създаване на широко разпространен просперитет чрез разширяване на човешките способности и опит сред работещото население, обобщава MIT Technology Review.

От компаниите зависи как ще решат да използват инструменти като ChatGPT: да дадат на работниците повече способности или като увеличат неравенството, съкращавайки работни места, за да намалят разходите си.

Можем да имаме едно от най-добрите десетилетия, ако използваме технологията в правилната посока.