Министерството на здравеопазването на Италия обяви червен код в 16 града, докато Южна Европа продължава да изпитва жестоки горещини и е изправена пред възможността от рекордни температури, пише The Guardian.

Рим, Флоренция и Болоня са сред областите, засегнати най-много от горещата вълна, като синоптиците предполагат, че в Сицилия и Сардиния температурите могат да се покачат до 49°C, което ще бъде най-горещото време, регистрирано някога в Европа.

Червеният код означава, че дори здравите хора могат да бъдат изложени на риск от жегата, а италианското правителство посъветва хората в зоните на предупреждение да избягват пряка слънчева светлина между 11:00 и 18:00 часа.

В няколко района в Гърция, Франция и Испания също са регистрирани екстремни температури, като има съобщения за колабирали туристи в Гърция и Италия и загинал работник на открито близо до Милано.

През последните дни температурите в Гърция достигнаха 40 градуса или повече. Доброволци раздават бутилки с вода на туристически обекти, а властите предприеха необичайната стъпка да затворят за кратко Акропола в Атина в петък по време на най-горещия период, за да предпазят посетителите от жегата. Акрополът и днес ще бъде временно затворен.


Повече дървета в градовете означават по-щастливи хора. Трябват ни ощеАко мрачните прогнози за глобално затопляне се сбъднат, наличието на дървета ще означава дори оцеляване

Има и опасения, че жегата може да предизвика горски пожари в страната, заради които гръцкото правителство обяви планове за действие при извънредни ситуации.

За първи път беше въведена забрана хората в секторите строителство и доставки да не работят в най-горещите часове на деня. Служителите в публичния и частния сектор в Атина са насърчавани да работят дистанционно.

В Испания Червеният кръст предупреди хората, които са в близост до места, където могат да възникнат горски пожари, да останат на закрито и да затворят прозорците.

Силната жега е причинена от зона с високо налягане, неофициално наречена Цербер, на името на триглавото куче от гръцката митология

Топлият въздух, който задържа повече влага от студения, може да доведе до горещи и сухи условия в някои райони и силен дъжд и внезапни наводнения в други.

Глобалното загряване прави тези крайности по-силни и по-чести, каза Алваро Силва от Световната метеорологична организация. „До 2050 г. около половината от европейското население може да бъде изправено пред висок или много висок риск от топлинен стрес през лятото.“

„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две годиниНай-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която това явление е силно изразено

Очаква се високите температури да продължат и през следващата седмица. Европейската космическа агенция (ESA), която следи температурите на сушата и морето чрез своите сателити, казва, че Италия, Испания, Франция, Германия и Полша може да се сблъскат с екстремни условия.

Според синоптиците друга гореща вълна следващата седмица в Италия, която някои нарекоха Харон – лодкарят от гръцката митология, пренасящ душите в подземния свят – може да доведе до температури над 40°C.

Други части на Европа също очакват необичайно горещо време. Метеорологичната служба на Чешката република предупреди, че температурите може да надвишат 38 градуса през уикенда.

Части от САЩ, Китай, Северна Африка и Япония също са изправени пред горещи вълни.

Горещите вълни, обхващащи големи части от земното кълбо, натоварват електрическите мрежи и затварят предприятия, които не могат да осигурят охлаждане на работниците си, пише The Wall Street Journal. Някои от най-тежко засегнатите райони ще се сблъскат с по-високи температури през следващите дни, което увеличава рисковете за инфраструктурата.

Изследователи, изучаващи въздействието на последните горещи вълни, установяват, че те могат да намалят икономическия растеж, добавя WSJ. Има „доста ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство“, посочва Дерек Лемоан, икономист от Университета на Аризона, който изучава икономическите последици от изменението на климата. Излишната топлина вреди на производителността на труда, както и на способностите за учене, тъй като „хората не използват мозъците си добре в жегата“, добавя той. Проучване от 2018 г. за въздействието на повишаващите се температури върху икономиката на САЩ, публикувано в Journal of Money, Credit and Banking, установява, че повишаването на средната лятна температура с един градус по Фаренхайт може да намали годишния темп на растеж на производството на даден щат с 0,15 до 0,25 процентен пункт.

Горещата вълна подлага на изпитание остарялата електрическа мрежа на САЩ, от която се изисква да доставя повече мощност за работата на климатици без много прекъсвания за рутинна поддръжка. Според прогноза на North American Electric Reliability Corporation, организация с нестопанска цел, която следи изправността на основната енергийна система, големи части от САЩ може да се сблъскат с прекъсване на тока това лято. Съветът за електрическа надеждност на Тексас, щатският мрежов оператор, заяви, че търсенето на електроенергия тази седмица е достигнало рекордно високо ниво.

Екстремните горещини могат да предизвикат ирационално поведение, което да се отрази икономически, казва Гернот Вагнер, икономист по климата в Columbia Business School и автор на „Климатичен удар: Икономическите последици от една по-гореща планета“.

„Автомобилните катастрофи нарастват, яростта по пътищата нараства, домашното насилие и нападенията нарастват“, добавя той. Основен риск от дълготрайните горещи вълни е, че те могат да помогнат за изтласкване на екосистемите към повратни точки, като топене на ледници, което води до широкоразпространени икономически щети.