Въпреки че европейските страни стават все по-зависими от дървесната биомаса за производство на енергия, ЕС забрани вноса на дървесни пелети от Русия през юли, като част от петия кръг икономически санкции, заради войната в Украйна.

От този излишък се възползва Южна Корея, която е в процес на ускоряване на своя енергиен преход от изгаряне на въглища към дървесни пелети, пише Mongabay.

От края на юли 2022 г. Южна Корея е изключителната дестинация за пелети, произведени в Русия, утроявайки вноса си само през ноември до 65 000 тона, сочи декемврийският доклад на LesProm – европейски холдинг за дърводобив и конгломерат за дървени продукти. До ноември миналата година азиатската държава е платила 69 млн. долара на Русия за 377 000 тона дървесни пелети - двойно повече от вноса през 2021 г.

Търговията предизвика гнева на природозащитници от Азия, Европа и Съединените щати. Руският внос сега съставлява 15% от общите доставки на дървесни пелети в Южна Корея, която освен това пренебрегва сертифицирането на трети страни, което би гарантирало, че вносът не застрашава горите и биоразнообразие в Русия.

Човечеството е крачка по-близо до добива на енергия от термоядрен синтезВъпреки че реалната употреба на подобни инсталации остават в бъдещето, обещанията, които дава тя, са огромни

„Правителството се възползва от пазарните условия и не прави нищо повече от проверка на документите на пристанището. Срамуваме се, че властите разрешават търговията с продукти, свързани както с хуманитарна, така и с климатична криза. В крайна сметка предпочитането на биомасата пред слънцето и вятъра – дори субсидирането на компании за биомаса и техните пелети – само задълбочава проблемите с човешките права и околната среда”, заяви Hansae Song от неправителствена организация Solutions for Our Climate.

Обединеното кралство, ЕС, Япония и Южна Корея продължават да пренасочват производството на енергия от въглища към дървесни пелети въз основа на научно оспорвани политики, които определят дървесината като възобновяем енергиен източник, наравно с вятъра и слънцето с нулеви въглеродни емисии. По този начин дървесната биомаса получава милиарди държавни субсидии годишно.

Редица проучвания потвърдиха, че въпреки благоприятните за климата твърдения за устойчивост дървесните пелети са с по-малко енергийна плътност от въглищата и затова произвеждат повече емисии на парникови газове, за да генерират същото количество енергия. Изсичането на гори за пелети ескалира по целия свят и значително намалява тяхната ефективност като уловители на въглерод (carbon sink).

Българите купуват пелети от ТурцияНевижданата космическа цена на пелетите, която мина мина 1000-1200 лв. на тон, изправи на нокти българите и панически да ги накара да търсят стоката от съседни държави

„Нарастващото търсене на дървесни пелети в Южна Корея вече унищожава горите и вреди на общностите тук, в южната част на САЩ. Докато целият свят бойкотира руския продукт, Южна Корея увеличава вноса си – всичко това в името на фалшиво решение за справяне с изменението на климата“, смята Рита Фрост от Dogwood Alliance – екологична организация от Северна Каролина.

ЕС изглежда успява да компенсира дефицита с увеличен внос от САЩ и Източна Европа. Но някои проучвания твърдят, че вносът от Русия продължава през страни като Турция, Казахстан и Киргизстан.

Mondel, европейска енергийна индустриална група, съобщи, че забраната за руските пелети в целия ЕС съвпадна със седемкратно увеличение на вноса в ЕС от Турция, който нарасна от 2200 тона месечно миналата пролет до 16 000 тона през септември. Руският месечен внос в ЕС официално спадна от 153 000 тона преди забраната през юли до нула до септември.

Разследващи журналисти от независимата европейска новинарска организация Blitz съобщиха в края на декември, че са открили следи за тонове доставки от Казахстан и Киргизстан за Германия, Дания, Латвия, Литва и Полша. А както е известно тези бивши руски републики практически нямат горска промишленост.

За Русия приходите от продажбата на дървесни пелети са значителни: 3,1 млрд. евро от ЕС през 2021 г. и 1,4 млрд. евро през 2022 г. преди забраната.

Анализите сочат, че Москва все още генерира огромни приходи от износа на дървесни пелети за Южна Корея и за страните от ЕС през доставчици от бившите азиатски републики.

Повече дървета в градовете означават по-щастливи хора. Трябват ни ощеАко мрачните прогнози за глобално затопляне се сбъднат, наличието на дървета ще означава дори оцеляване

Организацията за защита горите Fenna Swart към неправителствения комитет за чист въздух в Нидерландия наблюдава пристанищата в Рига и в Ротердам, за да установи произхода на доставките. Само един източник е известен – американската Enviva, най-големият световен производител на дървесни пелети в индустриален мащаб. Компанията неотдавна обяви, че прави всичко по силите си да се компенсира забранения руски внос и така да отговори на нарастващото търсене в ЕС.

През октомври американските количества за ЕС се увеличиха с 90% спрямо предходната година, повечето от които идват от Enviva. Главният изпълнителен директор на компанията Томас Мет наскоро обяви 10-годишен договор с неназован европейски клиент за започване на доставка на 800 000 метрични тона дървесни пелети годишно до 2027 г. - като фирмата залага на дългосрочно бъдеще за биоенергията, въпреки нарастващата обществена съпротива и новата политика на ЕС за ограничаване на добива на дървесни пелети, изгарянето и субсидиите.

„Доставките по този нов договор се очаква да започнат след около четири години“, каза Мет в изявление, „което подчертава колко сериозни са нашите европейски контрагенти в подкрепата на възобновяемите енергийни източници от сигурни, устойчиви и надеждни източници.“

Защитникът на горите Пег Пут от неправителствената организация Environmental Paper Network в Австралия, където дървесните пелети вече не се считат за възобновяем енергиен източник, има далеч по-различно мнение.

„Индустрията [за горска биомаса] не показа никаква склонност или способност да се занимава с нарастващи проблеми, тъй като глобалното търсене ескалира и все повече страни приемат това фалшиво решение за климата. Тези проблеми – в допълнение към огромните, незабавни въглеродни емисии и унищожаването на биоразнообразието от дърводобив – са важни причини да избягвате изгарянето на горска дървесина и да изберете истински възобновяеми енергийни източници с ниски емисии като слънчева и вятърна енергия“, подчертава екологът пред изданието.